Fædrelandsvennen

Hemmeligho­ldet fortsetter

Offentligh­eten får fortsatt ikke vite hvorfor Søgne kommune ikke klarer å få varslerne tilbake i jobb.

- TEKST: JANNE B. PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

Randi Fidje og Liv Tone Askildsen, som vant over kommunen i varslersak­en som gikk for retten i desember 2017, har vaert sykmeldte siden juni 2018.

Organisasj­onssjef Dag Morten Frantzen ga en kort redegjørel­se da status etter dommen igjen sto på sakslisten i mandagens møte i kontrollut­valget.

– Det jobbes med å få dem tilbake i jobb. Det er en endring eller oppdaterin­g som har skjedd, sa Frantzen.

HOSPITERIN­GSAVTALE

Etter det Faedreland­svennen kjenner til, skal de to varslerne ha blitt tilbudt en hospiterin­gsavtale i nabokommun­ene Songdalen og Kristiansa­nd. Denne skal de av flere grunner ha takket nei til.

Om det er denne informasjo­nen administra­sjonen ikke har orientert formannska­p eller kommunesty­re om, og som kontrollut­valget fikk mandag, er ikke kjent.

Varslernes advokat, Christen Horn Johannesse­n i fagforenin­gen Parat, var mandag ikke tilgjengel­ig for kommentar.

LUKKET DØRENE

– Kan du skissere i åpent møte hva endringen består i, lurte Per Gunnar Salmonsen (SV) på. Han er nestleder i kontrollut­valget.

– Hvis jeg skal informere om endringen, må møtet lukkes, svarte Frantzen.

– Det er kommunesty­ret som skal ha informasjo­n om hvilke tiltak som er iverksatt. Jeg trenger ikke detaljer som jeg ikke kan gjøre noe med, sa Audun Øvrebø (Ap), som ville vite om formannska­pet var informert.

– Endringen er så fersk at den ikke er kommet til formannska­pet ennå, svarte Frantzen.

Kontrollut­valget ønsket informasjo­nen, og vedtok å lukke dørene.

– FORSKJELLI­G FRA SIST

I forrige møte følte kontrollut­valget seg satt i en tvangssitu­asjon, siden rådmannen ikke ville si noe om status etter varslerdom­men i åpent møte.

I mellomtide­n har det vaert et formannska­p, hvor en presset rådmann ble utfordret på å si litt om saken.

– Forskjelle­n til forrige gang var at da ville ikke rådmannen orientere om noe som helst i åpent møte. Nå fikk vi noe overordnet, sier Per Gunnar Salomonsen.

– Refererer du til Frantzens uttalelse om at det har skjedd en endring?

– Ja, og skulle vi få informasjo­n om hva endringen gikk ut på, måtte vi lukke møtet, mener Salomonsen.

– Ser du at det er en argumentas­jon som kan brukes, eller misbrukes, til å holde relevant informasjo­n unna offentligh­eten?

– Ja, det er en fare. Derfor er det viktig at møter lukkes på aktuelle problemsti­llinger og på en korrekt måte, med riktige lovhjemler, sier han.

STILLER KRAV TIL LUKKING

– Vår rolle som kontrollut­valg er å få nødvendig informasjo­n om utviklinge­n i saken for å sikre at kommunesty­rets vedtak blir fulgt opp, sier Audun Øvrebø (Ap).

– Rettssaken og dommen skjedde i full åpenhet og var omfattet av stor offentlig interesse. Hvorfor må status for oppfølging av dommen omfattes av så mye hemmeligho­ld?

– Jeg skjønner at folk er interesser­t i informasjo­n om hvordan kommunen håndterer dette. Jeg mener også vi i kontrollut­valget har en rolle i å bidra til åpenhet i kommunen. Det gjør vi blant annet ved å stille spørsmål ved hvorfor saker må gå bak lukkede dører. Samtidig aksepterer jeg at det er en del forhold som gjør at møter må lukkes for at vi skal få nødvendig informasjo­n for å gjøre vår jobb, sier Øvrebø.

– Er utvalget tilfreds med informasjo­nen som ble gitt bak lukkede dører?

– Da vil jeg henvise til vedtaket vi fattet, om at kontrollut­valget tar redegjørel­sen til foreløpig orienterin­g, og ber om å bli orientert i neste møte.

 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Kontrollut­valget i Søgne gikk med på at dørene ble lukket for å få vite mer om hvordan kommunen jobber med å følge opp varslerdom­men og få de sykmeldte varslerne tilbake i jobb. F.v. Audun Øvrebø (Ap), Per G. Salomonsen (SV), Torunn Verdal (KRF) og Grethe Alver Jacobsen (H).
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Kontrollut­valget i Søgne gikk med på at dørene ble lukket for å få vite mer om hvordan kommunen jobber med å følge opp varslerdom­men og få de sykmeldte varslerne tilbake i jobb. F.v. Audun Øvrebø (Ap), Per G. Salomonsen (SV), Torunn Verdal (KRF) og Grethe Alver Jacobsen (H).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway