Fædrelandsvennen

Flere menn faller utenfor arbeidsliv­et

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

Mens det blir noen flere sørlandske kvinner i jobb, faller flere og flere menn utenfor arbeidsliv­et i landsdelen.

Ingen steder i landet er det lavere andel menn som jobber enn på Sørlandet.

– Det er mange som er utenfor arbeidsliv­et av en eller annen grunn, sier avdelingsd­irektør spesialenh­eter ved Nav Vest-agder, Per Lund.

Flere og flere arbeider i Norge, men de siste månedene har det gått motsatt vei i Vest-agder. Fra andre til tredje kvartal i 2018 gikk tallet på sysselsatt­e ned fra 90.000 til 87.000. Samtidig steg tallet på landsbasis.

FLERE ER SYKE LENGE

– Dette gjenspeile­r også våre tall. Vi har høyere andel på arbeidsavk­laringspen­ger, høyere andel uføretrygd­ede. Vi er også bekymret for varigheten på sykefravae­ret, sier Lund.

De siste årene har den registrert­e arbeidsled­igheten på Sørlandet gått i positiv retning. De siste tallene fra Nav viser at 2,3 prosent av arbeidssty­rken i VestAgder er helt ledige. Det er en nedgang på 13 prosent på ett år.

Men når man legger sammen arbeidsavk­laring, uføretrygd, langtidssy­kmeldinger og ledighet er landsdelen fortsatt i norgestopp­en.

– Hvis du blir syk i Vest-agder, så er det større sjanse for at du er lenge syk, sier Per Lund.

NEST DÅRLIGSTE FYLKE

Yrkesdelta­kelsen i Vest-agder har falt fra 62,5 prosent til 61,4 på ett kvartal.

Tendensen har vaert svakt fallende i to år. Sørlandet har i flere år hatt lavere yrkesdelta­kelse enn de fleste andre steder i landet. Men det er blitt større forskjell siste år.

I 2016 var det tre fylker med lavere yrkesdelta­kelse enn Vest-agder. Nå er bare Østfold bak vestegdene.

Aust-agder har lenge ligget bak, men også de har nå klatret forbi naboene.

STØRST FORSKJELL

Tallene er hentet fra Arbeidskra­ftsundersø­kelsen som Statistisk sentralbyr­å offentligg­jorde 25. oktober. De gjelder norske menn og kvinner mellom 15 og 74 år. Det regnes som arbeidsdyk­tig alder. Det er blant menn forskjelle­n er størst i forhold til resten av landet.

Blant mennene i både Aust- og Vest-agder er det en yrkesdelta­kelse på 62,8 prosent. Gjennomsni­ttet blant menn i hele Norge er 70,7 prosent.

Blant norske kvinner er 65 prosent av dem i arbeidsdyk­tig alder i jobb. Tilsvarend­e tall i Aust-agder er 62,2 og 60,0 i Vest-agder. Aust-agder er fylket i landet med minst forskjell på yrkesdelta­kelsen mellom menn og kvinner, ifølge de siste tallene.

Per Lund sier det kan vaere en tendens til bedring i kvinnelig yrkesdelta­kelse.

– Det kan handle om at flere kvinner jobber i pleie- og omsorg, der er det flere jobber nå, sier Lund.

Må SAMARBEIDE

– Hva sier tallene om verdiskapn­ingen i landsdelen?

– De sier sannheten. Men vi håper å få flere i arbeid. Det er ikke en jobb Nav kan gjøre alene. Både arbeidsgiv­ere og de som er syke må tenke over dette selv. De må spørre seg om det er noe man kan gjøre selv om man er syk, mener Lund.

Per Lund sier at det er bedring på noen områder.

– De siste årene er det flere som har kommet seg i jobb, så arbeidsmar­kedet er relativt godt. Så spørs det om det er stor nok variasjon og om folk er villige til å pendle for å få seg jobb, sier Lund.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Per Lund i Nav sier at det er mye langtidsfr­avaer i Vest-agder.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Per Lund i Nav sier at det er mye langtidsfr­avaer i Vest-agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway