Fædrelandsvennen

Nesten sørgetoget

- JAN PEDERSEN, NILS-PETTER ENSTAD Forfatter

Det hadde vaert riktig at de nye, engelske eierne av Sørlandsba­nen hadde skiftet navn fra Go Ahead til Fremover.

●●I stedet går selskapet som overtar Sørlandsba­nen hen og kaller dette for Sørtoget. Det ligger da snublende naer for dem som leker med ord, å kalle det for Sør(ge)banen.

Det nye selskapets direktør tror dessuten at folk flest vil glemme det gamle navnet (Sørlandsba­nen) ganske raskt. Folk glemmer ikke! Det var det hun forsøkte på den islandske festspille­deren i Bergen for noe år siden. «Jeg tok min nystemte …» skulle ikke synges. Den hørte ikke med i festspille­ne! Da konserten var slutt i Grieghalle­n, reiste folk seg spontant og sang: Ja, nettopp «Nystemten». Og jeg minnes min beste gymnaskame­rat. Vi hadde vaert på sykkeltur i Danmark, og tok Bergensban­en fra Oslo. På Hønefoss var vi og handlet. Da ropte min venn: «Jeg må tilbake, jeg glemte noe. Og husk at frem og tilbake er like langt!» «Hoi», sa en dame på perrongen, «og jeg som trodde det var dobbelt så langt!»

Go Ahead kan bli dobbelt så langt når Sørlandsba­nen blir Sørgetoget! inn i Krf-medlemmene­s bevissthet har aldri vaert noen realitet. Han vil derfor få et gedigent forklaring­sproblem den dagen han må formidle til partiorgan­isasjonen at den historiske muligheten han har snakket så lyrisk om ikke kommer til å bli annet enn en formulerin­g mellom «nesten noe og absolutt intet», for å sitere Nils Kjaer – hvis det da blir såpass.

Såpass høyt på banen som han har vaert med dette mantraet, er det vanskelig å se at KRF vil ha noen annen mulighet enn å stille ultimatum på denne saken. Det kommer ikke til å føre fram. Verken Venstre eller Frp er interesser­t i noen innstrammi­ng av abortloven. Det er ikke Høyre heller.

I et samarbeid mot venstresid­en ville KRF kunne fått gjennomsla­g for abortforeb­yggende tiltak. Oppnår ikke partiet annet i et samarbeid mot høyresiden, må man i aerlighete­ns navn erkjenne at man har latt seg lure. Det var ikke slike tiltak som lå i den «historiske muligheten».

En annen konsekvens av landsmøtet­s vedtak er at dersom KRF blir en del av den blå-blå regjeringe­n, må man forholde seg et Frp der Sylvi Listhaug igjen er en stigende stjerne. I debatten forut for landsmøtet brukte både Ropstad og Grøvan mye energi på å male SV på veggen. Frp var de derimot svaert tause om.

Det kommer til å framstå som en gedigen blåmandag når status etter dette landsmøtet og dets ukloke vedtak skal gjøres opp. De som har mer kompetanse på blåmandage­r enn meg sier at man i slike situasjone­r gjerne prøver å «reparere».

Jeg er usikker på om det lar seg gjøre i dette tilfellet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway