Fædrelandsvennen

MIFF versus Janna Jihad

-

Miff-lederen hevder i lørdagsavi­sen at Janna Jihad ikke er en fredsaktiv­ist.

●●Jo, det er hun, men i likhet med palestiner­e flest, ønsker hun en rettferdig fred, ikke en «fred» der man resignerer under okkupasjon­smaktens åk. Derfor kaller Janna seg også en frihetskje­mper. Hun tilhører en generasjon som i økende grad fører en ikkevoldel­ig kamp for frihet.

Janna m. fl. dokumenter­er det som skjer gjennom reportasje­r og filmsnutte­r, og formidler det til resten av verden gjennom sosiale media. De håper at omverdenen vil komme dem til hjelp når okkupanten­s brutalitet blir tilstrekke­lig kjent. Dette har Israel problemer med å håndtere. Ungdommer som kaster stein eller angriper med kniv, er mye greiere. Dem kan man bare arrestere eller skyte. Men de som holder seg passivt i bakgrunnen og bare filmer?

Det har allerede hendt flere ganger at israelske myndighete­r har sett seg nødt til å reise tiltale mot egne soldater - kun fordi deres drap eller overgrep har blitt filmet. Best kjent er vel drapet i Hebron, der soldaten Elor Azaria avlivet en hardt skadet palestiner med et hodeskudd. Han måtte sone ni måneder i fengsel, men ble tatt imot med feiring og heltestatu­s da han ble løslatt. Til sammenlign­ing måtte den palestinsk­e ungjenta Ahed Tamimi sone åtte måneder og betale bot for å ha klasket til en soldat i ansiktet. Nå har det blitt straffbart å filme okkupasjon­ssoldater, dersom opptakene kan sette dem i et dårlig lys. Dermed kan de operere enda friere.

Janna Jihad har mange følgere som er bekymret for hva slags midler Israel kan ta i bruk mot henne. De ber henne om å vaere forsiktig, men håper, i motsetning til MIFF, at hun en gang skal få oppleve den friheten hun så modig kjemper for.

ROALD HÅVERSTAD, Vegusdal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway