Fædrelandsvennen

Organist og korleder gjennom 30 år

Det er høst. Bølgene etter vårens utfordring­er og det inngåtte forliket i kantor-saken i Mandal har så smått begynt å legge seg.

- ØYVIND BRAADLAND

Vår byhar hyllet Tormod Lindland med en storslått konsert og flere hundre frammøte publikumme­re. Mandal Kantori har gjennomfør­t sin planlagte avslutning­stur til Riga og tatt en midlertidi­g pause i sitt videre virke. Kirkelige handlinger går sin gang, men uten vår tidligere kantor.

Punktum er satt i en sak som har skaket byens sang- og musikkliv og gitt kirke og menighet utfordring­er som vi gjerne skulle vaert foruten. I en slik konflikt er alle tapere, og det vil ta tid å lege sårene.

Tormod Lindland fullførte sin organistut­danning ved Konservato­riet i Kristiansa­nd våren 1988. Den samme våren ble Lindland tilsatt som organist i Mandal kirke. Dette er nå tretti år tilbake i tid, og bortsett fra et par kortere permisjons­perioder har Lindland i alle årene som fulgte innehatt stillingen som kantor.

Da Lindlandse­lv takket av i menigheten­s eget blad «På kirkebakke­n», beskrev han kantorstil­lingen både som en gave og en oppgave. En oppgave, fordi han aldri trengte å lure på hvordan han skulle fylle tiden på jobb. Men også en gave, fordi han hadde et brennende engasjemen­t og tidlig fikk føle at han var kommet på riktig plass!

Oppgavene i menigheten ble etter hvert mange: Han spilte til gudstjenes­ter, i bryllup og begravelse­r og på institusjo­nene. Han samarbeide­t med lokale krefter i byens musikkliv, startet Mandal Kantori og var i en periode pianist for Mandal Barnegospe­l. Han startet og drev i om lag fem år Mandal kirkes kammerkor, startet ungdomskor­et Choral og startet og ledet i flere år seniorkore­t Da Capo. Samtidig var Mandal Kantori i alle år hans prioritert­e og kjaereste oppgave. Da Kirkens kunstmeldi­ng «Kunsten å vaere kirke» kom høsten 2005, tok Tormod Lindland initiative­t til å starte «KKK, Kirke, kunst og kultur». Her fikk han med seg andre i menigheten som var opptatt av å sette kunst inn i en kirkelig kontekst. Arbeidet resulterte i konserter, foredrag og kunstutsti­llinger av høy kvalitet.

Å drive kor handler om mer enn å kunne sitt fag og kunne dirigere. Fra første stund viste Lindland at det handler om å arbeide planmessig, men også om formidling­sevne, kommunikas­jon og om å skape begeistrin­g og samhold. Og det handler om repertoar. Et allsidig repertoar passer for de mange, et snevert repertoar for de få. Alt dette har Lindland maktet å håndtere på en profesjone­ll måte – en måte som det er få kordirigen­ter forunt å klare.

Året 1996skulle bli en milepel i Mandal bys musikkhist­orie. For første gang ble et stort musikalsk verk framført i Mandal kirke med sangere og fulltonend­e symfoniork­ester. Kantoriet utgjorde hovedstamm­en i det store koret når Mozarts Requiem ble framført hos oss og i Lund kirke i Kristiansa­nd. Mandal kirke var bortimot fullsatt! Fra da av var Mandal Kantori som kor plassert i en ny divisjon – et kor som ble regnet med i regional sammenheng. I årene som fulgte ble det flere samarbeids­prosjekter med Kristiansa­nd Symfoniork­ester, blant annet deltakelse i konsertfra­mførelser både i Kristiansa­nd domkirke og i Kilden.

Men Lindland ønsket også å dyrke andre sider av det musikalske mangfold. Dette resulterte i at Mandal Kantori gjennomfør­te konserter sammen med Ytre Suløens jazzensemb­le, jazzbandet Magnolia og profesjone­lle artister som for eksempel Sigvart Dagsland. Til og med har koret hatt et fruktbart samarbeid med Lindesnes trekkspill­klubb!

I 2009 hadde Tormod Lindland permisjon fra stillingen i Mandal kirke for å arbeide med en masteroppg­ave. I tillegg til at han da arbeidet med hørelaere og satslaere, skrev han hovedoppga­ve om verdien av det å synge i kor. Han var også opptatt av forholdet mellom musikk og helse. Dette studiet var den direkte årsaken til at han tilbake i jobben som kantor startet seniorkore­t Da Capo, til stor glede for blant annet sangere som tidligere hadde sunget i kantoriet, men som på det tidspunkte­t hadde sluttet der på grunn av oppnådd aldersgren­se.

I forbindels­e med kantoriets 20-årsjubileu­m spilte koret inn sin andre CD i 2008. Cd’en innledes med den mektige motetten «Kildevang» som Lindland selv har komponert. Bibeltekst­en og tittelen er hentet fra Salme 84,58. (I den nyeste Bibel-oversettel­sen er ordet kildevang erstattet med kildevell.)

Bibeltekst­en og Cd-tittelen gir assosiasjo­ner til våre lokale forhold. Sangere, musikere og tilhørere har trasket opp kirkebakke­n, på vei mot vår lokale kirke, i sol og regn, i lyse vårkvelder og i mørke høstkvelde­r for å møte til øvelser, gudstjenes­ter og konserter. Sangen og musikken har for oss alle vaert et kildevell – til glede og berikelse, til samhold og fellesskap. Sangen og musikken, ledet av kantor Tormod Lindland, har vaert en uuttømmeli­g kilde for menigheten og for våre ulike fellesskap.

Så er det nok slik at alle vi som er glad i vår stedlige kirke, etter en turbulent periode føler på både vemod og smerte. Denne artikkelen er imidlertid skrevet med ønske om å peke på hva alle de foregående årene med Tormod Lindland som kantor har betydd for sang- og musikkmilj­øet i byen vår, for Mandal menighet og for den enkelte.

Det er ikke lite.

Så er det nok slik at alle vi som er glad i vår stedlige kirke, etter en turbulent periode føler på både vemod og smerte.

 ?? ARKIVFOTO ?? Punktum er satt i en sak som har skaket byens sang- og musikkliv og gitt kirke og menighet utfordring­er som vi gjerne skulle vaert foruten, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet er fra en konsert Mandal kantori hadde sammen med Ytre Suløens jazz-ensemble.
ARKIVFOTO Punktum er satt i en sak som har skaket byens sang- og musikkliv og gitt kirke og menighet utfordring­er som vi gjerne skulle vaert foruten, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet er fra en konsert Mandal kantori hadde sammen med Ytre Suløens jazz-ensemble.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway