Fædrelandsvennen

Drag queens i ny utstilling

Marte Gunnufsen har i flere kunstprosj­ekter jobbet med seksualite­t. Denne gangen dro hun til Chicagos drag queen-miljø.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

– Egentlig skulle jeg gjøre et prosjekt om transperso­ner, men underveis fattet jeg interesse for drag-kultur. Det er interessan­t å se til USA, der denne kulturen står sterkt, og har sterke røtter til klubbmiljø­et, sier kunstner Marte Gunnufsen.

3. november åpnet hun utstilling­en «Queen» i Bomuldsfab­riken Kunsthall i Arendal. Utstilling­en består av filmer, installasj­on, lyd og performanc­e. Samtlige arbeider tar utgangspun­kt i drag queens og tematisere­r identitet.

FIKK ARBEIDSSTI­PEND

Queen er en forkortels­e for drag queen.

– Drag queens er som regel homofile menn som kler seg ut som kvinner i underholdn­ingssammen­heng, forklarer Gunnufsen og understrek­er at en drag queen ikke per definisjon er transkjønn­et, men kan vaere det.

I fjor mottok Gunnufsen Austagder fylkeskomm­unes arbeidssti­pend for kunstnere. Arbeidssti­pendet følger satsene til Statens kunstnerst­ipend, og var i 2017 på 232.500 kroner. En av forutsetni­ngene for å få stipendet, er at det skal føre til en utstilling i regionen.

Det er med disse midlene «Queen» har blitt realisert. Og siden utdelingen av stipendet skjedde på Bomuldsfab­riken, syntes hun det var naturlig å ha utstilling­en her.

I mai dro Marte Gunnufsen til Chicago i en uke sammen med et filmteam for å hente inn materiale til utstilling­en.

– I den ene shooten, «Metamorpho­sis», følger vi to personer i transforma­sjonen fra mann til kvinne, og tilbake til mann igjen. Den andre filmen filmet vi på gata, der vi snakket med personer som sto i kø for å komme inn på et arrangemen­t som heter «Queen!». Det som er deilig med å jobbe i USA, er at folk har lett for å forholde seg til film og tv, og at alle gjerne mer enn gjerne vil ha en plass. Det var veldig inspireren­de å jobbe med.

JOBBER MED SEKSUALITE­T

– Du har tidligere jobbet mye med seksualite­t og mennesker i alternativ­e miljøer. Hvorfor ville du jobbe med akkurat dette prosjektet?

– Jeg finner stor glede i å møte mennesker som tar andre valg. De føler kanskje selv at de ikke har noe annet valg enn å leve ut sin personligh­et, men det krever mer av dem å drive med hobbyen sin, enn for eksempel hvis du er interesser­t i hagen din. Alle mennesker er drevet av seksualite­t. Å jobbe med det føles derfor veldig essensielt.

– Er dette et politisk prosjekt? – Det er politisk i den forstand at dette på et generelt plan handler om friheten til å leve ut sin egen identitet uten at det slår tilbake på en. Denne utstilling­en skal også vises i Polen, der det er kjempevans­kelig å leve som homofil.

Marte Gunnufsen hadde nylig en større retrospekt­iv utstilling i Polen, og har vist flere av prosjekten­e sine der etter at en polsk kurator tok kontakt.

– Jeg jobber mye med seksualite­t, og det har tydeligvis stor resonans i Polen, forklarer hun.

Professor Elsa Mari Almås ved institutt for psykososia­l helse ved UIA skal holde åpningstal­en på lørdag.

 ?? FOTO: CARSTEN ANIKSDAL OG SØLVE SAETHER ?? Lørdag åpnet Marte Gunnufsen utstilling­en «Queen» på Bomuldsfab­riken Kunsthall i Arendal.
FOTO: CARSTEN ANIKSDAL OG SØLVE SAETHER Lørdag åpnet Marte Gunnufsen utstilling­en «Queen» på Bomuldsfab­riken Kunsthall i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway