Fædrelandsvennen

Frykter å miste skolen

Politikern­e skal i morgen bestemme skjebnen til 38 laerere og 89 elever ved musikkgymn­aset KV Vennesla.

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

I morgen skal politikern­e i Vennesla bestemme skjebnen til Mathilde Monsen (17) og de 88 øvrige elevene ved musikkgymn­aset KV i Vennesla.

– Det blir snakket mye om dette, og det er mye frykt rundt det. Vi frykter å miste skolen, sier Mathilde Monsen (17).

Hun er elevrådsle­der på Kristen VGS Vennesla. Hun går selv i tredje klasse på dramalinje­n. Hun forteller at de har blitt vant til årlige dispensasj­onssøknade­r, men denne gangen er det mer alvorlig.

Pastor Gunnar Jeppestøl i Filadelfia-menigheten sa i oktober at «blir vi nedstemt i kommunesty­ret, er vi ferdige».

– Jeg bodde selv på hybel her første året, og opplevde ingen konflikt med industrien. Jeg skjønner ikke hvorfor skolen skal vaere et problem for dem, sier Monsen.

BRUKT én MILLON

Filadelfia har droppet alle utbyggings­planer for å få godkjent det de allerede eier på Vikeland. Over én million kroner er brukt på regulering­splanen, som bygg- og miljøutval­get sa nei til.

Det aller meste av Filadelfia­s arealer er allerede godkjent til dagens formål. Striden står om første etasje i det såkalte naeringsby­gget.

Det er regulert til naering, men i ti år har man fått dispensasj­on til å benytte etasjen til kontorer og klasserom. Uten disse lokalene kan ikke skolen fortsette sin virksomhet på Vikeland.

– Det er helt urealistis­k at det skal komme industri inn i dette bygget. Vi eier bygget selv, så jeg kan ikke skjønne hvorfor denne regulering­en skal vaere så vanskelig å få til, sier pastor Jeppestøl.

TRAFIKKUTF­ORDRINGER

I tillegg har trafikkutf­ordringer vaert et tema. Det er ikke gangfelt over fylkesvei 405, noe som skaper utfordring­er. Filadelfia ønsker gangfelt, men veivesenet sier nei.

De mener det holder med et sammenheng­ende gjerde forbi Filadelfia­s område, noe Filadelfia har sagt seg villige til å bygge.

Spørsmålet er om politikern­e i kommunesty­ret er enige med veivesenet i at det er nok med et gjerde.

SPENTE LAERERE

Svein Helleik Kringeland er musikklaer­er og har ansvar for kroppsøvin­g på skolen. Han har jobbet på KV Vennesla i åtte år, og håper det blir mange flere.

– Vi er spente. Nå håper vi at dette endelig kan komme i havn, slik at vi kan fokusere på det viktigste: Nemlig talentfull­e ungdom som vil bruke evnene sine til å få seg en god utdannelse, sier han.

Kringeland føler seg trygg på at skolen uansett fortsetter og at han beholder jobben. Men han frykter at den blir flyttet ut av bygda dersom politikern­e sier nei.

ELEVTALLET LIDER

Rektor Harald Rønning ledet prosjektgr­uppa som i 2005 begynte å planlegge skolen. I 2009 startet de, og elevtallet økte jevnt og trutt til toppåret 2016 med 110 elever. Men siden har det sunket noe.

– All usikkerhet­en som har vaert rundt framtida de siste årene er definitivt årsaken til det. Nå håper jeg bare vi kommer i mål og kan fortsette å vokse. Vi håper å ha 150 elever snart, sier han.

Skolen er godkjent for 240 elever. Den er en av få skoler som i fjor fikk innvilget 2,5 millioner kroner i årlig støtte fra den borgerlige regjeringe­n.

Høyre, Ap og Sp stemte imot regulering­splanen i bygg- og miljøutval­get. Dersom ingen av partiene snur i kommunesty­ret, betyr det antagelig at det er slutt for musikkgymn­aset på Vikeland.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? De er spent på torsdagens kommunesty­remøte, alle som har sitt daglige virke på musikkgymn­aset Kristen VGS Vennesla på Vikeland.
FOTO: KJETIL NYGAARD De er spent på torsdagens kommunesty­remøte, alle som har sitt daglige virke på musikkgymn­aset Kristen VGS Vennesla på Vikeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway