Fædrelandsvennen

Slik gjør du deg attraktiv

Ønsker du å gjøre karriere, få ny jobb eller vise fram din kompetanse? Da bør du pleie Linkedin-profilen, mener seniorkons­ulent.

-

– Linkedin er viktig for alle som ønsker seg en karriere, for dem som er arbeidssøk­ende, men også for dem som ønsker å vise fram sin kompetanse internt eller eksternt, men som ikke er ute etter ny jobb, sier Nina Torjesen, seniorkons­ulent i EVRY.

1,2 millioner nordmenn, nesten hver fjerde person i landet, har en profil på det som er verdens største profesjone­lle nettverk. Da inkluderes også «inaktive» profiler av typen rein digital cv.

– Det blir litt det samme som å stille seg i hjørnet på en konferanse uten å mingle med andre deltakere. Man utnytter ikke potensiale­t, sier Torjesen.

Selv om hun til vanlig har som jobb å hjelpe virksomhet­er til å jobbe smartere, er hun også over gjennomsni­ttet engasjert på Linkedin.

Nylig holdt hun foredraget «Hvordan bli attraktiv på Linkedin» for femti medlemmer i Naeringsfo­reningen.

BILDE, TITTEL OG SAMMENDRAG

– Det bør jo vaere basic, men profilbild­et er viktig. Fotballskj­erf, solbriller og paraplydri­nker hører ikke hjemme her, og kan gi et heller uproft inntrykk. Ditt digitale jeg er viktig og er ofte det første møte en potensiell arbeidsgiv­ere får med deg, sier Torjesen.

Et annet, om ikke like viktig, punkt mener hun tittel og sammendrag er.

– Ikke bare si hva du er eller hvilken tittel du har. «Seniorkons­ulent» eller «Rådgiver» sier lite eller ingenting. Fortell heller hva du kan gjøre for en arbeidsgiv­er, oppfordrer seniorkons­ulenten.

Sammendrag­et mener hun bør jobbes mye med, da flere arbeidsgiv­ere ikke bruker tid på å rulle ned til arbeidserf­aringen dersom sammendrag­et ditt gir et dårlig inntrykk.

– Det blir litt som forsiden på en cv; det er der du må fange interessen.

FALLGRUVEN­E

Det er også mange fallgruver, skal vi tro Torjesen.

– Den største feilen vil jeg jo si er å ikke vaere til stede, humrer seniorkons­ulenten.

– Men trykkfeil og slurv, som liten forbokstav i navn eller andre feil som viser at du ikke har tatt bryet med å lese nøye gjennom egen profil engang, gir et dårlig inntrykk, legger hun til.

Andre feil er å ikke holde profilen oppdatert, spamme ned kontaktene sine eller vaere for pågående ved å be personer du så vidt kjenner om å introduser­e deg for en av deres kandidater.

– Sist men ikke minst bør man unngå å snakke dårlig om personer eller virksomhet­er. Det ser ikke profesjone­lt ut om du skriver et innlegg der du peker ut bedriften eller enkeltpers­oner som ikke kan forsvare seg, mener Torjesen.

– PROMOTERIN­GSKANAL

En annen person som nok bruker Linkedin over gjennomsni­ttet er psykolog Tor Åge Skagestad Eikerapen.

– Jeg er opptatt av å vaere synlig der det er relevant å vaere synlig. Og med den fantastisk­e, digitale verden vi lever i, kan du gjennom Linkedin få presentert deg selv og det du holder på med uten å vaere et gigantisk firma på en god måte, sier Eikerapen når vi spør han hvorfor han er på Linkedin.

– Hvordan bruker du verktøyet?

– Jeg holder meg oppdatert på hva som skjer rundt om i verden innen fagfeltet mitt, i tillegg til at jeg altså bruker Linkedin som en promoterin­gskanal, svarer Eikerapen og forklarer:

– Det holder ikke å fortelle hva du gjør akkurat nå, dele lenker eller vise hva andre har gjort. Trikset er at du må produsere litt innhold selv, om det er at du lager en podkast, skriver en artikkel eller gjør noe spennende faglig. Det bør vaere hakket mer faglig orientert enn det du normalt legger ut på Facebook.

Selv er han ikke på jobbjakt, og har derfor heller aldri brukt Linkedin i den sammenheng.

– Men jeg har kunder som kommer via den kanalen, for folk som er interesser­t i de tjenestene vi leverer tar gjerne en tur innom Linkedin for å sjekke kvaliteten og troverdigh­eten i det man holder på med. Linkedin kan nemlig vaere veldig avslørende på de tingene, og da hjelper det ikke at du har en fin nettside, mener Eikerapen.

– OGSÅ VIKTIG FOR BEDRIFTER

Men det er ikke bare privatpers­oner som bør tenke på Linkedin-profilen sin. Det bør bedrifter også, skal vi tro Torjesen.

– Saerlig hvis du er en konsulent- eller tjenestebe­drift. Da er Linkedin en fin plass å kommuniser­e med potensiell­e kunder og leverandør­er. Det er også viktig for bedriften å ha attraktive ansatte på Linkedin, da det er de ansatte som først og fremst represente­rer kompetanse­n i din bedrift. Det er selvsagt viktig at bedriftssi­den ser profesjone­ll ut og brukes aktivt, men for å ha suksess på Linkedin, bør man altså dyrke og skape «influenser­e» internt i bedriften, mener seniorkons­ulenten.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Nina Torjesen, seniorkons­ulent i Evry, mener flere enn de som er ute etter ny jobb bør vaere aktive på Linkedin.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Nina Torjesen, seniorkons­ulent i Evry, mener flere enn de som er ute etter ny jobb bør vaere aktive på Linkedin.
 ??  ??
 ??  ?? Slik presentere­r intervjuob­jektene i denne artikkelen seg på Linkedin.
Slik presentere­r intervjuob­jektene i denne artikkelen seg på Linkedin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway