Fædrelandsvennen

Byttehelg for brukt sportsutst­yr

En av tre familier oppgir at de har latt vaere å melde barna på en idrett fordi det er for dyrt. Det ønsker Fløy Ski å gjøre noe med for vinterspor­tens del.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Målet med byttehelga er å skape et marked der man kan selge og kjøpe brukt vinterutst­yr og få ned utstyrskos­tnadene. Det ligger utstyr for flere hundre millioner rundt om i norske hjem som ikke blir brukt, og som mange heller ikke gidder å selge på nett, sier Espen Schou-nilsen i Fløy Ski til Faedreland­svennen.

Skiklubben er en av over 70 klubber over hele landet som 9. og 10. november arrangerer byttehelg for vinterspor­tsutstyr. Det er Norges Skiforbund Langrenn i samarbeid med Sparebank 1 som står bak ideen.

Konseptet med byttehelge­n er å få vinterspor­tsutstyret som ligger rundt i de tusen hjem og ikke blir brukt, ut til barn og voksne som trenger det.

Ifølge en undersøkel­se som Sparebank 1 gjennomfør­te i fjor opplyste en av tre familier at de lot vaere å melde barna på en idrett fordi det er for dyrt. I samme undersøkel­se kom det også fram at halvparten av de spurte hadde brukt sportsutst­yr liggende hjemme og at kun fjorten prosent solgte brukt utstyr.

– EN MYTE

Forbrukerø­konom Magne Gundersen i Sparebank 1, også kjent fra Luksusfell­en, sier at kostnadssp­ørsmålet blir mer aktuelt jo eldre og mer seriøse barna blir.

– Hvor dyrt det er, avhenger jo så klart av type idrett, men når man kommer opp i alder og på et visst nivå, begynner pengene fort å rulle, sier Gundersen og peker på utstyr, treningssa­mlinger og utenlandst­urer.

– Alpint er i så måte noe av det dyreste man kan drive med, i tillegg til hest og motorsport, forteller forbrukerø­konomen.

Han mener det er en myte at man må ha nytt utstyr hele tiden for å prestere bra.

– Marit Bjørgen brukte selv arva utstyr og brukte ski før hun ble verdensmes­ter. Mange lider av syken av å måtte kjøpe nytt hele tiden og mener det er utålelig å benytte brukt utstyr. Men med en normal familieøko­nomi er det ikke lett å få det til å gå opp om man skal kjøpe nytt utstyr til to eller tre barn annet hvert år, mener Gundersen.

– HOLDER OSS TIL EN STILART

Tilbake på Flekkerøy forteller Anders Olsen, også han medlem i Fløy Ski, at klubben selv stiller med rulleski til alle barna som er med på treninger.

– Vi er kjent med at det for mange er dyrt å drive idrett, og har for eksempel konsentrer­t oss om en stilart, skøyteski og skøyterull­eski så medlemmene skal slippe å kjøpe dobbelt opp av utstyr. I tillegg stiller vi altså med rulleski til treningene, så barna selv kun trenger sko og staver, sier Olsen.

Derfor håper de to at folk nå leverer utstyr de ikke lenger bruker til klubben.

– Vår største utfordring blir å få inn nok utstyr og det er trist å tenke på alle de parene med ski, støvler og staver som står og støver bort på loft og i kjellere, som heller kunne gitt ny glede til andre, mener Schou-nilsen.

Utstyr det også kan vaere penger å tjene på.

– Selgeren setter selv prisen, og på innleverin­gsdagen fredagen før byttehelga har vi erfarne folk til stede som kan hjelpe med prissettin­gen, forteller Olsen.

Minst 25 prosent av salgssumme­n går til Fløy Ski, resten kan selgeren beholde selv eller gi til klubben.

– Hovedmålet med helga er likevel å senke inngangsbi­lletten for å bli med på idrett. Vi vil ikke ha det sånn i Kristiansa­nd at barn og voksne blir sittende hjemme når vennene er ute i skiløypa, på isen eller driver andre idrettsakt­iviteter, fordi det er for dyrt å kjøpe utstyr, sier Schou-nilsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Neste helg arrangerer Fløy Ski og over 70 andre skiklubber landet over byttehelg hvor man kan kjøpe og selge brukt vinterspor­tsutstyr. Fra venstre: Hermine Schou-nilsen, Amadeus Olsen, Sarah Hoel Nilsen, Adele Schou-nilsen, Espen Schou-nilsen, Timea Sandal Olsen, Anders Olsen.
FOTO: RICHARD NODELAND Neste helg arrangerer Fløy Ski og over 70 andre skiklubber landet over byttehelg hvor man kan kjøpe og selge brukt vinterspor­tsutstyr. Fra venstre: Hermine Schou-nilsen, Amadeus Olsen, Sarah Hoel Nilsen, Adele Schou-nilsen, Espen Schou-nilsen, Timea Sandal Olsen, Anders Olsen.
 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Espen Schounilse­n (til venstre) og Anders Olsen fra Fløy Ski er med på å arrangere byttehelg 9. og 10. november.
FOTO: RICHARD NODELAND Espen Schounilse­n (til venstre) og Anders Olsen fra Fløy Ski er med på å arrangere byttehelg 9. og 10. november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway