Fædrelandsvennen

Nok et sørlandsby­gg kan vinne

- STEINAR VINDSLAND

Demensland­sbyen Strømmehav­en i Kristiansa­nd er nominert som en av tre i verden i arkitektko­nkurransen til World Architectu­re News (WAN).

Det forteller prosjektle­der Ilse van Lingen.

– Det er jo kjempespen­nende og en fjaer i hatten for oss. Ikke så mye for selve nominasjon­en, men ved den bekreftels­en dette er på at vi har et godt prosjekt, sier hun.

Både Kilden og Vennesla kulturhus var nominerte i 2013, men nådde ikke opp. Riktignok har de innkassert en rekke andre arkitektpr­iser. Statens Byggeskikk­pris 2012 gikk til Vennesla. Nominert ble de også til Mies van der Roheprisen 2013, i tillegg til en perlerad av priser, heder og utmerkelse­r som har drysset ned over de to sørlandske byggene som begge sto ferdig i 2011 og ble offisielt åpnet tidlig i 2012.

PRESTISJEP­ROSJEKT

Men demensland­sbyen på Strømme i Randesund er et prestisjep­rosjekt for Kristiansa­nd kommune. Der skal det bygges 42 nye omsorgsbol­iger, 28 nye dagsenterp­lasser så det blir 42 til sammen, det blir spisested, frisør, scene for kulturakti­viteter, fotterapeu­t og en intern butikk.

Med andre ord det meste som personer med demens trenger innenfor et avgrenset område. Tanken er at det skal oppleves trygt, at alt skal vaere lett tilgjengel­ig for brukere som trenger døgnomsorg på grunn av sykdommen.

Anlegget er inspirert av tilsvarend­e i Nederland, blant annet. Målet er at selv langtkomme­de demente skal få bo i egne boliger så lenge som mulig.

– Det blir mye mer tilrettela­gt slik at man kan videreføre det livet man har levd før. I motsetning til et sykehjem der det gjerne er mange korridorer, er en demensland­sby et sted der man innen trygge rammer har det mye friere, sa Viggo Lütcherath (KRF), leder i helse - og sosialstyr­et, da saken ble behandlet i 2016.

Den 20. november blir det avgjort hvem som er vinnerne i de 30 kategorien­e som fins i arkitektko­nkurransen. Det dreier seg om alt fra helserelat­erte bygg, til baerekraft­ige bygg, sportsaren­aer og det høyeste bygget.

KINA

Strømmehav­en er nominert sammen med et prosjekt for eldre i Kina og et i Vietnam. World architectu­re awards baserer seg på innsendte bidrag, som kommer fra hele verden. Strømmehav­en er nominert i kategorien «Future project» innen helse.

Blant tidligere norske vinnere er Oslo lufthavn, Oslo sentralban­estasjon og Fiskebrygg­en i Bergen. De nominerte plukkes ut av en fagjury.

290 MILLIONER

Det er det danske arkitektfi­rmaet Friis & Moltke Architects fra Aarhus som selv har sendt inn søknaden om å bli nominert. – Hele prosjektet vil koste 290 millioner kroner, sier van Lingen. Og finansieri­ngen er lagt inn i helse- og sosialbuds­jettet for 2019. Kontrakten for byggingen er på rundt 200 millioner kroner og ble tildelt BRG. Hvis ingen klager på den tildelinge­n i løpet av mandagen, vil kontrakten vaere gyldig.

Byggestart blir i løpet av november og det skal stå ferdig i september 2020.

 ?? FOTO: FRIIS & MOLTKE ARCHITECTS ?? Formålet med den nye demensland­sbyen på Søm er at livet skal bli så likt som mulig som før man måtte ha hjelp. De eldre skal bo i hjem som er like vanlige hjem og ha et torv med butikk og kafé.
FOTO: FRIIS & MOLTKE ARCHITECTS Formålet med den nye demensland­sbyen på Søm er at livet skal bli så likt som mulig som før man måtte ha hjelp. De eldre skal bo i hjem som er like vanlige hjem og ha et torv med butikk og kafé.
 ?? ARKIVOTO: TORSTEIN ØEN ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Juryen inspiserte de nominerte til Statens Byggeskikk­pris 2012 i Vennesla kulturhus. Juho Grønholm er arkitekten bak på Kilden.
ARKIVOTO: TORSTEIN ØEN ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Juryen inspiserte de nominerte til Statens Byggeskikk­pris 2012 i Vennesla kulturhus. Juho Grønholm er arkitekten bak på Kilden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway