Fædrelandsvennen

Det eneste produktet folk ikke vil kjøpe på salg

Mens folk går «bananas» når butikkene byr opp til årets store handledag, Black Friday, skyr mange aksjemarke­det som pesten når aksjene selges på tilbud.

-

Frykt når andre er grådige, og vaer grådig når andre er redde.

Advarer mot 50 prosent børsfall i Norge», «Den store nedturen naermer seg», «Dette er ikke en vanlig korreksjon. Nå kan det falle 10– 15 prosent» og ikke minst klassikere­n «Blodrødt på børsen» var blant avisoversk­riftene 11. oktober i år.

Overskrift­ene henviste til børsfallet på Oslo Børs samme dag, som skyldtes store børsfall både i USA og Asia dagen før.

Nå har uroen, i alle fall på Oslo Børs, lagt seg, og hovedindek­sen (et utvalg av aksjer som sammen skal vaere representa­tivt for de børsnotert­e selskapene, journ.anm.) er på vei opp igjen. Børsfallet er likevel en god grunn til å fundere litt over psykologie­n i aksjemarke­det.

Varer på tilbud pleier nemlig å få fart på kjøpelyste­n til folk. Noe «Handelens dag», «Black Friday», og årets etterhvert så mange salg er glitrende eksempler på. Det motsatte virker å vaere tilfellet når det kommer til aksjer og aksjefond. Etter langvarig oppgang på børsen (les: økte priser) blir kjøpelyste­n stor. Etter børsfall og korreksjon­er (les: tilbud) forsvinner kjøpelyste­n som dugg for solen.

En av verdens mest kjente investorer, Warren Buffet, følger følgende enkle regel når det kommer til aksjehande­l:

Et godt råd å ta med seg om man begir seg ut på fondsspari­ng. Så kan jo min egen bransje ta noe av skylden for børsfrykte­n med våre krigsovers­krifter som ikke akkurat er noen «løp og kjøp»-oppfordrin­g for landets småsparere.

Resultatet av det hele er dessverre at mange lar seg påvirke til å selge seg ut av og kjøpe seg inn i aksjemarke­det på ugunstige tidspunkt. Statistikk­en viser nemlig at vanlige fondsspare­re ofte selger og kjøper på «feil» tidspunkt. For den vanlige mannen i gata er nemlig månedlige spareavtal­er den enkleste måten å spare i aksjefond på. Ved å spare litt hver måned eller kvartal, trenger du ikke å bekymre deg like mye for aksjemarke­dets mange topper og bunner. Sprer du sparingen over tid, reduserer du nemlig risikoen for å treffe feil kjøpetidsp­unkt, noe du med stor sannsynlig­het vil tjene på over tid.

Hvorfor skal jeg spare i aksjefond, lurer du kanskje på. Hovedgrunn­en er at ingen andre spareforme­r gir høyere langsiktig forventet avkastning enn aksjemarke­det. Historien, som ikke er noe bevis for framtiden men likevel det beste argumentet man har, tilsier at du kan vente tre-fire prosent i meravkastn­ing i snitt om du sparer i aksjefond kontra bank eller rentemarke­det.

Skal du spare i aksjefond, er det i motsetning til banksparin­g viktig at du ikke investerer penger som du vil trenge med det første. Sparing i aksjefond forutsette­r at du har et lengre tidsperspe­ktiv på sparingen, minst fem år. Nettopp på grunn av risikoen for kortsiktig­e svingninge­r.

I tillegg til høyere forventet avkastning er det også skattemess­ige fordeler med å spare i fond. Mens du i banken må betale 23 prosent skatt av avkastning­en din hvert år, slipper du med aksjefond å betale skatt helt til du selger andelene. Det betyr at de skattepeng­ene du egentlig skulle betalt, kan stå urørt i fondet og gi deg ytterliger­e avkastning fremover. Er du allerede i gang med fondsspari­ng har du fram til 15. desember også muligheten til å opprette en aksjespare­konto, som gjør at du kan kjøpe og selge aksjer og bytte mellom ulike aksjefond uten at du må betale skatt av gevinsten før du tar den ut.

Det er altså flere grunner til å vurdere aksjefond dersom du ønsker å spare langsiktig. Og for deg som sitter nervøst og sjekker aksjefonds­verdiene dine flere ganger til dagen, kan det vaere greit å huske på følgende:

Svingninge­ne vi opplever om dagen er grunnen til at du får ekstra betalt for å sitte i aksjefond.

Richard Nodeland Journalist Journalist i Faedreland­svennen (les: utdannet siviløkono­m med skrivekløe) som i denne spalten vil gi tips og råd om forbrukers­toff og privatøkon­omi.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Oslo Børs.
FOTO: NTB SCANPIX Oslo Børs.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway