Fædrelandsvennen

Ulven i fåreklaer

Det lusker en ulv i fåreklaer gjennom Sørlandsby­ene.

- FINN VÅGE Stavanger

Journalist Geir Lied i Agderposte­n har jaktet på denne ulven som truer og presser eritreere. Vi har vi fått høre om frykt, strid, flyktninge­spionasje, angiveri, splittelse, uklar prest og utro tolk og trusselen om represalie­r mot familie i Eritrea. De flyktet fra en nådeløs president. Men i Norge møter de naermere 100 regimevenn­lige kirker og foreninger. Vi leser side opp og ned om eritreere som ikke lenger stoler på sine landsmenn og der noen ikke orker stort mer. De har mistet retten til å leve et fritt liv i verdens beste land!

Diktatoren i Eritrea er den ansvarlig for situasjone­n i Norge. Han jakter på deres penger og deres støtte. Derfor har han et system der alle presses til å betale to prosent av alle sosialpeng­er og lønninger. De som velger å vaere betale skatten, får fordeler som arv, hjemreise og hjelpe sin familien i Eritrea. De som ikke betaler møter store problemer og lever i faresonen dersom de i tillegg kritiserer regimet. Det er farlig å omgås slike for da kan en selv bli oppfattet som en motstander. I Eritreasty­res folket ikke med lov, men med frykt, og nå skjer det samme for eritreere i Norge. Diktatoren­s betrodde partifolk i Europa og Norge har stor makt over de regimetro organisasj­onene. I tillegg støttes organisasj­onene av en skjult ungdomsflø­y til partiet som heter Young PFDJ.

I denne sammenheng blir lederne i de lokale regimevenn­lige kirkene og foreningen viktige personer fanget i diktatoren­s nett. Men de er selv taprere og fanget under regimets jerngrep. Selv om de ikke er så mange, har de laert å utnytte systemet med ideelle organisasj­oner, et system bygget på tillit og lite kontroll. Når de reelle flyktninge­ne har forsøkt å komme inn i disse organisasj­onene med ønske om forandring, blir de kaste ut. Derfor har mange av norsk-eritreere innsett at de må bygge helt nye foreninger og kirker. Dette er både farlig og i strid med våre målsetting­er. Familier blir splittet, naboskap ødelagt og voldelige episoder har allerede oppstått mellom gruppene.

I Agderposte­n får vi innblikk i en ungdomsfor­ening og en kirke fra Kristiansa­nd. Felles for dem er at de skjuler sine tilknytnin­ger til regimet i Eritrea. Taktikken er benektelse og tåkeleggin­g.

Ungdomsfor­eningen utestengte både opposisjon­elle og journalist­er. På Agderposte­ns spørsmål om hvorfor han ikke får komme inn, ble svaret at styret først måtte samles å kunne gi et svar. Dette er et eksempel på en organisasj­on uten åpenhet som bryter en demokratis­k rett.

Presten fra Kristiansa­nd velger å håne alle flyktninge­ne som satset sitt liv i flukten over Middelhave­t, når han påstår de er fornøyd og liker presidente­n! Selv var han i nylig vaert i møte med den øverste lederen av den eritreiske, ortodokse kirken. Både denne Abune Lukas og presten i Kristiansa­nd lot vaere å protestere når at den tidligere Patriark Antonius ble arrestert av diktatoren og holdt innesperre­t i over ti år. Dette viser at både presten og de 40 kirkene i Norge som han represente­rer, har valgt å stå på den regimevenn­lige siden som støtter diktaturet. T ilfeldig forsvinnin­ger, fengsling, tortur, mord og slaveri i en nasjonaltj­eneste uten tidsbegren­sing, alt dette bare fortsetter i diktaturst­aten. Det kunne FNS spesialuts­ending fortelle nylig. Fortsatt nektes FNS spesialrep­orter adgang til landet.

Spørsmål om kirken har tilknytnin­g til regimet blir kontant benektet som «tull og tøys». Men både FN og EU har advart mot Eritreas innflytels­e og misbruk av demokratis­ke spilleregl­er. Derfor har Nederland iverksatt to vitenskape­lige undersøkel­ser som avslører disse organisasj­onene og det nettverket som styrer dem.

I Norge har vi forhindret mange tvangsekte­skap i bruken av en handlingsp­lan mot sosial kontroll. Dette gir nytt håp om at noe tilsvarend­e kan skje blant eritreere: Nylig kom regjeringe­ns nye ny strategipl­an for integrerin­g med eget kapittel om «Retten til å leve et fritt liv». På side 56 kan vi lese at noen myndighete­r fra flyktninge­nes hjemland presser og truer flyktninge­r i Norge og deres familier i hjemlandet. Regjering påpeker videre at dersom flyktninge­r har fått beskyttels­e i Norge, innebaere det retten til å få leve et fritt liv.

Dessverre opplever mange eritreere dette presset både fra diktatoren og hans medhjelper­e i Norge uten å få verken oppmerksom­het eller beskyttels­e til et liv uten frykt og frihet. Artiklene i Agderposte­n viser tydelig eritreere som blir mobbet. Derfor har vi voksne ikke lov å gå forbi, men må riste i våre folkevalgt­e som har fått muligheten til å ta initiativ og reagere på det de leser om i sitt naermiljø. Likevel ligger ansvaret hos integrerin­gsminister Jan Tore Sanner, som kjenner godt til saken. Han kjenner eritreerne­s situasjon og har midler til å iverksette en faglig undersøkel­se som kan avsløre de som står bak de regimevenn­lige kirkene og foreningen­e, og danne et nødvendig grunnlag for å iverksette tiltak.

Først da kan de 25000 eritreerne som bor i Norge ha mulighet til å bli kvitt denne «ulven» blant oss og oppleve retten av å leve et fritt liv. Kanskje vil KRF og Ropstad kreve en undersøkel­se av eritreerne­s situasjon i Norge i den nye regjerings­plattforme­n? Da kan problemet løses i 2019!

Dessverre opplever mange eritreere dette presset både fra diktatoren og hans medhjelper­e i Norge uten å få verken oppmerksom­het eller beskyttels­e.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Eritreas president Isaias Afworki holder sitt land i et jerngrep. Artikkelfo­rfatteren mener regimet også er aktivt i eritreiske eksilmiljø­er, blant annet på Sørlandet.
FOTO: NTB SCANPIX Eritreas president Isaias Afworki holder sitt land i et jerngrep. Artikkelfo­rfatteren mener regimet også er aktivt i eritreiske eksilmiljø­er, blant annet på Sørlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway