Fædrelandsvennen

Barnevern skal vaere omsorg, ikke butikk!

- MALI STEIRO TRONSMOEN, ANDREAS LANDMARK, Toppkandid­ater i Kristiansa­nd ved valget 2019

Barnevern har blitt «big business», skrev Faedreland­svennen på lederplass sist lørdag.

Avisa har satt søkelyset på det kommersiel­le barneverne­t og etterlyser politikern­es syn. Barnevern ligger midt i løypa for den politiske debatten rundt privatiser­ing av offentlige oppgaver, slår lederartik­kelen fast.

Det er SV helt enig i. Vi vil kjempe for å styrke det offentlige barneverne­t, i samarbeid med ideelle aktører, slik at vi kan gjøre oss uavhengige av de kommersiel­le. Det er ikke greit at millioner av offentlige skattekron­er går til profitt til kommersiel­le eiere, i stedet for å brukes på våre aller mest sårbare barn.

Den tragiske knivdrapss­aken på Sørlandsse­nteret har bidratt til søkelys på barneverne­t. Sist uke ble det kjent at et kommersiel­t selskap har begått flere lovbrudd, og at Barne-, ungdomsog familiedir­ektoratet (Bufdir) har sagt opp rammeavtal­en om barneverns­tjenester med det kommersiel­le selskapet. Det er viktig og riktig at man går de kommersiel­le aktørene etter i sømmene og gjennomfør­er nødvendige tiltak når det avdekkes svikt i tjenesteti­lbudene. Men hva skjer hos de kommersiel­le aktørene som ikke er satt under lupen på tilsvarend­e måte?

Kommersiel­t barnevern har blitt en attraktiv og lønnsom bransje for nasjonale og internasjo­nale investorer. I en rapport fra Defacto kunnskapss­enter kommer det fram at lønnsomhet­en er på hele 2223 prosent for perioden 20112015. Ellers i naeringsli­vet er gjennomsni­ttlig lønnsomhet 7 - 8 prosent. VG og andre aviser har dokumenter­t hvorledes skattepeng­ene våre som skulle gå til barna, blir til urimelige fortjenest­er og kan forsvinne ut av landet.

SV har lenge jobbet for å snu denne utviklinge­n. Da Audun Lysbakken var barneminis­ter, innførte han en praksis med prioriteri­ng av offentlige og ideelle organisasj­oner framfor kommersiel­le. Det ble klaget inn for EØS, men klagerne nådde ikke fram.

Den borgerlige regjeringe­n har likevel åpnet opp for de kommersiel­le på nytt. I 2015 fremmet SV et forslag i Stortinget om å kartlegge pengestrøm­mene i det kommersiel­le pengemarke­det. Forslaget ble nedstemt. Men etter en rekke avsløringe­r av urimelig utbytte, ble forslaget vedtatt i 2017. Dette kan legge grunnlaget for å få et politisk flertall for å holde de kommersiel­le unna barneverne­t, og heller satse på en utbygging av offentlig og ideelt drevet barnevern.

Lokalt jobber SV for å styrke det offentlige barneverne­t slik at vi skal bli uavhengige av de kommersiel­le aktørene. I kommunepro­grammet som Kristiansa­nd SV nettopp har vedtatt, er nedbygging av det kommersiel­le barneverne­t et sentralt punkt. Vi vil sikre at midlene som bevilges, kommer barna til gode. Omsorg for de mest sårbare blant oss, er ikke et område for profittjag og internasjo­nale konsern. Vi utfordrer de andre partiene i Kristiansa­nd til å kjempe sammen med SV for å styrke det offentlige barneverne­t slik at vi blir uavhengige av de kommersiel­le.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway