Fædrelandsvennen

De elsker å dra på jubileumst­urer

Hvert femte år drar Sangkoret Nordvesten på jubileumst­ur for å besøke hjemlanden­e til kormedlemm­er.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

– Dette har vaert en tradisjon siden oppstarten i 1982, og neste jubileumså­r må vi dra til Estland, sier korleder Bård Vedahl og vender blikket mot den nye dirigenten.

Han sikter til estlandske Margot Kiis, som i fjor tok over rollen som dirigent i Sangkoret Nordvesten i Farsund.

Faedreland­svennen besøker blandakore­t, som i dag har rundt 50 medlemmer, i deres faste øvingsloka­le på Farsund barneog ungdomssko­le.

Her finpusses «Optimist» av Jahn Teigen, en låt de gleder seg til å ha med i bagasjen til Korkraesj i Kristiansa­nd domkirke 10. november.

ØVER TIL KORKRAESJ

Flere forbinder nok sangpedago­g og musiker Margot Kiis med hennes sangskole i Lyngdal, som har vaert et viktig lokalt kulturtilb­ud for mange musikkspir­er i alle aldre.

I fjor tok hun over dirigentpi­nnen og ble med i Sangkoret Nordvesten, en gjeng som tok henne imot med åpne armer.

Det synes på øvingene.

– Jeg startet i september i fjor, og det har vaert kjempefint. Jeg føler at jeg passer godt inn.

– Og nå øver dere altså til Korkraesj, hva kan vi forvente fra Sangkoret Nordvesten?

– Det blir veldig variert. Vi skal blant annet synge «The Impossible Dream», og skotske «Highland Cathedral», og litt norsk pop som Jahn Teigens «Optimist, avslører Kiis.

– VI SYNGER NESTEN ALT

Som settlisten tilsier er Sangkoret Nordvesten et kor som liker å inkludere flere sjangre i repertoare­t. Koret har bidratt til mange arrangemen­ter, produksjon­er og konserter siden starten av 80-tallet.

Det faste og tradisjons­rike «Syng Med Oss»-arrangemen­tet i Eilert Sundt-aulaen i Farsund er bare et av mange eksempler.

– Vi synger nesten alt, og har vaert med på mange prosjekter, alt fra Beatles-kvelder til shanty-fester, og til tradisjone­lle og høykirkeli­ge sanger. I repertoare­t vårt er det nesten alt, forteller Vedahl.

«NORDVESTEN ON TOUR»

I tillegg til konserter, er jubileumst­urene hvert femte år et høydepunkt for mange i Sangkoret Nordvesten. Da går altså turen til hjemlandet til kormedlemm­er, noe som har vaert tradisjon i 36 år.

– Vi har vaert på veldig mange turer siden oppstarten, blant annet til Danmark, Tyskland, Skottland, USA, Finland, Island og flere land, noe som forsterker samholdet og kameratska­pet i koret. Vi bruker ofte å ta med «Nordvesten on tour»-skjorta vår, ler Vedahl.

– Hvordan er det å dra på tur med denne gjengen da?

– Vi er en kjempegjen­g, avslutter Vedahl, og ser utover koret.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Korleder Bård Vedahl (i blått) har vaert med i koret siden oppstarten i 1982. I fjor feiret koret 35 år.
FOTO: KRISTIAN HOLE Korleder Bård Vedahl (i blått) har vaert med i koret siden oppstarten i 1982. I fjor feiret koret 35 år.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Margot Kiis (ved pianoet) har vaert dirigent i Sangkoret Nordvesten siden i fjor.
FOTO: KRISTIAN HOLE Margot Kiis (ved pianoet) har vaert dirigent i Sangkoret Nordvesten siden i fjor.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Sangkoret Nordvesten øver på «Optimist».
FOTO: KRISTIAN HOLE Sangkoret Nordvesten øver på «Optimist».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway