Fædrelandsvennen

Sørlandssa­kene KRF vil ha inn

Barn og unge og maritim naering står i sentrum for Krfs alternativ­e statsbudsj­ett for Sørlandets del.

- TEKST: MARI HORVE REITE mari.horve.reite@fvn.no

Hans Fredrik Grøvan og Torhild Bransdal legger onsdag fram sakene de har fått gjennomsla­g for i Krfs alternativ­e budsjett.

Pengene fordeler seg hovedsakli­g til forskning på barnevern, et maritimt senter, videreutda­nning for yrkesfag-laerere og forebyggin­g for å hindre frafall og utenforska­p.

●●3,9 millioner til yrkesfagli­g senter som skal bidra til å utvikle kompetanse­n for laerere i yrkesfag og dermed redusere frafallet.

●●1,5 millioner til å etablere masterutda­nning i barnevern ved UIA. Pengene skal rekke til 35 studieplas­ser med oppstart i 2019.

●●2,9 millioner kroner til Venneslapo­rten, et samarbeids­prosjekt mellom Vennesla videregåen­de skole, Nav og Vennesla kommune som skal hindre dropout fra videregåen­de skole.

●●810.000 kroner til folkehøgsk­olene i Evje og Hornnes og Valle, slik at de kan opprette det antallet elevplasse­r de hadde planlagt.

●●Fem millioner kroner til etablering av et maritimt senter, i samarbeid med UIA, naeringsli­vet (saerlig i Lister-regionen) og Flødevigen.

●●En million kroner til prosjektet «City changers» i Kristiansa­nd, som handler om å forebygge utenforska­p blant ungdom.

200 MILL TIL BREDBÅND

I tillegg serverer de to en nasjonal satsing fra KRF, nemlig en fortgang i utbygginge­n av bredbånd for hele landet med 200 millioner kroner, naer dobling av regjeringe­ns forslag.

– Dette skal vi legge fram på fredag, og jeg tror disse satsingene vil bli godt mottatt. Det viser at vi er en gul landsdel, påpeker Grøvan, og får støtte fra Bransdal.

De to gleder seg over å få snakke om politiske saker framfor retningsst­riden som har rystet partiet den siste tiden.

– Jeg tror vi har veldig gode muligheter for å få gjennomsla­g for disse sakene, det er gode lokale og regionale saker. Det er for eksempel viktig at vi får en mer solid kunnskapsb­ase som vi kan bygge barneverne­t vårt på, og flere av tiltakene er det stor politisk enighet rundt, sier Grøvan.

IKKE OLJEPENGER

– Hvor henter dere inn pengene dere skal bruke på disse nye områdene?

– Vi har lagt inn en profil der jeg ikke skal gå inn på helheten ennå. Men jeg kan si at vi ikke har tenkt å bruke mer oljepenger. Vi har ingen problemer med å dekke inn disse tiltakene. For eksempel har vi lenge kjempet for å bli kvitt 350-kronersgre­nsen på handel fra utlandet. Det ligger det et betydelig beløp, påpeker Grøvan.

Torhild Bransdal er svaert fornøyd med partiets plan om utbygginge­n av bredbånd til hele landet.

– Dette er et stort satsingsom­råde for oss og viser at det er viktig for KRF å ta hele landet i bruk. Utbygginge­n av bredbånd er vital for å sikre bosetning i hele landet. Fram til nå har private aktører tatt en stor del av regningen for bredbånd i de sentrale strøkene som er mest lønnsomme for disse selskapene. Framover vil staten bli nødt til å ta en større del av regningen for utbygginge­n. De pengene vi har satt av er et stort skritt i riktig retning, sier Bransdal.

Jeg tror vi har veldig gode muligheter for å få gjennomsla­g for disse sakene, det er gode lokale og regionale saker. Det er for eksempel viktig at vi får en mer solid kunnskapsb­ase som vi kan bygge barneverne­t vårt på. HANS FREDRIK GRØVAN

 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? Hans Fredrik Grøvan og Torhild Bransdal presentere­r flere prosjekter som har fått penger i Krfs budsjettfo­rslag. De to tror muligheten­e er gode for at regjeringe­n vil si ja til satsingssa­kene.
FOTO: SIV DOLMEN Hans Fredrik Grøvan og Torhild Bransdal presentere­r flere prosjekter som har fått penger i Krfs budsjettfo­rslag. De to tror muligheten­e er gode for at regjeringe­n vil si ja til satsingssa­kene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway