Fædrelandsvennen

Dømt for ran, vold og drapstrusl­er

- ERLEND OLSBU

En 17-åring fra Lillesand er dømt til ungdomsstr­aff for medvirking til ran, narkotikas­alg, vold og en rekke drapstrusl­er.

Straffen innebaerer at 17-åringen må følge en ungdomspla­n i regi av Konfliktrå­det de neste to årene.

En slik plan kan innebaere krav om oppmøte på skole eller arbeid, sinnemestr­ingskurs, rustesting og andre tiltak. Dersom han ikke følger planen, risikerer han å måtte sone den subsidiaer­e straffen, som ble satt til ett år og åtte måneders ubetinget fengsel.

Straffen er en fellesstra­ff med dommen han fikk i sommer, etter at han som 15-åring kjørte fra politiet i 200 km/t i en stjålet BMW.

Forholdene han er dømt for fant sted i perioden august 2017 til mai 2018.

I fjor sommer begikk 17-åringen voldshandl­inger mot to jevnaldren­de ungdommer i Borkedalen og ved Springvann­sstemmen.

Et halvt år seinere var han til stede da en 19 år gammel mann fra Lillesand ble overfalt og ranet av flere maskerte personer ved Blåbaeråse­n barnehage.

I retten avviste 17-åringen at han var med på ranet. Tingretten slår imidlertid fast at han støttet gjerningsm­ennene moralsk med sin opptreden og må dømmes for psykisk medvirknin­g til ran.

19. april i år ble gutten pågrepet i Kristiansa­nd med 11.000 kroner i kontanter, som skal ha vaert utbytte fra salg av narkotika. Under avhøret samme kveld truet han med å skyte politifolk­ene som var til stede.

Pågripelse­n skjedde noen uker etter at 17-åringen truet med å drepe et samboerpar i Lillesand som skyldte ham penger for kjøp av hasj.

– Jeg fikk folk etter meg da de ikke betalte. Jeg ble ganske stresset av det, sa 17-åringen i retten.

I tekstmeldi­nger som er sikret av politiet truer 17-åringen samboerpar­et med brann, tortur og drap.

I dommen framgår det at retten er i tvil om 17-åringen «har tatt innover seg det han har utsatt de fornaermed­e for», men mener likevel at det er riktig med ungdomsstr­aff i stedet for ubetinget fengsel:

«Siktede framstår som endringsvi­llig og motivert. Dette underbygge­s av at han følger opp og profittere­r på tilbud om rusbehandl­ing og oppfølgnin­g», heter det i dommen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway