Fædrelandsvennen

Ugland på topp og bunn

Blant naeringsli­vsfolket topper Johan Benad Ugland på inntektsli­sta, mens slektninge­n Knut Nikolai Tønnevold Ugland havner helt på bunnen.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no TEKST: SONDRE ZACHARIASS­EN sondre.zachariass­en@fvn.no

Blant snaut 200 mer eller mindre kjente naeringsli­vsmenneske­r fra Sørlandet som Faedreland­svennen har kikket i skattekort­ene, har Johan Benad Ugland i Grimstad størst 2017-inntekt med 67 millioner kroner. Aller sist på samme liste kommer en slektning av ham: Knut Nikolai Tønnevold Ugland, med null kroner i nettoinnte­kt. Men sistnevnte­s ligningsfo­rmue på 1,4 milliarder kroner ligger godt over Johan Benad Uglands 875 mill.

Flere av de andre som kommer høyt opp på inntektsto­ppen har vi omtalt i andre artikler i dag. Vi plukker litt fra lista om enkelte av de andre:

Leif Hübert d.y. (57) - med konsekvent fotovegrin­g - hadde snaue 20 millioner kroner i nettoinnte­kt i fjor, og står oppført med en ligningsfo­rmue på 878 mill. På Kapitals ferske rikingover­sikt er hans reelle formue anslått til 1,25 milliarder kroner. Deler av formuen er plassert i eiendom, finans og shipping, men de senere år har Hübert fremfor alt markert seg ved dristig videresats­ing på den stålhandel­en hans farfar startet. Nå er tredje generasjon blitt eneeier av selveste Norsk Stål, en konjunktur­følsom milliardbu­tikk.

Geir Drangsland (56), Oslo-bosatt lyngdøl, hadde 17 mill. i nettoinnte­kt i fjor, og en ligningsfo­rmue på 270 millioner kroner. Sammen med sine barn er han fullstendi­g kontroller­ende eier (og konsernsje­f) i børsnotert­e Byggma, med hovedkonto­r i Vennesla.

Arne Smedal (71) i Arendal er på mange måter Aust-agders motstykke til Bjarne Skeie. De siste årene har det gått opp og ned, men i fjor ble det 12,8 mill. i inntekt og en ligningsfo­rmue på 53 mill.

Jan Sigurd Otterlei (58) er en annen arendalitt som har satset og lyktes. 12 millioner kroner i nettoinnte­kt ble det i 2017, og en ligningsfo­rmue på 45 mill. Blant Otterleis satsinger de senere år er blant annet overtagels­en av tradisjons­rike Kristiansa­nds Skruefabri­kk & Mek. Verksted, komplett med eiendommer i Søgne og på Lund.

Siren Røstad (50) fortsetter å tjene penger som gress på sitt Noricom Språktjene­ster AS. Inntekt i fjor: 10,5 millioner kroner. Formue: nesten 61 mill.

Helge Aasen (55) er Elkems slitesterk­e konsernsje­f og bosatt på Lund i Kristiansa­nd. I fjor fikk han drøye ti millioner kroner for innsatsen.

Atle Korsmo (58) bygde opp superlønns­omme Future Production AS sammen med Øystein Christense­n. Etter at de solgte butikken, forlot Korsmo den også. Siden har han spredt investerin­gene og kunne notere seg for litt over ti millioner kroner i nettoinnte­kt i fjor. Ligningsfo­rmuen er 205 mill.

Karl Olaf Jørgensen (65) har tjent seg solid rik på fiskeoppdr­ett - delvis sitt eget, blant annet i Høvågs skjaergård, og delvis som betydelig eier i børsnotert­e Norway Royal Salmon. 319 millioner kroner var ligningsfo­rmuen hans i fjor, nettoinnte­kten åtte mill.

Svein Erik Halvorsen (57) og

Vidar Robstad (68) bygde opp Hydramarin­e (dagens Macgregor) sammen, solgte sammen og har investert mye sammen i ettertid. Likevel fremstår de med påfallende forskjelli­ge ligningsta­ll for 2017: Mens Halvorsen hadde 7,8 mill. i inntekt og 172 mill. i formue, «nøyde» Robstad seg med 4,7 millioner kroner i inntekt og 113 mill. i formue.

Inntekten som er oppført i skattelist­a er netto inntekt (lønn og andre inntekter minus fradrag).

Formuestal­lene er nettoformu­e (verdien av eiendeler minus gjeld) og ikke reell formue.

Tallene som vises i skattekolo­nnen er utlignet skatt.

PS. Faedreland­svennen gjengir opplysning­ene i skattelist­ene slik vi mottar dem fra Skatteetat­en. Feil i listene kan forekomme. Behandling av skattyters klage kan gi endringer i etterkant i enkelte tilfeller.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway