Fædrelandsvennen

Om «skoletrage­dien» i Songdalen

-

I et innlegg i Faedreland­svennen 30.10.18 beskriver høyrerepre­sentant Ida Grødum en «skoletrage­die» i Songdalen.

●●Hvilken tragedie er det så hun sikter til? Jo, at et stort flertall i kommunesty­ret (16-9) endelig fikk landet en lang lokaliseri­ngsdebatt om hvor barneskole i nedre del av kommunen skal plasseres.

Når det er 2,5 km flat sykkel- og gangvei mellom de aktuelle tomtene synes jeg det viser hvor feilaktig det blir å bruke begrepet «skoletrage­die» om saken.

Representa­nten Ida Grødum gir inntrykk av at skoleplass­ering på Vollan var et benkeforsl­ag. Jeg vil i den forbindels­e minne om at arbeidet med tomt til en 1–7-skole i nedre del av kommunene har pågått de siste 10 årene. Det er strenge krav til en skoletomt i dag. Etter en lang prosess over to valgperiod­er ble det et bredt politisk flertall for å plassere skolen på Vollan. Et argument for denne plassering­en er også at den meste utbygginge­n foregår og er planlagt i Nodelandso­mrådet. Dermed vil de aller fleste av barna kunne gå eller sykle til skolen. Mange av partiene hadde realiserin­g av skole på Vollan i sitt program til kommuneval­get i 2015. Så også Senterpart­iet (Sp), som med det programmet gjorde et historisk godt valg.

Det ble det utarbeidet en regulering­splan for skole med flerbruksh­all på Vollan. Denne var klar for endelig vedtak våren 2017 da Høyre kom med forslag om å bygge skolen på Rosseland. Det «grundige forarbeide­t» her som Ida Grødum skriver om, var at noen politikere hadde snakket med grunneiere­n og gjorde noen enkle vurderinge­r i løpet av en måneds tid.

Så ble det da altså knappest mulig flertall for å plassere skolen på Rosseland. Med den bakgrunn vil jeg berømme administra­sjonen som satte i gang et regulering­sarbeid i løpet av kort tid. Arbeidet så langt viste at det er mange utfordring­er ved å bygge en ny skole i et område som er satt av til naering. For egen del synes jeg det er grense for hvor mye offentlige midler en skal bruke på å utrede en skoletomt som har vist seg så dårlig egnet.

At skolen på Vollan må plasseres på dyrka mark er selvsagt beklagelig. Jordvern er en fanesak for Sp, og det skal det fortsatt vaere. I regulering­splanen for Vollan er det et punkt om å ta vare på matjorda og benytte den et annet sted. Ikke en fullgod løsning, men det har vist seg fullt mulig. Når det gjelder grunnerver­v legges det opp til frivillig avtale.

Hvorvidt en ville ha nådd fram i prioriteri­ngen med en ny skole i Nye Kristiansa­nd vet en ikke.

At der er mange kostbare utfordring­er for den nye kommunen er det ingen tvil om. Jeg har kjempet mot kommunesam­menslåinge­n, men det er en tapt sak.

Nå må vi se framover, men jeg er mer skeptisk enn Ida Grødum om en vil nå fram, spesielt når vi ikke lokalt kan bli enige om hvor skolen skulle ligge.

Det er selvsagt lett å spille på følelser i en slik sak. Jeg forstår at de som har kjempet denne kampen er skuffet, men er sikker på at vi vil få en god skole på Vollan og at det langt fra er noen «tragedie». REIDAR HEIVOLL kommunesty­rerepresen­tant (Sp)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway