Fædrelandsvennen

Markens gate 32

-

«Se det, ja». Der kom det. Et av de siste husene fra 1700– tallet skal rives.

●●Fylkeskons­ervatoren har ikke funnet huset verneverdi­g. Men vrir sine hender for å finne en løsning: «Ta noen prøver av bygningsde­ler fra 1700-tallet», så skjønner vi at alibiet er sånn noenlunde på plass.

Forrige eier ønsket å bevare noe av den siste trebebygge­lsen i Markens, og ikke et hus i glass og betong, som vi nå får. Leietager trodde at huset var fredet. Ja, hvem trodde ikke det.

Var inne i Byhallen for to-tre måneder siden for å få en kopi av fredede bygninger og eiendommer i Kristiansa­nd. Jeg måtte gjenta spørsmålet da de ikke skjønte hva jeg mente. Ble henvist til en annen etat. De skjønte heller ikke mitt spørsmål, så jeg informerte om hva jeg mente: «Jeg vet at Posebyen, Kai 6 og Ravnedalen er fredet». De hadde aldri hørt om en slik oversikt.

Skjønner godt at noe slikt kan vaere politikern­es verste fiende. Men nå er det på tide at byens politikere tar ansvar for vår identitet, og respektere­r det!

Før Kvadrature­n blir fillerevet bør de rette instanser komme opp med en forplikten­de fredningsp­lan over Kristiansa­nd og omegn. Den kan i det minste gi innbyggern­e trygghet.

Siden Kristiansa­nd utvides mot vest og innlemmer politikere som kanskje vil kjempe for sine naerområde­r og ikke har et naert forhold til Kvadrature­n, bør alle politikere signere et dokument som forplikter dem til å respektere fredede eiendommer.

Må bare beundre Bergen by som klarer å bevare mye av sin identitet. KAI M. UTSOGN

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway