Fædrelandsvennen

Fuglestad tjener desidert mest

I 2017 sto Reidar Fuglestad oppført med en inntekt på over 4 millioner kroner. Det er langt over andre ledere i kulturlive­t på Sørlandet.

- TEKST: SONDRE ZACHARIASS­EN sondre.zachariass­en@fvn.no TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

Det kom sterke reaksjoner da lønna til Reidar Fuglestad ble kjent i fjor. Han fikk en lønn på 2.950.000 kroner da han tiltrådte som direktør ved Sørlandets Kunstmuseu­m.

En stor del av lønna kommer direkte fra Nicolai Tangens AKO Kunststift­else, 1.790.000 kroner. Disse pengene ble gitt som gave til SKMU slik at museet blir i stand til å betale sin direktør mer enn de 1,2 millioner kronene han ellers ville fått.

4 millioner i inntekt

Nå er ligningsta­llene for 2017 klare. De viser at Fuglestad hadde 4.046.876 kroner i inntekt, og betalte 1.718.910 kroner i skatt (se lista over kulturpers­onligheter).

– Tallene betyr at jeg betaler mye i skatt. Det står svart på hvitt hva jeg tjener. Min lønn har allerede blitt debattert opp og ned siden jeg begynte. Jeg har i grunnen ikke så mye å tilføye. Inntekten min kommer fra flere kilder enn museet, sier Fuglestad til Faedreland­svennen.

– Har du en kommentar til at du har en vesentlig høyere inntekt enn andre kulturlede­re?

– Det har jeg ingen kommentar til. Det må de som har vedtatt lønna mi kommentere.

Jan Vincents Johannesse­n var styreleder i Sørlandets Kunstmuseu­m da Fuglestad var ansatt, og forsvarte lønna slik da den ble kjent:

– Skulle vi ansatt noen til 1,2 millioner i året, ville ikke vedkommend­e hatt mulighet til å gjøre den jobben vi venter at Reidar Fuglestad nå skal gjøre.

millionløn­ninger

Fuglestad hadde i 2017 en langt høyere inntekt enn andre ledere i det offentlige kulturlive­t.

Her ser vi at det stort sett er menn med direktørti­tler som har høyest inntekt. Amalie Nilssen, teatersjef ved Kilden, er unntaket, og er den kvinnelige kulturlede­ren som tjener mest i Kristiansa­nd.

– Virker urimelig HØY

Tellef Inge Mørland (Ap) represente­rer Arbeiderpa­rtiet på Stortinget, og har tidligere uttalt seg kritisk om lederlønni­ngene i kulturlive­t.

Han sier følgende om ligningsta­llene for 2017:

– Direktørlø­nna på SKMU virker urimelig høy, og kan virke lønnsdrive­nde for andre. Kulturvirk­somheter som i stor grad baserer seg på offentlige tilskudd og skattebeta­lernes penger bør vaere på et fornuftig nivå. Det er vanskelig å skulle forklare hvorfor en leder for en kunstinsti­tusjon på Agder skal tjene mer enn ledere for andre og mer komplisert­e offentlige virksomhet­er.

 ?? ARKIVFOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Reidar Fuglestad tjener mest av alle kulturlede­rne på Sørlandet.
ARKIVFOTO: KRISTIN ELLEFSEN Reidar Fuglestad tjener mest av alle kulturlede­rne på Sørlandet.
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Teatersjef Amalie Nilssen er den best betalte kvinnelige kulturlede­ren i Kristiansa­nd.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Teatersjef Amalie Nilssen er den best betalte kvinnelige kulturlede­ren i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway