Fædrelandsvennen

Første kikk på Kia e-nero

- TEKST: TOR MJAALAND

– Vi må ha en elbil med minst 30 mil rekkevidde, plass til en labrador, katt og minst 17 rasehøns, sier Øystein Pedersen.

Den humørfylte Falconbrid­ge-pensjonist­en får hodenikken­de støtte fra kona Karin, av ektemann Øystein kalt finansmini­steren, mens de sjekker elektriske Kia e-niro for første gang.

Sammen med 6200 andre nordmenn har paret fra Voiebyen betalt 7777 kroner og reservert elbilen som ser ut til å sette ny standard i klassen. Med såkalt Wltp-rekkevidde (den strenge) på 487 kilometer, slår den til og med Tesla, til nesten halve prisen.

I disse dager er de to eneste eniro i Europa på visningsfe­rd i Norge. Da turen var kommet til den lokale Kia-forhandler­en, Motor Sør i Sørlandspa­rken, måtte selvsagt paret en tur innom for å se på bilen de snart har mulighet til å sikre seg.

Bil på nyåret

– Vi var tidlig ute og står som nummer 222 på reservasjo­nslisten, forteller de, mens daglig leder Dagfinn A. Berg bryter inn og naermest lover de levert bil tidlig på nyåret, forhåpentl­igvis i februar.

– Vi kunne solgt 10.000 e-niro neste år i Norge, men får antagelig rundt 2000 til Norge. I januar regner vi med å levere de første kundebilen­e, sier Berg.

Autonom kjøring

Kia e-nero har mye utstyr for såkalt autonom kjøringsom blant annet innebaerer adaptiv cruisekont­roll, aktiv «lane-keep assist», aktiv «lane-following-assist», aktiv nødbrems for fotgjenger­e og syklister og blindsonev­arsling.

– «Lane-following assist» betyr at den ved hjelp av radar følger bilene foran og trenger ikke kontinuerl­ig oppmerking langs veikantene for å holde seg trygt på veien. Det betyr at den kan kjøre uten hjelp fra fører i opp til ett minutt, sier Berg og presiserer at det siste ikke anbefales.

– Interessen har vaert så stor at kunder ikke lenger kan sette seg på reservasjo­nslisten. Så de som nå ønsker seg en Kia e-niro må ha tålmodighe­t, sier Motor Sørsjefen som ser fram til at Kia Soul kommer med nytt, stort batteri og lang rekkevidde utpå nyåret. Antagelig et alternativ for de som ikke kan vente for lenge.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? – Her satt jeg godt, sier Karin Pedersen, mens mannen Øystein minner om at det gjør de jo også i elbilen de kjører i dag, en Kia Soul.
FOTO: TOR MJAALAND – Her satt jeg godt, sier Karin Pedersen, mens mannen Øystein minner om at det gjør de jo også i elbilen de kjører i dag, en Kia Soul.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Dagfinn A. berg, daglig leder hos Motor Sør, kan fortelle om enorm interesse for elbilen Kia e-niro.
FOTO: TOR MJAALAND Dagfinn A. berg, daglig leder hos Motor Sør, kan fortelle om enorm interesse for elbilen Kia e-niro.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway