Fædrelandsvennen

Gud er alltid større

- HÅKON BORGENVIK

Job 38,1-15

«Da svarte Herren Job ut av stormen». Storm igjen. Det er visst det det handler om denne uka. De som har valgt ut tekstene må ha tatt en titt på kalenderen. Vi er i begynnelse­n av november, da kan det ofte storme som verst. Men det kan også stilne av. November kan også gi oss de vakreste dagene som fins, med lav sol og klar luft.

Job, stakkar, denne mannen som hadde mistet absolutt alt, han er omgitt av venner som prøver å forklare lidelsen hans. Selv strever Job med å forstå Gud og hvordan så mye ondt kan ramme et menneske. Han er nok ikke den eneste… Mange er de som prøver å forstå Gud. Som mener at de har full kontroll og har enkle svar på alle livets store og uløselige spørsmål. Som f.eks. lidelsens problem. Hvor kommer det onde fra? «Gud er alltid større» sa de gamle, kloke kirkefedre­ne. Større enn alle våre tanker og planer, større enn all vår fatteevne, større enn det skrevne ord.

«Hvor var du da jeg grunnla jorden? Fortell det, hvis du vet det!» sier Gud til Job. «Har du noen gang kalt morgenen fram eller vist morgenrøde­n dens sted?» Det er ikke så dumt å lytte til de gamle, de har ofte kloke ting å si. Gregor av Nyssa som levde på 300t sier, i følge Peter Halldorf: «Den som er slave under bokstaven må, om han er konsekvent, anta at det finnes forgjengel­ighet hos Gud. Herren er alltid bedre, alltid større og derfor alltid ufattelig og ubeskrivel­ig.» Og samtidig som han er større og utenfor alt, så viser han omsorg for det lille enkeltmenn­eske Job på den lille planeten jorden i sitt uendelige univers. Slik han viser omsorg for deg midt i alle dine kriser og alt du ikke finner svar på. Gud kan vi aldri forstå. Gud er alltid større. Gud er kjaerlighe­t. Gud kan vi bare lengte etter og tilbe.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway