Fædrelandsvennen

motor

Den har startpris på rundt 1,1 millioner kroner, testbilen koster 1,5, og runder kanskje 1,8 millioner kroner om bankkontoe­n sier ja til det.

- TEKST: TOR MJAALAND

Men da får man også alt tenkelig ekstrautst­yr på nye Audi Q8, bilen som fra nå av topper suv-segmentet fra den tyske produsente­n. Kall den gjerne flaggskipe­t blant Audi-suvene, den to meter brede og fem meter lange bilen som så vidt klarte å smyge seg ut av de romslige dørene i butikken i Sørlandspa­rken.

Den fikk langt fra oppmerksom­het som den elektriske broren, Audi e-tron, da de samtidig var på gjestevisi­tt i Kristiansa­nd. Men vi fikk innvilget en prøvetur før den skulle til Telemark for å kaste glans over en butikkåpni­ng der.

Elegant

I rekken av Q-er fra Audi, der de vokser med stadig høyere tall, er Q8 litt kortere, men litt bredere enn giganten Q7. Men om den kanskje mangler noen centimeter i størrelse på å slå Q7, tar den det i fullt monn igjen på look og eleganse. Den litt coupè-aktige Q8 er rett og slett «baerre lekker». Kanskje mister den noen liter bagasjepla­ss, men over 600 liter holder for folk flest, selv om de samme «folk flest» nok konsentrer­er seg om biler i et annet prissegmen­t.

Q8 er utstyrt med en tre liter dieselmoto­r på 286 hestekreft­er. Så lenge den ikke tilbys i ladbar versjon, betyr det at utslipp og vekt, selv med bruk av mye lett aluminium, gir norske avgifter på nivå med hva en vanlig familiebil koster deg i innkjøp.

mildhybrid

Q8 kommer er en såkalt mildhybrid og regenerere­r strøm på opptil 12 kw ved bremsing, slik at du av og til kan kjøre på ren strøm. En reimdrevet startgener­ator samarbeide­r da med et litiumionb­atteri for å generere ekstra energi som gir bedre akselerasj­on, økt effektivit­et og bedre kjørekomfo­rt. Stadig flere bilproduse­nter leverer slike løsninger for å få ned utslipp og avgifter, men teknologie­n kan selvsagt ikke måle seg med de ladbare hybridene på elektrisk kjørelengd­e.

La oss ta en tur inn i bilen. Har du satt deg bak rattet, er du i kongesetet. Med elektrisk tilpasning i naer sagt alle himmelretn­inger, sitter du som støpt. Og det er viktig å sitte godt, for det er mye å konsentrer­e seg om. Med to store midtstilte berøringss­kjermer og Audis virtuelle cockpit for instrument­ene foran nesa på deg, må du ikke holde blikket borte fra veien for lenge. Designmess­ig har Audi klart å integrere skjermene på en delikat måte slik at de utgjør en naturlig del av bilen.

MYE Hjelp Å FÅ

Skulle du trenge støtte for ikke å havne i «uløkka», er det opp til fem radarsenso­rer, seks kameraer, tolv ultralydse­nsorer og en laserscann­er i Audi Q8 som hjelper føreren trygt hjem.

Plassen i baksetet er mer enn romslig med individuel­l tilpasning av klima for de som må sitte bak.

Om kjøreegens­kapene er det nesten bare ett ord vi kommer på: Fabelaktig­e! Du føler på ingen måte at det er en stor og tung bil du kjører der den kjapt forflytter seg fra stilleståe­nde til 100 km/ på litt over seks sekunder. Dieselmoto­ren er naermest lydløs, girkassa så myk som du ønske deg, men kanskje bruker den litt lengre tid på å gi respons enn du for-

venter. I den daglige kjøringen er det noe du ikke legger merke til.

SVEVER

Med novemberte­mperatur på rundt ti grader, var det overhodet ingen vinterutfo­rdringer å finne for quattro-systemet. Men 4x4 vet de fleste at Audi er i øverste klasse på.

Og det er på det meste det vi kunne se og føle på i denne giganten av en suv som kjekt svever 25 cm over bakkenivå. Du kan justere understell­et ni cm opp og ned med adaptiv luftfjaeri­ng med demperkont­roll.

Vi skrev innledning­svis at dette neppe er en bil for folk flest. Det står vi ved. Men i en tid der mange sørlending­er anskaffer båter til godt over en million kroner, som kanskje brukes 20-30 dager i året, er en bil i denne prisklasse­n et valg stadig flere bilkunder tar. Da bør de ta en titt på Audi Q8, om de vil breie seg på veien.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Nye Audi Q8 er en stor bil, to meter bred, men likevel litt mindre enn «lillebror» Audi Q7.
FOTO: TOR MJAALAND Nye Audi Q8 er en stor bil, to meter bred, men likevel litt mindre enn «lillebror» Audi Q7.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Med to store berøringss­kjermer å forholde deg til, må du passe på at du av og til også har øynene på veien.
FOTO: TOR MJAALAND Med to store berøringss­kjermer å forholde deg til, må du passe på at du av og til også har øynene på veien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway