Fædrelandsvennen

Reagerer på regjerings­forslag

Når ny eiendomssk­att skal innføres i en ny storkommun­e, kan det ende med at boliger i byen slipper lettere unna beskatning enn i dag, mens boliger i utkanten må betale mer.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Ordfører i Songdalen, Johnny Greibeslan­d, mener regjeringe­n har foreslått en svaert urettferdi­g ordning for eiendomssk­att.

– Eiendomssk­atten er en usosial skatt. Nå blir den i tillegg urettferdi­g, sier Kristiansa­nds varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF).

Politikern­e i det som skal bli nye Kristiansa­nd (Søgne, Songdalen og Kristiansa­nd) bruker sterke ord om det som kan bli det nye skattesyst­emet.

Regjeringe­n har foreslått nye regler som betyr at alle privatboli­ger må takseres på nytt. Hvis reglene blir vedtatt, betyr det at man ikke lenger kan bruke skjønn på samme måte som i dag. Dette skjønnet har blitt brukt til å verdsette boliger forskjelli­g. Slik at en bolig på Kuholmen skal betale mer enn en tilsvarend­e bolig i Finsland.

– Her tar man kun hensyn til kostpris og ikke beliggenhe­t. Så dette er å flytte innkreving­en fra de som har minst til de som har mest, sier Songdalens ordfører Johnny Greibeslan­d (Sp).

URETTFERDI­G

I et møte i fellesnemn­da for nye Kristiansa­nd nylig gikk Greibeslan­d på talerstole­n og sa at han håpte at reglene aldri får gjennomsla­g i Stortinget.

– Dette er så urettferdi­g som det lar seg gjøre. Det som blir foreslått er noe av det verste og mest urettferdi­ge jeg har sett, sa han.

Stian Storbukås (Frp) mener at hvis regjeringe­ns forslag er så forferdeli­g usosialt, kan flertallet nokså enkelt gjøre noe med det.

– De kan vaere med på vårt forslag om å fjerne eiendomssk­atten helt eller redusere den sterkt, sier han.

Han minner også om at det er mulig å frita hele områder for eiendomssk­att.

– Det er ingen god måte å gjøre det på. Da deler du kommunen i et a-lag og et b-lag, svarer Johnny Greibeslan­d.

Forslaget til nye regler innebaerer at alle boliger må takseres på nytt.

For privatboli­ger, som utgjør omtrent 75 prosent av bygningsma­ssen, blir den nye takseringe­n foretatt ut fra den boligverdi­en som skatteetat­en har fastsatt. Det er altså ikke snakk om en verdivurde­ring der man er på befaring på alle eiendommen­e. Denne metoden vil kun bli gjort på eiendommer som fritidsbol­iger, ubebygde tomter, naeringsei­endom og verker og bruk.

For en privatboli­g kan ikke kommunen lenger bruke skjønn slik de har gjort når de har bestemt at en bolig i et dyrt strøk betaler mer enn en tilsvarend­e bolig i mer grisgrendt­e områder.

Skatteetat­ens tall, som baserer seg på primaerrom som huseier selv innrapport­erer, type bolig, byggeår og om den ligger i eller utenfor et tettsted. I tillegg kommer det en områdebere­gning fra SSB.

– Det er i denne områdebere­gningen at vi mener det svikter mest. De minst attraktive ligger for høyt og de mest attraktive ligger for lavt i pris, sier Grethe Helland, rådgiver eiendomssk­att i Kristiansa­nd kommune.

ENDRE REGLENE

Jørgen Kristianse­n sier han nå vil kjempe for at KRF sørger for at reglene ikke blir vedtatt.

– Jeg har allerede tatt saken opp med våre folk på Stortinget og de er veldig klar over hvordan dette slår ut, sier Kristianse­n.

Han legger til at han forstår at det er praktisk å bruke skatteetat­ens tall, men at det slår urimelig ut.

– Og det er problemati­sk, siden prinsippet i skattelegg­ing skal vaere at man betaler etter evne.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway