Fædrelandsvennen

Boltes fast til grunnen for å

Milliardfr­egatten KNM Helge Ingstad er blitt boltet fast til grunnen for å unngå å synke etter havariet natt til torsdag.

- NTB

Forsvaret har arbeidet helt siden torsdag morgen med å forsøke å berge krigsskipe­t, som har hatt tatt inn vann og ligger på grunn med slagside like utenfor Sturetermi­nalen i Øygarden i Hordaland.

Den 134 meter lange fregatten kolliderte med det fullastede Malta-registrert­e tankskipet Sola TS klokken 4.03 natt til torsdag. Militaersk­ipet ble påført en stor flenge i siden på skroget og det rant mer vann inn enn hva lensepumpe­ne greide å få ut. Besetninge­n på 137 personer ble evakuert og åtte ble lettere skadd, to av de ble sendt til Haukeland universite­tssjukehus.

Fregatt-besetninge­n er, ifølge Forsvaret, preget av hendelsen og ble i etterkant av ulykken tatt hånd om på et mottakssen­ter på Haakonsver­n, Sjøforsvar­ets hovedbase like utenfor Bergen.

Tankskipet, som var lastet med 625.000 fat råolje, kom fra kollisjone­n med mindre skader og besetninge­n på totalt 23 personer kom uskadd fra sammenstøt­et.

Det 250 meter lange tankskipet hadde lagt fra kai fra Sturetermi­nalen kun en halvtime før kollisjone­n, og hadde både los og eskortebåt på vei ut fra Hjeltefjor­den.

STENGTE NED

Fregatthav­ariet skapte store ringvirkni­nger for olje- og gassproduk­sjonen.

Noen timer etter ulykken, valgte Equinor å stenge ned driften på Sturetermi­nalen og kort tid etterpå også Kollsnes-anlegget.

Fem oljefelt, som sender olje i rør til Sturetermi­nalen, ble som følge av dette også stengt ned. Torsdag ettermidda­g opplyste Equinor og Aker BP at anleggene ble åpnet opp igjen og produksjon­en ble sveivet sakte, men sikkert i gang igjen, ifølge Sysla.

LEVERT I 2009

KNM Helge Ingstad er en norsk fregatt av Fridtjof Nansen-klassen, navngitt etter oppdageren Helge Ingstad. Fregatten ble overlevert 29. september 2009. Fartøyet er nummer fire i serien av fem som i perioden 2006–2011 ble overlevert til Sjøforsvar­et.

Fregatten er en av fem som i sin tid hadde en totalkostn­ad 21 milliarder kroner. Denne summen inkluderer også seks Nh90-he- likoptre.

Ifølge NRK var ikke militaersk­ipet, som har en verdi ikke langt unna Sjøforsvar­ets samlede årsutgifte­r, forsikret.

– Staten er selvassura­ndør. Forsvaret er dermed ikke forsikret mot slike hendelser, og må der- for erstatte ødelagt materiell selv, sier talsperson Per-thomas Bøe for Forsvaret til kanalen.

UKLAR ÅRSAK

Hendelsesf­orløpet er foreløpig uklart, og det er ikke kjent hva som førte til at de to skipene kolliderte.

Fregatten var på vei sørover langs norskekyst­en etter å ha deltatt i Nato-øvelsen Trident Juncture, som ble avsluttet onsdag denne uken. Militaersk­ipet er en sentral del av NATOS stående maritime styrke.

Fregatten har siden september vaert en del av den internasjo­nale fregattsty­rken Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Styrken er en del av NATO Response Force, som har en høy beredskap og rask reaksjonst­id.

Det er ikke kjent hvilke konsekvens­er dette eventuelt vil innebaere for NATOS stående maritime styrke, og det er heller ikke klart hva det vil koste å reparere skadene på fregatten.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Den norske fregatten «KNM Helge Ingstad» ligger med slagside naer land etter at den kolliderte med tankskipet «Sola» natt til torsdag.
FOTO: NTB SCANPIX Den norske fregatten «KNM Helge Ingstad» ligger med slagside naer land etter at den kolliderte med tankskipet «Sola» natt til torsdag.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Baugen på tankskipet «Sola» som den norske fregatten «KNM Helge Ingstad» kolliderte med natt til torsdag naer Sturetermi­nalen i Øygarden.
FOTO: NTB SCANPIX Baugen på tankskipet «Sola» som den norske fregatten «KNM Helge Ingstad» kolliderte med natt til torsdag naer Sturetermi­nalen i Øygarden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway