Fædrelandsvennen

Stopper riving av det lille trehuset

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Investor Ivar Mjåland får inntil videre forbud mot å rive Markensgat­e 32.

Det vedtok by- og miljøutval­get torsdag, med seks (KRF, Ap, MDG, Dem, Sp) mot tre (H, Frp, V) stemmer.

– Det er ikke så mange hus fra 1700-tallet igjen i byen. Markens har godt av mangfold og variasjon, så ikke alt blir stål og glass og moderne, mente Marte Rostvåg Ulltveit-moe.

Mdg-representa­nten fikk flertallet med på et midlertidi­g bygge- og deleforbud, for at administra­sjonen kan utrede vern av bygningen.

Etter at Faedreland­svennen omtalte saken har mange, inkludert politikern­e selv, lurt på hvorfor bygget ikke er vernet.

GREIT å RIVE I 2009

Men så sent som i 2009 vedtok bystyret regulering­splanen som sier at den to etasjers butikkbygn­ingen kan fjernes, og eiendommen med bakgård utnyttes i fire etasjer.

– Vi gjorde en feil den gang. Huset ligger på en spesiell plass. Jeg skulle ønske vi kunne ta vare på dette huset, forklarte Grete Kvelland Skaara (KRF).

– Det er for seint å snyte seg når nesa er vekke, poengterte Vidar Kleppe (Dem).

Mange i utvalget satt i bystyret den gang, og var forundret over at saken passerte uten videre debatt.

– Vi skylder byen å ta en ekstra vurdering. Et nytt utvalg ser ting med nye øyne, sa Eirik Dåstøl Langeland (Ap).

Utvalgsled­er Stian Storbukås (Frp) ble meget provosert ettersom debatten skred fram:

– Små hvite hus er fine, men ikke en mangelvare i denne byen. Posebyen er en stolthet vi slår ring om. Bystyret har regulert denne eiendommen. Å komme nå og spille forundret er ikke noe annet enn en forestilli­ng, dette burde ikke komme som julekvelde­n på kjerringa, tordnet han.

– FOR SEINT å ANGRE

Høyre er like rystet:

– Det er ikke rart folk beskylder politikere for å vingle. Jeg er enig i at bygget er pent og har historisk verdi, men vi kan ikke komme ni år etterpå og angre, mente Helene H. Knudsen.

Fylkeskons­ervatoren har ikke motsatt seg riving, men ønsker å ta prøver av de bygningsde­ler som kan stamme fra 1700-tallet.

Administra­sjonen i kommunen mente det kunne gis dispensasj­on for en tilbaketru­kket femteetasj­e, da den knapt blir synlig fra gateplan.

Forrige huseier Bjørgulf Svenningse­n la ned Musikk & Film i 2001. I 2016 solgte han det kjente butikkbygg­et til Ivar Mjåland, Kvadrature­ns største eiendomsbe­sitter, for 22,6 millioner kroner.

Nytt bruksareal skal bli 1462 kvadratmet­er. Det er planlagt parkering i andre underetasj­e, forretning, kontor eller bevertning i U1 til andre etasje, og kontorer i tredje til femte etasje.

Etter bystyreved­taket i 2009 iverksatte Mjåland ombygging og renovering av rundt en firedel av kvartalet til forretning og kontorer.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Bygningen som er planlagt revet ligger mellom Markens gate 34, eller Mjåland-bygget (t.v.), og Skippergat­a 13.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Bygningen som er planlagt revet ligger mellom Markens gate 34, eller Mjåland-bygget (t.v.), og Skippergat­a 13.
 ?? FOTO: ATELIER T. OLSEN AS ?? Nybygget ses her til venstre for treet.
FOTO: ATELIER T. OLSEN AS Nybygget ses her til venstre for treet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway