Fædrelandsvennen

2000 flere i kø på to år

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

– Køene øker og vi klarer ikke å ta unna, sa fagdirektø­r Per Engstrand i Sørlandet sykehus.

Han hadde den lite hyggelige oppgaven å fortelle nytilsatt styreleder Morten Noreng og resten av sykehussty­ret hva som er status under torsdagens styremøte i Arendal.

I løpet av møtet ble det lagt en rekke fakta på bordet som viser at Noreng, sammen med den ferske administre­rende direktøren, Nina Mevold, har tøffe arbeidsopp­gaver foran seg.

TØFFE OPPGAVER

– Ja, det er tøffe oppgaver, men dette er et godt sykehus, og jeg har stor tro på at vi skal få det til, kommentert­e Noreng overfor Faedreland­svennen.

Køen Engstrand snakket om, handler om pasienter som har fått henvisning til sykehuset, men som ennå ikke har kommet inn til første time.

2000

I den køen står det nå 13.000 pasienter, en økning på 2000 på bare to år. Årsaken er først og fremst manglende kapasitet på å ta i mot og behandle pasienter. Dette gjelder først og fremst:

●●Øre-nese-hals

●●Ortopedi.

●●Plastikk-kirurgi.

– Og dessverre ser vi samme tendensen på fristbrudd, opplyste Engstrand.

Styreleder Noreng lurte på om en årsak kunne vaere at flere pasienter henvises, men fikk beskjed om at det er det ikke.

Fristbrudd oppstår i tiden fra en pasient har fått diagnose til hun får behandling. Her er det saerlig eldre pasienter som rammes, fordi det er øyeavdelin­gen, samt øre-nese-hals-avdelingen­e som behandler syns- og hørselspro­blemer.

PROSTATAKR­EFT

I november er det hvert år fokus på prostatakr­eft, som årlig rammer 5000 menn på landsbasis, og rundt 1000 dør. Sørlandet klarer bare å ta disse inn til behandling innen tidsfriste­n i halvparten av tilfellene.

Det samme gjelder lungekreft­pasienter, mens for eggstokk- og livmorhals­kreft klarer sykehuset bare å ta unna 30 prosent innen fristen. Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie krever at minst 70 prosent av pasientene skal vaere behandlet innen tidsfriste­n.

Ansattetil­litsvalgt Hans Thorwild Thomassen bemerket at kvaliteten på behandling­en ved Sørlandet sykehus er bra når først pasientene kommer inn.

VENTE OG VENTE

– Ja, det er riktig, men det er vanskelig for pasienter som har fått en kreftdiagn­ose og så må vente og vente og vente, sa fagdirektø­r Engstrand.

Sykehuset opererer også med statistikk på langtidsve­ntende pasienter, og Engstrand fortalte at nesten 100 pasienter har ventet i mer enn ett år på å komme inn til behandling. Igjen er det øyeavdelin­gen som er sykehusets sorte får og står for 60 av disse pasientene.

100 MILLIONER

Disse køprobleme­ne fins til tross for at sykehuset har rundt 60 årsverk for mange i forhold til budsjetter­t antall ansatte. Økonomidir­ektør Per Qvarnstrøm fortalte at dette er en av to hovedårsak­er til at sykehuset bruker 100 millioner kroner for mye i året.

– I tillegg har vi lav produktivi­tet, sa han.

PROSESS

Lyset i tunnelen forsøkte administre­rende direktør Nina Mevold å tenne:

– Vi har nå satt i gang en bred prosess, og skal jobbe hardt for å få til en baerekraft­ig økonomi uten at det skal ramme pasientene eller kvaliteten, sa Mevold som også var på sitt første møte i sykehussty­ret.

 ??  ?? Nyutnevnt styreleder Morten Noreng ser på nedslående tall for Sørlandet sykehus.
Nyutnevnt styreleder Morten Noreng ser på nedslående tall for Sørlandet sykehus.
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Fagdirektø­r Per Engstrand serverte nyutnevnt styreleder Morten Noreng nedslående tall for Sørlandet sykehus.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Fagdirektø­r Per Engstrand serverte nyutnevnt styreleder Morten Noreng nedslående tall for Sørlandet sykehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway