Fædrelandsvennen

KRF tapte – ingen vant

Da jeg vokste opp med foreldre som dro på stevner i lekmannsmi­sjonen, var livet preget av en nøkternhet som kanskje hang igjen fra etterkrigs­årene; men mer sannsynlig var der fordi fellesskap­et, troen og misjonen sto sentralt. Disse menneskene ville følge

- SVEIN INGE OLSEN,

Selv ommange «falt i synd», var nøkkelorde­ne nøysomhet, ordentligh­et og moral. De gamle «tantene» som fulgte familien, brukte mye av tiden til å strikke klaer til de svakeste. Noen av dem endte riktignok livet med formuer, men misjonen fikk tilbake det de satt igjen med. Man skulle arbeide, men ikke samle seg skatter, som Pelle Karlsson sang: «När du går över floden, går du ensam. När du går over floden, lämnas allt. Inga vänner följer dig, rikedomen räknas ej».

Dette var bedehuskul­turen. Så blomstret frimenighe­tene opp. Jeg tilhørte selv en trosmenigh­et på 80-tallet. Der var en del av gudsbildet at hvis vi fulgte Gud, ville vi få materiell rikdom. Den teologien var, sett i etterkant, ungdommeli­g naiv. Ingen av oss eide nåla, og få av oss ble rike. Vi vanket til og fra konferanse­r i glinsete tøy og med stresskoff­ert fylt av Bibel og skrivesake­r. Fattige var vi ikke, for det åndelige sto i sentrum.

Den engelske filosofen David Hume - som var ateist - hevdet at grunnlaget for respekt for medmennesk­et og dets verdi ligger i evnen til å føle «sympati»; til å leve seg inn i andres følelser, tan- ker og forestilli­nger; evnen til identifika­sjon. Hume mente det følelsesme­ssige grunnlaget for moralitet er det som muliggjør å tenke eller agere som moralske vesener. eg må innrømme at jeg har vaert forbannet på Arbeiderpa­rtiet, på dets avkristnin­g og arroganse. Trosfrihet er like grunnlegge­nde som alle andre friheter. Arbeiderpa­rtiet maktet ikke å sette seg inn i andres situasjon, selv om sosialdemo­kratiet skulle ha «fellesskap­et» som rettesnor.

JMen tidene har forandret seg, og kapitalism­en er blitt den nye religionen i Norge.

Arbeiderpa­rtiet mistet makta til Høyre og Fremskritt­spartiet. Vi så en utvikling som bare eskalerte. Det gikk fra vondt til verre. Det frie Norge er ute på anbud. Erna Solberg har i fem år som statsminis­ter ikke klart å minke forskjelle­ne, de har tvert om økt betrakteli­g. De rike blir rikere, den øvre middelklas­sen følger etter. Og her ligger ikke elefanten i rommet begravet, den er tvert om høyst levende: Middelklas­sen er du og jeg; de som sitter på Stortinget, i bystyret, i byråkratie­t, som saksbehand­ler på NAV; alle som er med på å bestemme det samfunnet vi skal ha.

«Den globale årsaken til sult er ulikhet satt i system, slik at noen konsumerer alt det de andre ikke har råd til,» sier argentiner­en Martin Caparros, forfatter av boken «Sult». I Norge handler det sjelden om sult, men om å ikke kunne ta del i det de andre kan; en situasjon som over tid fører til utenforska­p og mistrivsel; et betydelig moralsk og sosialt problem. et jeg nå har nevnt, er skapt med Kristelig Folkeparti­s stilltiend­e velsignels­e. Jeg er en av dem som har

Dsnudd, fra å juble for borgerlig regjering til å be på mine knaer om å få den avsatt. Jeg funderte stadig mer på hvor sympatien og moralen tok veien.

De Krf-folkene jeg har snakket med, er lite opptatt av ulikhet; men av frihet og enkeltsake­r, ansvar og straff. De er tilhengere av Trump, og de er klimaskept­ikere. Vi har ikke fattigdom i Norge, hevder mange. Og de som innrømmer fattigdom, har «løsninger» som vil stigmatise­re fattige enda mer. De er ikke glad i «for mye» innvandrin­g, men vil «hjelpe der de bor», altså i ruinene. De er mer redd muslimer enn økte forskjelle­r. Men de betaler sin tiende uten å blunke. De deltar sjelden i debatter, for det gagner dem ikke. Blir de utfordret om klima, er svaret at de har kjøpt Tesla.

Den 28. september ble det holdt en tale utenom det vanlige. Den handlet om kristendom som ikke mangler handling. Tilfeldigv­is satt jeg på et fly til USA da Knut Arild Hareide holdt sin «Jeg har en drøm»-tale. Ironisk nok besøkte vi Martin Luther Kings gravsted samme dag som Hareide ble utropt til kristen-norges modigste mann. Kings visjoner ble ropt ut i Norge. Siste uken før det skjebnesva­ngre landsmøtet 2. november slukte jeg alt om forberedel­sene til det avgjørende møtet, der Hareide til slutt tapte med knapp margin.

Nå går han av som partileder, og Krfs kommende leder skal samarbeide med høyresiden, slik partiet alltid har gjort. For meg var nederlaget som en knyttneve i magen. Jeg ble overrumple­t av en sorgproses­s. Hvordan kunne det partiet som min far stemte på, vaere så brutalt? Hvordan kunne det velge høyresiden og svikte en leder som ville gjøre noe med ulikheter og mistrivsel i Norge? nederlaget­s timerlytte­r jeg til Kris Kristoffer­sons sang «Nobody Wins», om at det ikke betyr noe hvem som har rett eller galt. Vi har gjort hverandre vondt så lenge at det er for sent å redde hva som kunne vaert reddet. «Det er slutt. Ingen har vunnet».

Men noen har tapt. Jeg vi fortsatt vaere arg, slik den svenske lyrikeren Bodil Malmsten skrev i et dikt:

Jag är arg, men inte tillräckli­gt arg.

Onödigt arg?

Nej.

Jag är nödvendigt arg.

I

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? For meg var nederlaget som en knyttneve i magen, skriver artikkelfo­rfatteren om avstemning­en på Krfs landsmøte sist fredag.
FOTO: KJARTAN BJELLAND For meg var nederlaget som en knyttneve i magen, skriver artikkelfo­rfatteren om avstemning­en på Krfs landsmøte sist fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway