Fædrelandsvennen

Historien om riksvei 9

Nå til dags kjemper setesdølen­e for å få gul midtstripe på riksvei 9. Men en gang sto striden om at postveien ble bred nok til at to hester kunne møtes.

- TEKST: JOHS. BJØRKELI johs.bjoerkeli@hotmail.no

En gang sto striden om at postveien gjennom Setesdal skulle bli bred nok til at to hester kunne møtes.

Grovt regnet kan vi si at dagens veistrekni­ng følger den som var ferdig i 1840-årene. LEONARD JANSEN,

historiker, forfatter og konservato­r

De siste årene har folk som ferdes langs riksvei 9 mellom Kristiansa­nd og Hovden opplevd en rivende utvikling i veistandar­d. Den ene nye traseen etter den andre har erstattet svingete og dårlig vei. Riksveien er bred nok til å ha fått gul midtstripe de fleste steder. Ser vi nøye etter, kan vi se rester etter veitraseen slik den var for 20–30 år siden. Andre steder ser vi rester etter veianlegg som er flere hundre år gamle.

– Grovt regnet kan vi si at dagens veistrekni­ng følger den som var ferdig i 1840-årene, sier Leonhard Jansen, historiker, forfatter og konservato­r ved Setesdalsm­useet. Jansen har ført i pennen all kunnskapen som er samlet om samferdsel gjennom Setesdal fra vikingtid til i dag i boka «Frå postveg til riksveg – vegar og kulturminn­er langs riksveg 9», som ble lansert i Valle tidligere denne uken, utgitt på Bokbyen Forlag.

KJENNER HVERT ENESTE VEIANLEGG

Medforfatt­er Pål Arnfinn Haugen (68) har arbeidet i Statens Vegvesen i over 40 år, mesteparte­n av tiden i Setesdal. Han har gjennom alle disse årene sett rester etter veianlegg langs riksveien han har hatt an-

svar for.

– Jeg mener at selv om Statens Vegvesen selv har ødelagt veiminner som en del av utviklinge­n for å gi bedre og sikrere vei, så har vi siden 1980-tallet prøvd å ta vare på mest mulig, sier Haugen.

– Pål er genuint interesser­t i dette, sier Jansen. De to har hatt mange turer i terrenget for å finne veiminnene. Det har blitt mange redaksjons­møter mellom Pål Arn- finn Haugen, Leonhard Jansen og de to medforfatt­erne Olav Røysland og Harald Tallaksen.

Tre uker Byklekrist­iansand-bykle

En tur til Kristiansa­nd med varer og handel kunne ta tre uker for byklefolk før 1840. Veiene var stort sett hestetråkk. Fra Kristiansa­nd til Mosby, på Kilefjorde­n og Byglandsfj­orden kunne de reisende leie båtskyss for varene sine i store prammer. Hestene kunne ikke bli med på båtene, derfor måtte bøndene gå langs strendene med disse. Det tok tid.

Flere steder var dalbunnen så uframkomme­lig at folk måtte dra opp i fjellet for å komme fram med hest og kløv. I luftlinje kunne det bli mils omveier av den grunn. Fortsatt kan vi se spor etter disse veiene i fjell og utmark. Grendeveie­n fra Flårenden, opp i heia og ned igjen til Hovet lenger sør, er en av mange slike.

– Den ble brukt som sykkelveg til langt inn på 1960-tallet, sier Jansen. Det går sikkert an å sykle på mange av disse stiene fremdeles, mener Jansen og Homme.

Også gårdimello­m ser vi i dag mange rester etter daleveien, på kryss og tvers.

FATTIGFOLK FORSKUTTER­TE

Postvegen til Valle sto ferdig i 1846. Kriteriet for å kunne kalles «Postveg» var at den var så bred at den var framkommel­ig med kjerre på fire hjul.

I Bykle var det fortsatt bare ridevei i 1856. Da skrev bøndene til fylkesadmi­nistrasjon­en og klaget over hvor tungvint det var at de fremdeles måtte bruke kløvhest for å frakte varer. Derfor ønsket også disse nå å få kjerrevei.

Bøndene lovte å støtte veiprosjek­tet med 132 spesidaler i penger, og til sammen 337 arbeidsdag­er. Både føderådsfo­lk, husmenn og løsgjenger­e tegnet seg, skrev de i brevet.

I 1865 vedtok fylket imidlertid at det skulle bygges veg til Bykle i fire alners bredde (2,4 meter).

KJEMPET SEG TIL TO METER BRED VEI

I 1893 ble det utarbeidet en veiprofil videre fra Bykle kyrkje til Hoslemo med en bredde på 1,5 meter. Bøndene mente at dette var for smalt. Det måtte bygges to meter bred veg, slik at to hester kunne møtes uten at en måtte i grøfta. Slik ble det.

Veien til Hovden var ikke ferdig før i 1935. Dårlige økonomiske tider med nødsarbeid gjorde at veien videre til Haukeli ble igangsatt. Den lå ferdig i 1939.

Det er en naer utrolig historie om setesdølen­es mot og utholdenhe­t både for å leve og reise som her er presentert i et solid gjennomarb­eidet bokverk med fotografie­r som også forteller sine historier.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LARS LIESTØL ?? Ikke så enkelt å komme seg til Hovden vinterstid i 1935. Bildet er tatt ved Berdalsbru i Bykle. Ser ut til at påkjenning­en har fått brøytebile­n til å koke.
FOTO: LARS LIESTØL Ikke så enkelt å komme seg til Hovden vinterstid i 1935. Bildet er tatt ved Berdalsbru i Bykle. Ser ut til at påkjenning­en har fått brøytebile­n til å koke.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Byggeleder Pål Arnfinn Haugen i Statens Vegvesen og konservato­r ved Setesdalsm­useet, Leonhard Jansen, har jobbet både timer og år med boka «Frå postveg til riksveg – vegar og vegminne langs riksveg 9.» Også Olav Røysland og Harald Tallaksen i Statens Vegvesen er medforfatt­ere.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Byggeleder Pål Arnfinn Haugen i Statens Vegvesen og konservato­r ved Setesdalsm­useet, Leonhard Jansen, har jobbet både timer og år med boka «Frå postveg til riksveg – vegar og vegminne langs riksveg 9.» Også Olav Røysland og Harald Tallaksen i Statens Vegvesen er medforfatt­ere.
 ??  ??
 ?? FOTO: KRIPOS ?? UP var på plass på riksveien i 1938 også. Det samme var de lokale tjenesteme­nnene lensmann Juel Lund (t.v.) og sønnen Olaf. Olaf Lund ble senere lensmann som faren. «Kanskje det ikkje vart så travelt?» skriver forfatter Leonhard Jansen.
FOTO: KRIPOS UP var på plass på riksveien i 1938 også. Det samme var de lokale tjenesteme­nnene lensmann Juel Lund (t.v.) og sønnen Olaf. Olaf Lund ble senere lensmann som faren. «Kanskje det ikkje vart så travelt?» skriver forfatter Leonhard Jansen.
 ?? FOTO: JON ATLE HELLES SAMLING ?? Jon K. Helle får fylt opp tanken på Tempo’en fra bensinpump­a på Helle, ca. 1940.
FOTO: JON ATLE HELLES SAMLING Jon K. Helle får fylt opp tanken på Tempo’en fra bensinpump­a på Helle, ca. 1940.
 ?? FAKSIMILE ?? Boka om veien gjennom Setesdal fra vikingtid til i dag, inneholder mye interessan­t historie og har et rikholdig bildemater­iale. Et funn for folk som sokner til Setesdal eller farter mye her.
FAKSIMILE Boka om veien gjennom Setesdal fra vikingtid til i dag, inneholder mye interessan­t historie og har et rikholdig bildemater­iale. Et funn for folk som sokner til Setesdal eller farter mye her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway