Fædrelandsvennen

Gir aldri opp å finne pappa

Leteaksjon­en etter Ingvald Tjørnhom (79) fortsetter med full styrke i Kvinesdal. Døtrene sier de aldri vil gi opp før han er funnet.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

De har gitt opp håpet om å finne sin ektemann og pappa i live, men familien Tjørnhom gir aldri opp letingen. Nå takker de alle i bygda for den store innsatsen og varmen som blir vist.

– Vi tror jo ikke han lenger er i live. Men det er noe med å finne ham av hensyn til verdighet og respekt for vår pappa. Han skal ikke ligge der ute i terrenget et sted, og vi ønsker en grav vi kan gå til.

Det sier søstrene Marianne, Tone og Kjersti Tjørnhom. De er dypt takknemlig over hvordan lokalsamfu­nnet stiller opp for å finne deres far.

Det var helga for to uker siden at Ingvald Tjørnhom og kona Anne-liss dro til hytta si på Homstøl nord i Kvinesdal. Her planla Ing- vald en av sine utallige fjellturer der formålet var å undersøke landskapsd­annelse etter siste istid. Han hadde nemlig geologi som en av sine store hobbyer.

Om morgenen søndag 28. oktober dro han av gårde fra hytta.

GLEDET SEG

– Han gledet seg veldig til denne turen. Den skulle avslutte et prosjekt han var i gang med rundt disse undersøkel­sene, forteller kona Anne-liss (72).

Ingvald måtte kjøre et par mil for å komme til Knaben. Herfra skulle han gå en rundtur på rundt tre mil innover heia for å se naermere på sporene etter istiden. I forkant hadde han oppgitt til kona hvor han kom til å gå.

– Avtalen var at han skulle vaere tilbake ved bilen ved 16–17-tiden og så ringe meg. Da det ikke skjedde begynte jeg å bli urolig, forteller Anne-liss.

Da timene gikk skjønte hun at noe var galt. Hun kontaktet datteren Marianne ved 19.30-tiden. Politiet kom raskt til stedet og etter en times tid var letingen i gang i området. Både folk til fots, hundepatru­ljer og helikopter med varmesøken­de kamera var i sving.

LETT HVER DAG

Vi sitter hjemme hos Anne-liss sammen med døtrene Tone, Kjersti og Marianne. Det har snart gått to uker siden Ingvald ble borte. Det har blitt lett etter ham hver eneste dag siden. Bare sist helg var det over 300 personer ute i terrenget og lette – uten resultat.

– Ord kan ikke beskrive fortvilels­en vår. Samtidig er vi dypt, dypt takknemlig for den innsatsen og varmen bygdefolke­t viser. I tillegg har mange hyttefolk på Knaben og andre langveisfr­a stilt opp, sier Marianne.

Tone forteller om folk som har kommet til henne og sagt at det skulle bare mangle at de ikke stiller opp. – De sier at dette er det minste de kan gjøre etter alt pappa har gjort for lokalsamfu­nnet, forteller hun.

KJENT SKIKKELIG I BYGDA

Ingvald Tjørnhom er en kjent person i Kvinesdal. Siden 1972 har han vaert laerer og inspektør både på ungdomssko­len og den videregåen­de skolen i kommunen. I 2002 gikk han av med pensjon.

I tillegg er dette en svaert sprek kar. Han har i hele sitt liv vaert aktiv idrettsutø­ver på ski og løping. Nå i vinter skulle han delta på Master World Cup på ski på Beitostøle­n.

– Gjennom sin interesse for spesielt ski har han hatt kontakt med veldig mye folk, forteller Kjersti.

TILRETTELA­GT

Ikke minst har bygdefolke­t satt voldsomt pris på arbeidet han som privatpers­on har gjort for å tilrettele­gge turløyper på heiene rundt Kvinesdal. – En av hans største gleder har vaert å få folk ut i naturen, sier hun.

Søndagen han ble borte var en flott soldag, om enn litt kaldt. Derfor sitter familien med veldig mange spørsmål over hva som kan ha skjedd og hvorfor de ikke finner ham.

– Han kan kanskje ha sklidd på en glatt stein og falt ned i en ur. Kanskje han gikk seg vill i mørket, men vi vet jo ikke, sier Marianne.

MANGE MINNER

I vår samtale med dem sitter både latteren og tårene løst. Det er mange minner å fortelle om, men fortvilels­en og sorgen ligger der hele tiden. De ønsker å få fram at det er en kjaerlig familiefar som alle nå ønsker så inderlig å finne.

– Helga før han ble borte var vi på Hovden for å feire våre foreldres gullbryllu­p. Da var alle hans seks barnebarn der også. Og igjen skrøt han slik av dem alle og delte ut klemmer. Det er godt å tenke på nå, sier døtrene.

Letingen fortsetter. Det er samlet inn penger til helikopter­søk. Dessuten skal det brukes droner over de mest ulendte områdene.

LETER TIL HAN BLIR FUNNET

Blir det ikke gjort funn, fortsetter letingen til fots i helga. De har etablert en egen facebook-side om leteaksjon­en.

– Vi ber folk som vil bidra om å gå inn der og gi beskjed. Vi trenger å vite hvem som leter slik at søket blir systematis­k. Dessuten er sikkerhete­n for alle veldig viktig å ivareta, sier døtrene.

– Hvor lenge vil dere lete?

– I alle fall til snøen kommer. Uansett skal vi finne ham, det fortjener pappa. Og ikke minst gjør vi dette for mamma, sier døtrene.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Marianne, Tone, Anne-liss og Kjersti Tjørnhom gir ikke opp letingen.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Marianne, Tone, Anne-liss og Kjersti Tjørnhom gir ikke opp letingen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ingvald Tjørnhom (79) er fortsatt savnet.
FOTO: PRIVAT Ingvald Tjørnhom (79) er fortsatt savnet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway