Fædrelandsvennen

Vanskelig, men viktig, abortdebat­t

Dagens abortlov er en god avveining mellom mange hensyn. Men det må ikke forhindre at nye dilemmaer kan diskuteres.

-

Ide kommende regjerings­forhandlin­gene mellom KRF og Solberg-regjeringe­n vil abortsaken etter alt å dømme bli et av de vanskeligs­te spørsmålen­e. KRF ønsker en endring av både paragraf 2c og dagens rett til tvillingab­ort.

paragraf 2c slår

fast at et svangerska­p kan avbrytes etter uke 12 dersom «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkning­er under svangerska­pet». KRF mener denne paragrafen er diskrimine­rende og brukes til å avbryte svangerska­p hvor fosteret diagnostis­eres med Downs syndrom.

Tvillingab­ort ble åpnet

for i 2001, men da hvis ett tvillingfo­ster led av en alvorlig sykdom. I 2016 fastslo Lovavdelin­gen i Justisdepa­rtementet at også ett eller flere friske foster kan aborteres frem til 12. svangerska­psuke.

Krfs krav på disse to områdene og statsmi- nister Erna Solbergs åpning for å forhandle om dem, har skapt strid. Også internt i Høyre. Det er ikke rart. Abortsaken vekker sterke følelser.

Vi har tidligere

advart mot å gjøre så viktige og etisk sammensatt­e spørsmål til gjenstand for politisk hestehande­l i innspurten av Krfs retningsva­lg. Men det må vaere rom for å føre grundige og saklige diskusjone­r om nye problemsti­llinger og etiske avveininge­r som kan oppstå i forbindels­e med abortloven. For eksempel vil den teknologis­ke utviklinge­n stille oss overfor nye dilemma.

Like fullt er

Den teknologis­ke utviklinge­n vil stille oss overfor nye dilemma.

det ikke fremkommet argumenter som gjør at dagens paragraf 2c bør endres. Skulle man erstatte dagens ordlyd med at abort bare kan innvilges dersom fosteret «ikke er levedyktig», som Høyre har foreslått, vil det innebaere en radikal innstramni­ng av dagens abortpraks­is. Berge Solberg, som er professor i medisinsk etikk ved NTNU, sier også til NTB at «Det er nesten umulig å skille Downs syndrom fra mange andre alvorlige tilstander som gir mulighet for abort».

et forbud mot

eller innstramni­ng i adgangen til tvillingab­ort er en annen kategori. Norge er i dag det eneste landet i Europa som har denne muligheten, og i fagmiljøen­e er det betydelig skepsis til den norske håndtering­en av fosterredu­ksjon og tvillingab­ort. Det bør vaere rom for å diskutere tolkningen av denne delen av abortloven.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kjell Ingolf Ropstad skal lede Krfs regjerings­forhandlin­ger med statsminis­ter Erna Solberg.
FOTO: NTB SCANPIX Kjell Ingolf Ropstad skal lede Krfs regjerings­forhandlin­ger med statsminis­ter Erna Solberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway