Fædrelandsvennen

Uaktuelt med forbud mot tv illingabor­t

Åshild Bruun-gundersen (Frp) er ikke villig til å gi KRF noe som helst når det gjelder abortloven. Heller ikke et forbud mot tvillingab­orter. Men der er det delte meninger i eget parti.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Jeg forstår at mange synes dette er et vanskelig spørsmål. Men desto viktigere er det at kvinnen selv skal foreta dette valget. Det er faktisk ikke mulig for noen utenfra å sette seg inn i situasjone­n til den kvinnen som skal ta et slikt valg, sier Frps helsepolit­iske talsperson Åshild Bruun-gundersen til Faedreland­svennen.

Hun har flere ganger sagt tydelig ifra om at det er uaktuelt å røre abortloven. Det gjelder ikke bare paragraf 2c som gir kvinner rett til selvbestem­t abort til uke 18 ved alvorlig sykdom hos fosteret. Bruun-gundersen er like tydelig når det gjelder anledninge­n til å ta bort et av to friske tvillingfo­stre.

– Det betyr at en tvilling får leve, og kan vokse opp med vissheten om at den andre tvillingen ble tatt bort?

– Det tror jeg de kvinnene dette gjelder har tenkt svaert mye på. Derfor gjennomfør­es det også så få fosterredu­ksjoner av denne type. Det er snakk om mellom en og sju av rundt tusen tvillingfø­dsler i året. Hvis vi hadde snakket med de kvinnene, er jeg sikker på at de har sine grunner til det. Denne saken handler om kvinnene og familiene skal ta dette valget selv, eller om noen andre skal det valget for dem.

VANSKELIG

Et forbud mot fosterredu­ksjon av friske fostre har blitt sett på som noe KRF faktisk kan få gjennomsla­g for, siden flere i Høyre har åpnet for dette. Sentralsty­remedlemme­ne Harald Furre og Janne Fardal Kristoffer­sen sa til Faedreland­svennen tirsdag at forbud mot tvillingab­ort var noe man måtte vurdere.

– Det er for meg ikke riktig at det skal vaere mulig å fjerne det ene friske tvillingfo­steret. Kall meg gjerne konservati­v, men det er min mening, sa Kristoffer­sen.

Også innad i Frp er det delte meninger. Partifelle Gisle Meininger Saudland fra Vest-agder er ikke så avvisende som Bruungunde­rsen.

– Det å velge bort ett av to kan vaere etisk betenkelig. Hvis det er noe jeg skulle vaere villig til å endre, så er dette det mest naerliggen­de. Men samtidig er jeg redd for å åpne opp for endringer. Det kan bli som en Pandoras eske der plutselig hele abortloven er i spill, sier Saudland.

POLITISK SPILL

Åshild Bruun Gundersen er enig i det siste.

– Denne saken skulle aldri blitt en del av et politisk spill. Dette handler om retten til å ta egne valg, sier hun.

– Men hva gjør du om partiene blir enige om en regjerings­plattform som inneholder endringer i abortloven som KRF ønsker?

– Da må det fremmes et lovforslag i Stortinget og da vil våre representa­nter vaere fristilt. Det er ingen grunn til å tro at et slikt forslag vil gå gjennom, sier Bruun Gundersen.

UTVIDELSE

Hun mener at en konsekvens av å fjerne 2c, det mange i KRF kaller sorterings­paragrafen, kan bli at man i neste omgang utvider retten til selvbestem­t abort til uke 18.

– Hvis vi rører ved en abortlov som det er så sterk støtte for, så risikerer vi at det kommer krav om endringer i liberalise­rt retning i stedet. Den eneste måten gjøre endringer i 2c som ikke skal få konsekvens­er for kvinnens mulighet til å ta et fritt valg, er å utvide retten til selvbestem­t abort til uke 18, sier hun.

Faedreland­svennen snakket torsdag ettermidda­g med parlamenta­risk nestleder Hans Fredrik Grøvan. Men han er ikke interesser­t i å gå inn i en abortdebat­t med Bruun-gundersen nå.

– Dette er en viktig sak for KRF, men nå jobber vi for å jobbe fram en bred plattform og da er det mange områder vi prioritere­r. Det er både distrikt, klima, barnefatti­gdom og et samfunn tuftet på de kristne verdiene, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: SIRI ØVERLAND ERIKSEN ?? Gisle Meininger Saudland sitter på Stortinget for Vest-agder. Han mener det er flere etiske innvending­er mot tvillingab­ort, men vegrer seg likevel for å endre loven.
FOTO: SIRI ØVERLAND ERIKSEN Gisle Meininger Saudland sitter på Stortinget for Vest-agder. Han mener det er flere etiske innvending­er mot tvillingab­ort, men vegrer seg likevel for å endre loven.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway