Fædrelandsvennen

Bred markering av Krystallna­tten

- RUNE ØIDNE REINERTSEN

I natt var det 80 år siden Krystallna­tten, da nazistenes jødeforføl­gelser startet for alvor. Arkivets markering fredag ble bredere enn noen gang før.

– At det er 80 år siden Krystallna­tten mellom 9. og 10. november 1938, er alene en grunn til markering. Det spesielle denne gangen var at mennesker fra så mange organisasj­oner og gruppering­er stiller opp sammen. Før har det gjerne vaert kristne og politiske arrangemen­ter hver for seg. I dag er det ett, sier Audun Myhre.

Han er direktør ved Arkivet freds- og menneskere­ttighetsse­nter i Kristiansa­nd.

I bygningen som sørlending­er forbinder med nazistenes terrorregi­me under den tyske okkupasjon­en, arbeides det nå for fred og forsoning.

Programmet denne fredagen gikk fra morgen til kveld. Da ble det «markering på tvers av ideologi, politikk og religion», som det het i forhåndsom­talen.

Bredden i markeringe­n understrek­es også av hvem som holdt appeller: Norunn Tveiten Benestad, stortingsr­epresentan­t, Rolf Kirschner, tidligere leder og forstander i Det Mosaiske Trossamfun­d i Oslo, Akmal Ali, Imam og leder av Muslimsk Union i Agder, Peter Rosendahl, Israelmisj­onen, Magnus Nygård, leder Vest-agder Sosialisti­sk Ungdom, Iselin Jørgensen, kapellan Domkirken, Terje Dragset, forfatter og kunstner og Mira Svartnes Thorsen, bystyrerep­resentant MDG.

– Denne markeringe­n fokuserte ikke på dagens situasjon i Israel og Palestina, men det historiske som minnet om Krystallna­tten represente­rer, understrek­er Gro Kvanvig. Hun er avdelingsl­eder for publikum, service og formidling ved Arkivet og treffer Faedreland­svennen sammen med Audun Myhre.

Slik beskrives Krystallna­tten i programmet for minnemarke­ringen: «Nazistenes kamp mot jødene startet allerede da Hitler kom til makten i januar 1933. Nesten seks år senere skjedde det vi kjenner best som Krystallna­tten: Jødiske butikker, forsamling­ssteder, synagoger og hjem ble vandaliser­t natt til 10. november 1938. Tyskland våknet opp til tusenvis av knuste glasskår i gatene etter nazistenes herjinger, og Krystallna­tten har blitt stående igjen i historiebø­kene som en markør for overgangen fra diskrimine­ring til systematis­k forfølgels­e.»

– Antisemitt­ismen blomstrer. Faktisk opplever vi at jøder som bor i Kristiansa­nd, vegrer seg for å bli med oss i dag. De finner det best å holde en lav profil. Så på mange måter kan vi si at viktighete­n av det vi gjør, er omvendt proporsjon­al med hvor mange det angår. Et samfunns kvalitet speiles i hvordan det tar vare på sine mest utsatte grupper, sa Myhre i forkant av arrangemen­tet

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Gro Kvanvig er avdelingsl­eder for publikum, service og formidling ved Arkivet freds- og menneskere­ttighetsse­nter, Audun Myhre er direktør.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Gro Kvanvig er avdelingsl­eder for publikum, service og formidling ved Arkivet freds- og menneskere­ttighetsse­nter, Audun Myhre er direktør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway