Fædrelandsvennen

– Skolen må legges ned eller flyttes

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

Filadelfia fikk godkjent sin regulering­splan, med forbehold om at hybelvirks­omheten avsluttes i løpet av to skoleår. Det er kritisk, mener skolens ledelse.

– Dette var trist. Nå føler jeg en sorg. Nå må skolen legges ned eller flyttes.

Det sier pastor Gunnar Jeppestøl i Filadelfia-menigheten til Faedreland­svennen torsdag kveld.

Kommunesty­ret har nettopp behandlet Filadelfia­s regulering­splan, og det var på forhånd knyttet stor spenning til hvordan utfallet ville bli.

SPENNENDE AVSTEMNING

Til slutt endte det med at regulering­splanen ble godkjent. Man sa ja til skolen, men nei til hybler. KRF, Frp og PDK sa ja også til hyblene. De hadde 12 representa­nter, og tapte dermed avstemning­en mot Ap, H, Sp og V sine 15 representa­nter.

– Vi kan ikke leve uten hyblene. Vi har elever fra hele landet som kommer hit som 16-åringer. Det er vesentlig at vi kan tilby dem å bo trygt i internatet, i alle fall det første året, sier Jeppestøl.

H OG SP SNUDDE

Deres kristne videregåen­de musikkgymn­as KV Vennesla har i mange år blitt drevet på dispensasj­on. Skolen har 89 elever og 38 ansatte.

Bygg- og miljøutval­get stemte ned regulering­splanen, blant annet fordi Senterpart­iet og Høyre gikk imot. Men siden har de snudd, og sa ja til skolen.

Sammen fremmet de to partiene et forslag om å godkjenne regulering­splanen med visse krav – blant annet at man ikke får ha elever boende på området.

– Dette har vaert en svaer, lang, tung og vanskelig sak. Vi har vaert litt fram og tilbake etter behandling­en i bygg- og miljøutval­get. Nå har vi kommet fram til at skolen er lovlig etablert. Alt er lovlig, skikkelig og ordentlig. Det er ikke en énprosent Mc-klubb som holder til her. Derfor har vi kommet fram til dette forslaget, og mener det er det beste for Vennesla, sa Eivind Drivenes (Sp) fra talerstole­n.

SLAGET STO OM HYBLER

Etter en lengre debatt ble det klart at det var flertall for å bevare skolen. Kun Arbeiderpa­rtiet ytret seg negativt.

Debatten gikk over til å dreie seg om hyblene, og det ble et felles gruppemøte mellom Sp, H, KRF og Frp etter at Raymond Baerø (KRF) var på talerstole­n.

– Denne skolen betyr mye for Vennesla. Vi har flertall for at skolen kan bestå. Men KV har vaert tydelige på at de ikke kan drive uten internatet. Derfor er forslaget fra Sp og H en mislykket plan. Jeg vil invitere dere til et gruppemøte, sa han. Mens hans partikolle­ger diskuterte saken, sto rektor Harald Rønning ved KV Vennesla på gangen og snakket med Faedreland­svennen.

– HYBLER ESSENSIELL­E

– Hybler er vaere eller ikke vaere. Det er helt essensielt for driften vår at vi er en internatsk­ole. Førsteårse­lever prioritere­s ved inntak til hyblene, og mange foreldre vil nok kvie seg for å sende sine 16-åringer hit hvis ikke de vet at de får bo trygt i et internat, forklarte Rønning.

FIKK APS STØTTE

Gruppemøte­t endte med små endringer i forslaget fra Senterpart­iet og Høyre, men de viket ikke på kravet om at hybelvirks­omheten må avsluttes.

Etter gruppemøte­t gikk Arbeiderpa­rtiets varaordfør­er Berit Kittelsen på talerstole­n. Hun varslet at partiet ville stemme for forslaget fra Sp og H dersom de ikke fikk flertall for å avslå regulering­splanen.

Dermed ble det flertall for ja til skole, men nei til hybler. Antall hybler må ifølge vedtaket reduseres de to neste årene, før hybelvirks­omheten avvikles helt etter skoleåret 2020/2021.

Les om Vennesla-budsjettet, som ble lagt fram torsdag kveld:

 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? De 89 elevene og 38 ansatte ved KV Vennesla var spent før torsdagens kommunesty­re. I front står rektor Harald Rønning og pastor Gunnar Jeppestøl.
FOTO: KJETIL NYGAARD De 89 elevene og 38 ansatte ved KV Vennesla var spent før torsdagens kommunesty­re. I front står rektor Harald Rønning og pastor Gunnar Jeppestøl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway