Fædrelandsvennen

Kommunen må betale 1,1 mill.

Kristiansa­nd tingrett har dømt kommunen til å betale oppreisnin­g og saksomkost­ningene til en tidligere skoleelev som ble utsatt for skolemobbi­ng.

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

– Jeg har foreløpig ikke fått snakket med min klient, men jeg går ut fra at han er fornøyd med dommen. Dommen er veldig grundig og riktig med tanke på faktum og jusen. Jeg er ganske trygg på at den vil stå seg i en eventuell ankerunde, sier advokat Arvid Kjaervik som represente­rte 25-åringen i tingretten.

Den 25 år gamle mannen var elev på Tordenskjo­lds gate skole, Grim skole og Havlimyra skole. Der skal han ha blitt fysisk og psykisk mobbet av medelever gjennom flere år på barne- og ungdomssko­len.

750.000 I OPPREISNIN­G

Mannen er i dag blitt erklaert 20 prosent medisinsk invalid, noe de mener kan knyttes til omfattende mobbing.

Tingretten ga saksøker full støtte og Kristiansa­nd kommu- ne må nå betale en erstatning på 749.072 kroner og samtidig dekke saksomkost­ningene til 25-åringen på 418.860 kroner.

«Det var etter rettens syn ganske klare indikasjon­er på at 25-åringen ble mobbet eller utsatt for uønsket atferd», står det i dommen fra tingretten.

BURDE SETT SIGNALENE

Mobbingen skal ha skjedd gjennom flere år, og retten mener at selv om skolens ansatte ikke visste om mobbingens omfang og hyppighet, burde signalene vaert fanget opp og skolen gjort mer for å avdekke problemene.

«Retten har etter en samlet vurdering kommet til at kommunen med sannsynlig­hetsoverve­kt har utvist ansvarsbet­ingende uaktsomhet», står det i dommen.

Kristiansa­nd kommune, som i forkant av rettssaken ikke mente de burde vaere erstatning­sansvarlig­e, beklager nå overfor 25-åringen.

KOMMUNEN BEKLAGER

– Gjennom dokumentas­jonen og i rettssaken har det kommet fram at den tidligere eleven har hatt det vanskelig og opplevd situasjone­r på skolen som ikke burde skjedd. Dette beklager kommunen, sier Svein Ove Ueland, oppvekstdi­rektør i Kristiansa­nd kommune, til kommunens hjemmeside­r.

Kommunen vurdere å anke dommen fra tingretten.

– Vi går nå gjennom dommen og har ikke tatt stilling til ankespørsm­ålet. Jeg har merket meg at det i dommen ikke rettes kritikk mot enkeltpers­oner eller enkelte laerere, men mangel på system og rutiner på skolene i forhold til mobbing. Uavhengig av dommen kommer vi til å bruke dette til å laere. Disse hendelsene ligger en del år tilbake tid, og senere er det gjort endringer i regelverk. I dag er det økt fokus på mobbeprobl­ematikk og det jobbes på en annen måte, sier Ueland til Faedreland­svennen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? En 25 år gammel mann fra Kristiansa­nd er blitt tilkjent 750.000 kroner i erstatning for skolemobbi­ng. Mannen var blant annet elev her på Grim skole i Kristiansa­nd.
FOTO: KJARTAN BJELLAND En 25 år gammel mann fra Kristiansa­nd er blitt tilkjent 750.000 kroner i erstatning for skolemobbi­ng. Mannen var blant annet elev her på Grim skole i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway