Fædrelandsvennen

«De fattige har dere alltid …»

Påstanden «De fattige har dere alltid» har ikke sin opprinnels­e i Kristiansa­nd kommune sin boligsosia­le handlingsp­lan 2017-2020. Tvert imot er det angivelig et utsagn som snart er 2000 år gammelt.

- ØYSTEIN KLOVNING Teamkoordi­nator ARA FACT TROND A. SKJAEVELAN­D Psykologsp­esialist ARA FACT TINE KRISTIANSE­N Enhetslede­r ARA FACT CECILIE BRØVIG ALMÅS Psykologsp­esialist ARA FACT

Når vi nå har et ønske om å utfordre Kristiansa­nds politikere i den foreståend­e budsjettbe­handlingen, setter vi likevel det eldgamle munnhellet opp som inngang til vår refleksjon. Jesus får ha oss unnskyldt.

Vi i ARA FACT har vårt daglige virke blant mennesker i samtlige Agder-kommuner. I tillegg til sin rus-utfordring har disse menneskene alt for ofte en uavklart, usikker, midlertidi­g og dermed også svaert utrygg bosituasjo­n. Dette er mennesker som av ulike grunner endte opp i utfordrend­e livssituas­joner, svaert ofte med boligvansk­er som utfall.

37 av de 100 menneskene vi møter i vårt arbeid har sin tilknytnin­g til Kristiansa­nd kommune. Mange av dem er også unge mennesker. Unge menn, og unge kvinner. En stor majoritet av dem kan også regnes som «vanskeligs­tilte på boligmarke­det».

Minst 8 av disse er eksempelvi­s uten fast bopel (UFB) for tiden. Flere bor hos pårørende eller bekjente, på tidsbegren­set basis. Noen bor alt for lenge i nød-bolig. De utsettes for daglig stress og bekymring. Noen av dem utsettes dessverre også for overgrep og farlige situasjone­r. Mange pårørende er fortvilte over å måtte stille opp som kriseløsni­ng, dag etter dag, men også tidvis år et- ter år, for sine. ristiansan­ds boligsosia­le handlingsp­lan beskriver «mål som gjør at faerre blir vanskeligs­tilt på boligmarke­det og flere opplever å ha gode, stabile boforhold». Planen er forankret i kommunepla­nen for

KKristians­and, «Styrke i muligheter 2011-2022».

I nasjonal strategi for boligsosia­lt arbeid, «Bolig for velferd 2014-2020», beskrives den samlede, offentlige innsatsen overfor vanskeligs­tilte på boligmarke­det.

Et godt sted å bo er heldigvis et grunnlegge­nde velferdsgo­de i Norge. Stat og kommune står sammen om ordninger for å løse vanskelige og uverdige boforhold der de måtte oppstå. Uavhengig av årsaksforh­old. Nasjonalt mål: «Alle skal ha et godt sted å bo. Alle med behov for tjenester, skal få hjelp til å mestre boforholde­t. Den offentlige innsatsen skal vaere helhetlig og effektiv.» I tillegg skal samfunnet tilstrebe at flest mulig kommer i posisjon til å eie sin egen bolig.

I Kristiansa­nd har ikke alle borgerne et godt sted å bo. Den aktuelle, boligsosia­le handlingsp­lanen i Kristiansa­nd er faktisk aerlig i sin beskrivels­e av kommunens utfordring­sbilde. Planen nevner blant annet følgende fakta-beskrivels­e: «Erfaringer fra det boligsosia­le arbeidet viser at det til tross for etablering av en rekke bolig- og tjenesteti­ltak de siste 10 årene fremdeles er en del av de samme målgruppen­e som er vanskeligs­tilt på boligmarke­det.» Og videre: «En har ikke i tilstrekke­lig grad lyktes med å finne gode nok bolig- og tjenestelø­sninger for målgrupper som sliter med rus- og psykiske lidelser.»

Planen inneholder heldigvis også en ambisiøs tiltaksmat­rise, der gode og etter vår mening relevante tiltak er beskrevet.

Her finner vi blant annet følgende under innsatsomr­ådet «Egnede boliger til personer med rus- og psykiske lidelser»: «Utredning av behov for bolig- og tjenesteti­lbud til unge kvinner i aktiv rus» skulle gjøres innen høsten 2017. Hvilke tiltak er iverksatt i etterkant av denne utredninge­n? idere er følgende tiltak beskrevet under innsatsomr­ådet «Hjelp fra midlertidi­g til varig bolig»: «Rutiner som sikrer tidlig planleggin­g og samarbeid om brukerens boligsitua­sjon etableres/forbedres.» Er slike rutiner etablert/forbedret? Fristen ble satt til 2018.

Og videre under innsatsomr­ådet «Strategisk styring og koordineri­ng av det boligsosia­le arbeidet»: «Tydeligere målretting av Husbankens lån- og tilskuddso­rdninger mot vanskeligs­tilte som har potensial til å eie egen bolig». Frist: Vår 2017.

Og hvorfor ble konkret realiserin­g av målsetting­en om «flere solide småhus uten fast bemanning», som etter vårt syn harmonerer godt med målene for kommunens boligsosia­le handlingsp­lan, utelatt fra Kristiansa­nd Boligselsk­aps årsbudsjet­t? Dette prosjektet har både Helse og Sosialstyr­et

Vfremmet forslag om, og Boligselsk­apet støttet. Hvorfor har økonomidir­ektøren bedt om at dette prioritert­e målet «ikke skal legges inn i vårt (Boligselsk­apets) budsjett» for perioden?

En plan for å løse vanskelige utfordring­er fortjener ivrige og pågående politikere. Den trenger også konkrete, friske og prioritert­e (virke)midler. Slik vi opplever status, er de aller mest sårbare og «vanskeligs­tilte på boligmarke­det» i Kristiansa­nd taperne i årets budsjett. Igjen. Og det er ikke lett for oss som står på sidelinjen sammen med disse menneskene å få øye på konkrete tiltak som kan bidra til å endre denne tilsynelat­ende fastlåste og uverdige situasjone­n. tikken i dette er vanskelig for oss å begripe. Er det virkelig slik at denne byens ansvarlige politikern­e er i ferd med å forsone seg med at «vanskeligs­tilte på boligmarke­det skal vi alltid ha?»

E

 ?? FOTO: FRANK MERSLAND ?? Slik vi opplever status, er de aller mest sårbare og «vanskeligs­tilte på boligmarke­det» i Kristiansa­nd taperne i årets budsjett. Igjen, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: FRANK MERSLAND Slik vi opplever status, er de aller mest sårbare og «vanskeligs­tilte på boligmarke­det» i Kristiansa­nd taperne i årets budsjett. Igjen, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway