Fædrelandsvennen

Trump vant Senatet

- HELGE CHRISTOPHE­RSEN

For andre gang har Donald Trump skapt valghistor­ie.

●●Først presidentv­alget i 2016, da han også vant Senatet og Huset i Kongressen. Så i 2018 med knockout-seier i Senatet.

Senatet er avgjørende viktig for Trump. Bare Senatet stemmer over utnevnelse­r av dommere, ambassadør­er, statsråder, traktater, etc og bare senatorer er dommere i riksrett. Senatet kan også stoppe vedtak i Huset, som da må ha større flertall for å bli vedtatt, akkurat som når presidente­n nedlegger veto. To liberale dommere i Høyesteret­t på 85 og 80 år skal snart gå av og erstattes av nye av presidente­n, og stemmes over i Senatet.

Tapet for Trump i Huset er lett, svaert mye mindre enn f.eks. Bill Clintons kjempetap. Mellomvalg gir nesten alltid presidente­n stort tap i Kongressen. Trump kom veldig godt ut av mellomvalg­et og er nå skyhøy favoritt til å bli gjenvalgt i 2020. I år med presidentv­alg, seirer vinneren (nesten) alltid i Huset samtidig. Og senatorene valgt i 2018 sitter hele 6 år, mens Huset bare sitter 2 år, da alle i Huset er på valg hver annet år.

Trump tok senat-seter fra motsatte parti i Indiana og Missouri, og ligger godt an til å ta seter i Florida, Arizona og Montana, der det er fintelling. Trump-fiender i hans eget parti ble feid bort i Tennessee og andre steder. En Trump-venn fra motsatt parti vant West Virginia ved å snu rundt og stemme for Trump i viktige saker, bl.a. ny dommer i Høyesteret­t.

Straks skal Trump ha toppmøte med Putin i Paris, og så kommer tidenes statsbesøk med Putin til Det hvite hus. Donald Trump har grepet på verden, sterkere enn noensinne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway