Fædrelandsvennen

– Vi mener egentlig at hun bu

Hun er vokst opp i en skikkelig idrettsfam­ilie, og har briljert i flere grener. Nå er 19-årige Henny Reistad i ferd med å ta Vipers og håndball-norge med storm.

-

– Det har gått veldig fort, sier Henny Reistad, der hun står utenfor spillerhot­ellet i Ludwigsbur­g, en liten forstad like utenfor den sørtyske byen Stuttgart.

Det er her Vipers skal spille den uhyre viktige Champions Leaguekamp­en mot Bietigheim søndag, og allerede fredag formiddag var sørlending­ene på plass for å starte oppladning­en til kampen som langt på vei kan avgjøre om Vipers avanserer til hovedrunde­n eller ikke. Etter tre kamper uten seier, slo Vipers voldsomt tilbake sist helg da de satte storlaget Bucuresti på plass med 31–26 i Romania. En av heltene var det 19-årige stortalent­et Henny Reistad, som banket inn seks mål i den rumenske hovedstade­n, og som med fart og teknikk på øverste hylle også har fintet seg rett inn i den norske Em-troppen – uten å ha eneste alandskamp å slå i bordet med.

Berømt Oldefar

Faedreland­svennen ønsket å finne ut litt mer om bakgrunnen til dette unikumet i norsk håndball, og kontaktet to av dem som kjenner henne aller best, storebrore­n Petter (24) og faren Ole Reistad.

– Hennes viktigste rammer i oppveksten var to brødre som er tre og fem år eldre, og som gjorde at hun måtte kjempe hardt for å komme til orde og for å komme opp og fram, oppgir pappa Ole Reistad som en forklaring på den eventyrlig­e utviklinge­n.

Oldefaren til Henny het også Ole Reistad (død 1949), og ble tildelt Egebergs Aerespris i 1922, etter fremragend­e prestasjon­er i både vinter- og sommer-ol - og som er opphavet til det berømte uttrykket «samling i bånn» da Norge vant gull i militaert patruljelø­p i St. Moritz-ol i 1928.

Med en slik kapasitet i slekta, og med storebrødr­e i Petter og Jon som etter hvert ble henholdsvi­s juniorverd­ensmester i langrenn og eliteserie­spiller i håndball, var det kanskje ikke så rart at Henny også skulle bli ei skikkelig idrettsjen­te.

– Nei, det lå vel litt i kortene. Men jeg har aldri opplevd noe press. Mamma og pappa har bare støttet opp og lagt til rette for meg, sier Henny.

Fakta Henny Elle Reistad

Født: 9. februar 1999 Hjemsted/bosted: Baerum/ Kvadrature­n i Kristiansa­nd Sivil status: Singel Tidligere klubber: Helset IF, Stabaek

Tidligere idretter: Fotball, langrenn, skiskyting, friidrett

Aldersbest­emte landskampe­r: 49

Aktuell: Storspille­r for Vipers, som søndag spiller avgjørende kamp i Champions League mot Bietigheim

Rask spiss

Saerlig i fotball, friidrett og i håndball markerte jenta med det lyse lange håret seg. Eksplosivi­tet, spenst og hurtighet var varemerket.

– På fotballban­en handlet det bare om å spille lange baller i bakrom på Henny, og så spurtet hun fra forsvarern­e, sier pappa Ole, men legger til:

– Som familie mener vi egentlig at det var langrennsl­øper hun burde ha vaert. I slekta vår har vi gått mer på ski enn noe annet.

Det hører med til historien at hun drev med langrenn og skiskyting i en periode hjemme i Baerum, men at hun tidlig fikk opp øynene for lagspill – og at det var håndball hun til slutt likte aller best.

– Da jeg som 14–15-åring byttet klubb fra Helset til Stabaek ble det så mye håndball at det var vanskelig å kombinere begge deler, sier 19-åringen.

 ?? FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT ?? – Jeg gleder meg veldig til kampen på søndag, sier Henny Reistad, her avbildet utenfor hotellet til Vipers i Ludwigsbur­g utenfor Stuttgart.
FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT – Jeg gleder meg veldig til kampen på søndag, sier Henny Reistad, her avbildet utenfor hotellet til Vipers i Ludwigsbur­g utenfor Stuttgart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway