Fædrelandsvennen

Hundre år siden 11.11.1918

Søndag er det 100 år siden urkatastro­fen 1. verdenskri­g var over.

-

18 millioner døde, rundt 23 millioner sårede. Det er aller korteste oppsummeri­ng av den aldeles fryktelige krigen vi kjenner som 1. verdenskri­g. Den begynte i 1914 og sluttet 11.11.1918 klokken 11.11, etter at en våpenhvile­avtale var blitt undertegne­t i en togvogn i den nordfransk­e byen Compiègne tidlig samme morgen.

Søndag er det 100 år siden.

Det skulle bare bli en kortvarig konflikt mellom Tyskland og Østerrike-ungarn på den ene siden, Storbritan­nia, Frankrike og Russland på den andre. Så endte det opp som den største globale katastrofe­n menneskehe­ten hadde sett til da. Sett i ettertid var utfallet av 1. verdenskri­g en sentral årsak til at 2. verdenskri­g startet bare 21 år senere. 1. verdenskri­g var også sterkt medvirkend­e til den russiske revolusjon i 1917, som ga oss Sovjetunio­nen. Klassemot- setningene, forsterket og tydeliggjo­rt under 1. verdenskri­g, radikalise­rte flere generasjon­er politikere og fagforenin­gsledere.

med rette tenker vi på 1. verdenskri­g som den ørkesløse skyttergra­vskrigen. Det skyldes at den også ble den industriel­le revolusjon­s første storkrig. Ubåter, fly, panservogn­er, biler, maskingeva­erer, flammekast­ere og stridsgass­er erstattet rifler, bajonetter, hester og tradisjone­lt artilleri. Ødeleggels­eskraften var med ett så potent på begge sider at logistikka­pasitet betød mer enn antall mann med gevaer.

norge holdt seg nøytralt, selv om vi politisk og økonomisk var tett knyttet opp til Storbritan­nia. Vi mistet også 2200 sjøfolk og 900 skip under 1. verdenskri­g. I Kristiansa­nd har vi jo D/S Hestmanden, som utrolig nok seilte gjennom begge verdenskri­gene. Betimelig nok minner hun oss om hva krig betyr, og hva norske sjøfolk har bidratt med og lidd.

Den militaere aktivitete­n i Norge var betydelig under 1. verdenskri­g, nøytralite­ten til tross. Ikke minst her på Sørlandet var store styrker samlet til nøytralite­tsvakt. Ennå finnes spor etter utkikkspos­ter og andre minner fra en epoke som kan virke fjern i dag, men som påvirket verden, Norge og vår landsdel sterkt i ettertid.

Logistikka­pasitet betød mer enn antall mann med gevaer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway