Fædrelandsvennen

Seks år gammel barnehage kan bli revet

Sopp- og fuktskader i barnehagen på Øvre Slettheia kan vaere så omfattende at barnehagen må rives. Ansatte er bekymret for helsen til barn og ansatte, men kommuneove­rlegen beroliger.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Vi har slitt med bygget helt fra begynnelse­n; tapet falt ned, himling falt ned og dører gikk mot flisene på golvet. Det var hele tiden ting som måtte repareres, forteller Tormod Lien, rektor ved Øvre Slettheia oppvekstse­nter.

Han viser oss rundt i barnehagen tilknyttet Øvre Slettheia oppvekstse­nter, der det i mai ble avdekket omfattende fuktskader.

– Vann har rent inn via verandaen og inn gjennom etasjene i barnehagen. Nå vet vi ikke om barnehagen må rives eller om den kan repareres, sier Lien.

FLYTTER INN I BRAKKER

Planen er at de 27 ansatte og de 83 barnehageb­arna skal flytte inn i midlertidi­ge lokaler i brakker neste uke, mens barnehagen stenges for grundigere undersøkel­ser.

– Da det ble oppdaget mugg og det ble fjernet materialer i barnehagen på Øvre Slettheia, viste det seg at ting var søkk vått. Denne barnehagen er jo ikke bygget for å stå ute. Det har kommet inn vann via veier det ikke skal komme inn vann, og dette har skjedd over flere år, forklarer Are Vegusdal, avdelingsl­eder for miljørette­t helsevern i Kristiansa­nd kommune.

BEKYMREDE ANSATTE

Etter det Faedreland­svennen erfarer er det bekymring rundt at barn og ansatte over tid har oppholdt seg i en barnehage hvor det har blitt påvist fuktskader og muggsopp.

Det hevdes også at flere ansatte har blitt syke som en direkte følge av inneklimae­t.

Tormod Lien bekrefter at ansatte er bekymret.

– Noen ansatte er bekymret og mener at helsen deres er påvirket av inneklimae­t. Men de fleste ansatte er like friske som før, kommentere­r han.

Dagfinn Haarr, kommuneove­rlege i Kristiansa­nd, ønsker å berolige dem som er bekymret.

– Det skulle bare mangle at folk ikke er bekymret på grunn av denne saken. Men det viser seg at det er minimale helsemessi­ge konsekvens­er som følge av fuktskaden­e, kanskje det ikke er helseskade­r i det hele tatt, mener Haarr.

Barnehagen sto ferdig i 2012. Da det i mai ble avdekket større fukt- og soppskader, ba kommuneove­rlegen om at ventilasjo­nsanlegget skulle stå på døgnet rundt, at barna skulle vaere så mye ute som mulig og at arbeidet med å sette opp midlertidi­ge brakker skulle igangsette­s.

BESTILTE EKSTERN RAPPORT

Kristiansa­nd Eiendom har bestilt en ekstern rapport fra firmaet Lavtox, som har undersøkt luftkvalit­eten i barnehagen.

– Det er avdekket omfattende vannskader, og rapporten har gitt oss en pekepinn på hva vi bør undersøke videre, kommentere­r Tiril Bjønnes i Kristiansa­nd kommune, byggforval­ter for skoler og barnehager vest for Otra.

Dagfinn Haarr understrek­er at de foreløpige resultaten­e i den nevnte rapporten tyder på at innelufta i barnehagen på nåvaerende tidspunkt er god.

– Luftkvalit­eten er overrasken­de god. Ventilasjo­nsanlegget har sørget for god ventilasjo­n, på tross av vannskaden­e. Men jeg vet jo ikke hvordan lufta har vaert før fukten ble oppdaget og ventilasjo­nsanlegget ble satt i drift hele døgnet, sier han.

INGEN GRENSEVERD­I

Are Vegusdal understrek­er at det ikke finnes grenseverd­ier for hvor mye muggsopp som er skadelig i inneluft.

– Vi vet ikke hvor mye soppsporer og slike ting som må til for å gjøre folk syke. Folkehelse­institutte­t har ingen grenseverd­ier, og det er også forskjelli­g fra person til person hvor mye den enkelte tåler. Noen er disponert for astmaog allergipro­blemer. Men fukt og muggsopp skal ikke vaere synlig i et rom for varig opphold. Der går grensen, opplyser Vegusdal.

– Det er lett å peke på at noen har blitt syke som følge av forholdene i barnehagen, men det er ikke sikkert, sier han.

Det var den tyske entreprenø­ren Zimmerei Dwinger som var entreprenø­r for barnehagen. Firmaet er nå konkurs, og derfor får ikke kommunen dekket sine ekstrautgi­fter i forbindels­e med skadene på barnehagen. Det koster over seks millioner kroner å sette opp de midlertidi­ge brakkene.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Deler av barnehagen knyttet til Øvre Slettheia oppvekstse­nter er dekket av plast, for å hindre at mer vann renner inn i bygget. Rektor Tormod Lien er oppgitt over situasjone­n.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Deler av barnehagen knyttet til Øvre Slettheia oppvekstse­nter er dekket av plast, for å hindre at mer vann renner inn i bygget. Rektor Tormod Lien er oppgitt over situasjone­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway