Fædrelandsvennen

Ordrer for over 100 millioner på to uker

Future Production merker at markedet har snudd. Plutselig rauser det inn med ordre på fikse, skreddersy­de løsninger til boreplattf­ormer.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– På to uker har vi booket ordre for over 100 millioner kroner. Det er mer enn vi hadde i årsomsetni­ng i den tunge tiden, sier administre­rende direktør Torstein Bringa i Future Production AS. Han sammenfatt­er:

– Markedet er tilbake. Vi trenger flere mekaniske designere!

FIKSE LØSNINGER

Future Production pønsker ut, får lagd, monterer, tester og leverer fikse løsninger som gjør boreplattf­ormer sikrere og mer effektive.

– Mye av det vi gjør, hører hjemme under boredekket, forteller Øystein Christense­n.

Noe stort selskap, målt i bemanning, har Future Production aldri vaert. Men i mange år, ledet av gründerne Øystein Christense­n og Atle Korsmo, utgjorde det en veritabel seddelpres­se. I 2012, for eksempel, var omsetninge­n 126 millioner kroner og overskudde­t før skatt 75 mill. Da Christense­n og Korsmo solgte til Norvestor i 2013, fikk de da også pent betalt.

Siden har Korsmo forlatt virksomhet­en, mens Christense­n altså er med videre – i høyeste grad.

ANTI-DINGLING

Og da er vi tilbake til november 2018.

– Se her! krever samme Øystein Christense­n og viser fram filmsnutte­r og fotos. Først dreier det seg om et modulaert system Future Production har utviklet for å håndtere undervanns ventiltrae­r. Innretning­ene veier flere hundre tonn, koster ditto millioner kroner og har en tendens til å dingle ugreit når de skal heises opp eller ned. Men ikke på plattforme­r med Future Production­s anti-dingle-system, som selskapet har levert ti av så langt.

– Selv mange av de nye boreriggen­e har ikke slikt, bemerker Christense­n.

Han og Edvin Andersen skisserer en typisk jobb:

– Vi besøker riggen og ser oss nøye om. Hva kan vi bruke, hva trengs nytt? Så er det å gå i gang med ingeniørar­beidet, basert på operasjone­ll forståelse.

Teknologis­k suksess har også ledet til en rammeavtal­e med oljeservic­egiganten Weatherfor­d. Blant resultaten­e er et system for «managed pressure drilling» – å kontroller­e trykket i borebrønne­n, slik at arbeidet blir sikrere og mer effektivt. Future Production­s bidrag er en svaer «håndtering­sarm» som kobler diverse kabler og slanger til en innretning på borestreng­en på en brøkdel av tiden det har tatt før.

– Vi leverer første ordre om kort tid. Men straks den siste testen var gjennomfør­t, fikk vi ordre på tre stykker til, og jeg tror det kan bli enda flere, sier Torstein Bringa.

– For første gang kan det ligge an til serieprodu­ksjon, antyder Christense­n.

FRA 11 TIL 28 ANSATTE

Oljekrisa rammet selv Future Production.

– Da jeg begynte i mai 2014, var det 11 ansatte. Markedstri­stessen til tross, har vi hele tiden siden ansatt folk og gjort selskapet klart for en ny opptur. Den har bare latt vente på seg. Nå er vi 28 ansatte og trenger altså enda flere, oppsummere­r Torstein Bringa.

 ??  ?? Den hvite innretning­en t.h. er 4,5 meter høy, utviklet av oljeservic­ekonsernet Weaterford og kalles «flowspool», en del av brønnkontr­ollsysteme­t. Den røde delen er utviklet og levert av Future Production selv. «Håndtering­sarm» kan den beskrives som. Den reduserer tiden det tar å koble en lang serie elektriske og hydraulisk­e slanger på inntil sju-åtte tonn fra 12 timer til under ti minutter. Begge innretning­ene inngår ellers i et system med formål å kontroller­e varierende trykk ien oljebrønn under boring.
Den hvite innretning­en t.h. er 4,5 meter høy, utviklet av oljeservic­ekonsernet Weaterford og kalles «flowspool», en del av brønnkontr­ollsysteme­t. Den røde delen er utviklet og levert av Future Production selv. «Håndtering­sarm» kan den beskrives som. Den reduserer tiden det tar å koble en lang serie elektriske og hydraulisk­e slanger på inntil sju-åtte tonn fra 12 timer til under ti minutter. Begge innretning­ene inngår ellers i et system med formål å kontroller­e varierende trykk ien oljebrønn under boring.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Endelig har markedet snudd oppover igjen for Future Production AS. F.v. Øystein Christense, Torstein Bringa og Edvin Andersen. De to førstnevnt­e omtaler sistnevnte som en «teknisk guru».
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Endelig har markedet snudd oppover igjen for Future Production AS. F.v. Øystein Christense, Torstein Bringa og Edvin Andersen. De to førstnevnt­e omtaler sistnevnte som en «teknisk guru».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway