Fædrelandsvennen

Sto til livet i vann

En jaerbu og en marnardøl stakk av med de gjeveste plassering­ene i søndagens Morothon i Søgne. Helgas regnvaer gjorde terrengløp­et til en våt og kald affaere.

- TEKST OG FOTO: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Ingen kvinne var raskere enn Ingrid Ukkelberg fra Marnardal, men de 21 kilometern­e i Søgne Morothon ble en våt og kald affaere.

– To ganger stod jeg til livet i vann, sier Ingrid Ukkelberg fra Marnardal. Med tiden 1.54.12 var hun raskeste kvinne i Søgne Morothon.

– Jeg løp kontroller­t og synes vel det gikk greit, sier Ukkelberg på beskjedent sørlandsk vis.

Hun løp morothon for åttende gang og var godt fornøyd med arrangemen­tet.

– Det var som vanlig helt topp. Morothon er noe jeg bare må gjennomfør­e hvert år, sier marnardøle­n. – Morothon presentere­r seg som Sørlandets tøffeste terrengløp. Stemmer det?

– Svalandsgu­bben er jo lengre og ofte mer gjørmete, men Morothon har tøffere terreng. Så sånn sett stemmer det jo, sier Ukkelberg og smiler.

JAERBU TIL TOPPS

Best av alle var imidlertid jaerbuen Anders Penne Nygård. Med tiden 1.42.52 slo han søgnemanne­n Asbjørn Lohne med fem sekunder etter en spurt på oppløpssid­en.

– Det er fantastisk å ta turen fra Jaeren og vinne her idag. Ifjor fikk jeg andreplass, så det var deilig å komme øverst nå, sier den smørblide jaerbuen.

Han bekrefter at løpet var en del tyngre enn i fjor, på grunn av mye vann i løypa.

– Men det er jo sånn vi terrengløp­ere liker, sier han og smiler.

– Den tøffeste delen av løypa er nok bakken etter drikkestas­jonen ved Nepstadmyr­a. Den er veldig seig, men egentlig er siste halvdel av løypa en kamp. Det er steinhardt!

– Hvordan skal du feire seieren? – Det blir nok med en pizza i bilen på vei hjem til Jaeren, svarer Nygård, som bekrefter at det er heller lite terrengløp på flatlandet der vest.

– Det er derfor jeg drar til Morothon og Svalandsgu­bben. Så får jeg se om jeg klarer å lokke med meg noen flere jaerbuer til neste år!

– BARE SAFT OG VANN HER

En snau time tidligere, ved Nepstadmyr­a omlag halvveis ute i løypa, treffer vi Finn Lohne, Arvid Andersen og Erling Øhrn. De leverer ut drikke og bananer til løperne som passerer.

– Det er bare bløff det som står på lua til Finn, humrer de to andre og sikter til et velkjent tyske snapsmerke som pryder capsen til Lohne.

– Hehe, ja det er bare saft og vann som serveres her, bekrefter Lohne, i det de tre første løperne kommer ned mot drikkestas­jonen.

Like bortenfor treffer vi på Leif Terje Arnevik. Han løp morothon i fjor, men har pådratt seg en strekk og måtte derfor stå over i år.

– Jeg er ute og heier på noen kamerater som løper, forteller han, og legger til at den hardeste kneika gjennom løypa venter noen hundre meter lenger borte. Noe han ser ut til å ha rett i. På traktorvei­en som går rett opp i heia, må mange helt ned i kjelleren for å holde løpetempo oppe. Samtidig får de også med seg noen heiarop på veien av familien Berg fra Mosby som har sikret seg kremplasse­r for dem som har lyst til å se melkesyras virkning i praksis.

– Jeg har løpt to ganger før, men sliter med en forkjølels­e i år, unnskylder Trond Arne Berg seg med.

– Men dette er det hardeste punktet i løypa?

– Ja, i tillegg til at det er lett å

komme seg her i bil, humrer han.

NEDGANG I LØPERE

Tilbake på stadion etter målgang treffer vi en fornøyd arrangemen­tsansvarli­g Dag Morten Frantzen.

– Selv om det er noe nedgang i antall løpere fra ifjor, er vi godt fornøyde når vi ser slitne men smilende deltagere i målsonen, sier Frantzen.

125 deltagere fullførte «langmoro» (21 kilometer) på tid, mens 75 deltagere fullførte «kortmoro» (10,5 kilometer) på tid. I tillegg deltok 30–40 barn på «kidzmoro» (tre kilometer). Ifjor deltok totalt 285 løpere på langmoro, samt de to kortmorodi­stansene på 8 og 14,5 kilometer.

– Det er første gang vi gjennomfør­er løpet på en søndag. De foregående 26 løpene har vaert på lørdager. Og det blir nok fort lørdag neste år også, sier Frantzen.

– Har vaeret også spilt inn, tror du?

– Det er nok en del som har vegret seg på grunn av vaerforhol­dene ja, i tillegg til at vi gjennomfør­er løpet på en søndag og har justert ned fra tre til to løp, svarer Frantzen og legger til:

– Selv om det nok har vaert ekstra godt og vått der ute i år, skal jo morothon vaere både vått og tøft. Vi er jo tross alt Sørlandets tøffeste terrengløp.

 ??  ??
 ??  ?? Ved Nepstadmyr­a gård er morothon-løperne halvveis i den 21 kilometer lange løypa. Vinner Andreas Penne Nygård (bakerst), lå på tredjeplas­s ved passering drikkestas­jonen.
Ved Nepstadmyr­a gård er morothon-løperne halvveis i den 21 kilometer lange løypa. Vinner Andreas Penne Nygård (bakerst), lå på tredjeplas­s ved passering drikkestas­jonen.
 ??  ??
 ??  ?? Løperne på vei ut i siste halvdel av løypa etter drikkestas­jonen på Nepstadmyr­a.
Løperne på vei ut i siste halvdel av løypa etter drikkestas­jonen på Nepstadmyr­a.
 ??  ?? Traktorvei­en opp heia fra Nepstadmyr­a er den tøffeste kneika gjennom de 21 kilometern­e av Søgne Morothon.
Traktorvei­en opp heia fra Nepstadmyr­a er den tøffeste kneika gjennom de 21 kilometern­e av Søgne Morothon.
 ??  ?? Vaergudene viste seg ikke fra sin aller beste side på søndag. Det var grått og vått i målområdet på Tangvall.
Vaergudene viste seg ikke fra sin aller beste side på søndag. Det var grått og vått i målområdet på Tangvall.
 ??  ?? Ingrid Ukkelberg fra Marnardal ble beste kvinne under Søgne Morothon med tiden 1.54.12.
Ingrid Ukkelberg fra Marnardal ble beste kvinne under Søgne Morothon med tiden 1.54.12.
 ??  ?? Jaerbuen Anders Penne Nygård vant årets Søgne Morothon med tiden 1.42.52.
Jaerbuen Anders Penne Nygård vant årets Søgne Morothon med tiden 1.42.52.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway