Fædrelandsvennen

Nå skjer det ting i Otra

Det bores i elvebunnen i Otra. Byggestart for gang- og sykkelbroa mellom Kvadrature­n og Kjøita er bare måneder unna.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Broa har vaert planlagt siden midten av 1990-tallet.

– De borer nå ned i bunnen for å sjekke grunnforho­ldene i elva. Men selve arbeidet starter ikke opp før om et halvt års tid, opplyser prosjektle­der Jon Petter Langfeldt fra ingeniørve­senet i Kristiansa­nd kommune.

Den spektakula­ere brokonstru­ksjonen, designet av danske arkitekter, slynger seg over elva fra sørligste punkt i Kjøita Park til Rådhusgata på bysiden.

Prisen er estimert til 55 millioner kroner, og bystyret bevilget i fjor broa innpass i budsjettet.

FERDIG I 2020

Prosjekter­ingen startet i september, nå er den endelige traseen bestemt og de siste detaljer skisseres. I løpet av mars går anbudspapi­rene ut.

– Vi regner med at kontrakten er i havn i slutten av april, deretter blir det ett års byggetid. Broa skal helst stå ferdig før sommeren 2020, opplyser prosjektle­deren.

Fundamente­ne skal bestå av armert betong, mens broa blir en stålkonstr­uksjon produsert i flere seksjoner. Den skal transporte­res på elva under Lundsbroa, og løftes på plass bit for bit.

Det blir lett motbakke for de som kommer fra «Londsia».

– Broa starter på kote 2,5 (meter over havet, red.anm.) på Kjøita, med jevn stigning opp til kote 6 på bysiden. Så broa går ikke snorrett, den blir litt buet og litt krummet, sier prosjektle­der Jon Petter Langfeldt.

FORRIGE BRO I 1981

Det har rent ekstremt mye vann i Otra siden forrige bro ble bygd i Kristiansa­nd. Oddernesbr­oa kom tidlig på 1970-tallet, mens tvillingbr­oa ble åpnet i 1981.

Gang- og sykkelbroa er en del av utbyggings­avtalen mellom Kristiansa­nd kommune og utbygger i Kjøita Park, som på sin side bekostet infrastruk­tur til 60 millioner kroner.

– Personlig synes jeg det er veldig greit med broa, men jeg vet ikke om den vil svare til forventnin­gene, sier Goya Wennesland Dahl til Faedreland­svennen.

Kjøita-beboeren var leder av Nedre Lund Vel i 15 år, inntil for tre år siden.

Hun har ment at den nye broa heller burde ligge kloss inntil Lundsbroa, da den neppe vil fange opp all trafikken fra Rundingen.

– Folk er vel som vann, de tar den enkleste veien. Da er det naturlig å rulle rett ned over broa, i stedet for å ta noen litt kronglete svinger for å komme til Kjøita, sier Dahl.

– KAN BLI EN HYGGELIG BRO

Men for beboere eller arbeidstak­ere på Kjøita og Nedre Lund er broa et stort pluss.

– Hvis jeg skal gå til byen vil jeg gå den veien, og sikkert mange med meg. At det kan bli en hyggelig gangbro, det er jeg sikker på, sier den tidligere vellederen.

I februar vedtok by- og miljøutval­get at broa skal bygges i stål og betong, ikke massivtre. Senterpart­iet ville plusse på 25 prosent, eller rundt 14 millioner kroner – for å bygge i tre:

– Myke trafikante­r kan ikke vente lenger. Dette handler om frihet til å komme seg fram, vi kan ikke ha forsinkels­er av denne prosessen nå, tordnet Marte Rostvåg Ulltveit-moe fra Miljøparti­et De Grønne, og fikk flertallet med seg.

De mente dessuten at det rent arkitekton­isk blir penere med en smal stålkonstr­uksjon i et område med mye murbebygge­lse.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Den observante kristiansa­nder har sett denne lekteren på Otra, akkurat der ny gang-/sykkelbro er planlagt.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Den observante kristiansa­nder har sett denne lekteren på Otra, akkurat der ny gang-/sykkelbro er planlagt.
 ?? FOTO: DISSING+WEITLING ARCHITECTU­RE AS ?? Slik blir den nye gang- og sykkelbroa, sett fra Kjøita mot Kvadrature­n.
FOTO: DISSING+WEITLING ARCHITECTU­RE AS Slik blir den nye gang- og sykkelbroa, sett fra Kjøita mot Kvadrature­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway