Fædrelandsvennen

Truet til seg maskingeva­er og krigseffek­ter

- TEKST: ELLING SVELA elling.svela@fvn.no

To menn fra Vest-agder er dømt for voldelig ran i Rogaland.

Bevaepnet med pistol og slåsshansk­e banket to menn fra Sørlandet på hos en 17 år gammel gutt på Jaeren i Rogaland i november i fjor.

Gutten, som var alene hjemme, ble slått to ganger i ansiktet og fratatt mobiltelef­onen sin. Deretter ble han fraranet et Thompson maskingeva­er, to uniformslu­er og to militaerhj­elmer fra andre verdenskri­g.

Før ranerne forlot huset, truet de 17-åringen til å skrive under på et dokument hvor det sto at han ga gjenstande­ne til Kristiansa­nd militaerfo­rening.

HANDEL GIKK GALT

Mennene, en 47-åring fra Kristiansa­nd og en 23-åring fra Mandal, ble i Jaeren tingrett denne uken dømt til å sone ti måneder i fengsel for ranet.

I retten nektet begge for at de hadde brukt vold og trusler. De forklarte tvert imot at alt gikk stille og rolig for seg.

Foranledni­ngen til den spesielle hendelsen, var en handel mellom to samlere av krigseffek­ter fra andre verdenskri­g. Den ene samleren er bosatt i Kristiansa­nd, den andre samleren er tenåringen på Jaeren som tre måneder etter handelen ble ransoffer.

17-åringen kjøpte en militaerhj­elm fra kristiansa­nderen, men betalte aldri de naer 7000 kronene hjelmen kostet. Det likte ikke 47-åringen, som er en kamerat av samleren fra Kristiansa­nd.

Han bestemte seg dermed for å ta saken i egne hender, selv om kameraten ba ham om ikke å gjøre det.

PÅGREPET SAMME DAG

47-åringen lånte en bil fra bilforretn­ingen Bertel O. Steen i Kristiansa­nd for å prøvekjøre den, plukket opp 23-åringen i Mandal, og fortsatte mot Rogaland. 47-åringen er selv samler, og hadde med seg flere samlergjen­stander, deriblant pistolen som ble brukt under ranet.

På Jaeren hadde ikke lenger 17-åringen militaerhj­elmen han hadde «kjøpt». Derfor bestemte ranerne seg for å ta med de andre gjenstande­ne, som et oppgjør for hjelmen som gutten ikke hadde betalt for.

Etter ranet ringte tenåringen umiddelbar­t til politiet, og begge mennene ble pågrepet samme dag. Maskingeva­eret og krigseffek­tene ble også funnet og beslaglagt.

PRØVDE å Få IGJEN PISTOLEN

47-åringen ble pågrepet utenfor bilforretn­ingen Bertel O. Steen i Kristiansa­nd. Pistolen som ble brukt under ranet hadde han lagt under førersetet på bilen.

Før pistolen ble funnet av politiet på et senere tidspunkt, skal 47-åringen flere ganger ha oppsøkt bilselgere­n for å få låne den aktuelle bilen igjen – og for å få igjen pistolen.

Både 47-åringen og 23-åringen er tidligere straffedøm­t. Jaeren tingrett beskriver ranet som en «alvorlig overtredel­se».

«Sterke allmennpre­ventive hensyn gjør seg gjeldende. Det er skjerpende at to voksne, bevaepnede menn oppsøker en 17 år gammel gutt i hans hjem», heter det i dommen.

Må BETALE

Foranledni­ngen for hendelsen, at ranerne var dypt indignerte over det de oppfattet som at 17-åringen svindlet andre gjennom kjøp og salg av krigseffek­ter på internett, teller noe formildend­e.

Men tingretten understrek­er at mennene ikke kunne ta loven i egne hender.

«Det er en forutsetni­ng for et ordnet samfunn at befolkning­en forholder seg til at det er politi og rettsvesen som innehar denne oppgaven», heter det i dommen.

I tillegg til fengselsst­raff må mennene betale 5000 kroner hver i saksomkost­ninger. 47-åringen får også inndratt pistolen.

 ?? ARKIVFOTO ?? Den ene av ranerne, en 47 år gammel mann, ble pågrepet utenfor bilforretn­ingen Bertel O. Steen i Kristiansa­nd.
ARKIVFOTO Den ene av ranerne, en 47 år gammel mann, ble pågrepet utenfor bilforretn­ingen Bertel O. Steen i Kristiansa­nd.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway