Fædrelandsvennen

Blir trolig liggende lenge

- NTB

KNM Helge Ingstad kan bli liggende på ulykkesste­det i lang tid før den slepes til Haakonsver­n. Lydloggen fra ulykken gjør inntrykk på ansatte i Sjøforsvar­et.

– Det er altfor tidlig å si, men dette vil ta lang tid, sier presseog informasjo­nsoffiser Thomas Gjesdal i Sjøforsvar­et på spørsmål om når fregatten kan slepes «hjem» til Haakonsver­n i Bergen.

Søndag ettermidda­g pågikk sikringsar­beidet fortsatt, og det ble jobbet med å strekke de siste stålvaiern­e fra fregatten og inn til festepunkt­er på land.

Det er drøyt 34 kilometer fra Sturetermi­nalen, hvor fregatten ligger, til Sjøforsvar­ets hovedbase Haakonsver­n.

Samtidig viser en lydlogg som VG har fått tilgang til, at KNM Helge Ingstad fikk klare advarsler fra tankskipet Sola over radiosamba­ndet før de to skipene kolliderte.

«Helge Ingstad! Drei!», var beskjeden fra tankskipet, som tre sekunder etter sa: «Det blir en kollisjon her da». VG har også fått tilgang til radarbilde­r som viser at fregatten holdt høy fart og stø kurs mot tankskipet, til tross for advarslene.

– Dette var også for oss første gang vi så og hørte hendelsen, og det gjør dypt inntrykk, sier Gjesdal til NTB.

Han vil ikke kommentere hendelsesf­orløpet ytterliger­e og henviser til at Havarikomm­isjonen og politiet nå undersøker saken. NTB får søndag samme beskjed fra Forsvarsde­partemente­t.

KJENT MED LYDLOGGER

Det er foreløpig uklart når Havarikomm­isjonen legger fram sine konklusjon­er om ulykken, ifølge avdelingsd­irektør Dag S. Liseth. Han bekrefter at kommisjone­n er kjent med lydloggene VG gjengir.

– Ut over det er dette forhold vi ikke kommentere­r, sier han til NTB søndag.

– Vi vil avgi en offentlig rapport når undersøkel­sen er avsluttet som blant annet vil belyse hendelsesf­orløpet og det vi mener er medvirkend­e faktorer til ulykken, fremholder Liseth.

Hvis denne lydloggen er korrekt, er det store åpenbare mangler både før, under og etter kollisjone­n, fremholder studieprog­ramleder Arnt Myrheim-holm på nautikk ved NTNU overfor NRK. Han er utdannet navigasjon­soffiser og har arbeidet som kaptein offshore i flere år.

– De følger ikke prosedyrer for hvordan radiokommu­nikasjon skal foregå, sier Myrheimhol­m, som ikke vil konkretise­re hvilke mangler det er snakk om.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det jobbes med å tømme den havarerte KNM «Helge Ingstad».
FOTO: NTB SCANPIX Det jobbes med å tømme den havarerte KNM «Helge Ingstad».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway