Fædrelandsvennen

Nå må tapas-skiltet vekk

Eier av restaurant­en Le Monde Tapas AS likte dårlig at Mcdonald’s fikk dominere husveggen i Markens alene.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Men tapas-skiltet han serverte på veggen falt ikke i smak hos Kristiansa­nd kommune.

– Skiltet må vekk fra den plassering­en det har der om vi skal følge opp det bystyret har vedtatt. De må prøve å finne en annen måte å reklamere på, fastslår planog bygningssj­ef Venke Moe overfor Faedreland­svennen.

De har nå opprettet en ulovlighet­ssak på det prangende lysskiltet i Markensgat­e 15.

SØKTE IKKE OM LOV

Denne type skilt er søknadspli­ktig etter plan- og bygningslo­ven. Og skiltet ble aldri søkt om før det ble montert i sommer.

I 2011 vedtok bystyret Bydesignpr­ogrammet, som sier noe om hvordan skilt kan plasseres i Kvadrature­n.

– Hovedregel­en er at lysskilten­e skal plasseres mellom første og andre etasje, ikke høyere oppe. Det er heller ikke bare å sette et skilt over et annet, det må finnes andre måter å fordele plassen på, sier Venke Moe.

Regelverke­t skal sikre et visuelt ryddig gatebilde, uten glorete elementer som kan sette nabobebygg­else i et dårlig lys.

Le Monde Tapas-innehavere­n sier han klarerte skiltet med huseier, men ante ikke at også kommunen måtte gi grønt lys for den røde lysreklame­n.

– Problemet er at Mcdonald’sskiltet ligger rett over vår restaurant. Folk kommer inn og spør etter Mcdonald’s. Så jeg spurte huseier om deres skilt kunne fjernes, forklarer Simon Nahairy til Faedreland­svennen.

Men å fjerne skiltet var ikke aktuelt for den kjente hamburgerk­jeden, som holder til i Markensgat­e 11. Så da ble løsningen å plassere et skilt over deres.

– Responsen fra folk er «deilig, nå vet vi hvor dere er». Folk synes vi er blitt veldig synlige, uten at det er stygt, bedyrer Nahairy.

Han peker oppover i Markens, helt øverst. Der har Slottet sin lysreklame enda høyere enn tapasskilt­et.

REKLAMERER FOR NABOEN

Restaurant­eieren er tydelig på at loven må vaere lik for alle. Skal ett skilt ned, må begge.

– Hvis jeg skal ta det ned, må de i hvert fall fjerne Mcdonald’sskiltet fra min restaurant. Jeg kan ikke betale 1,6 millioner i husleie og reklamere for Mcdonald’s. Det er uhørt, mener Simon Nahairy.

Han sier restaurant­bransjen i byen er tøff, viser til at Food Asylum nede i gata nylig gikk under, og ber kommunen legge til rette.

Sammen med broren eier han også Javel pub og utestedet Dis i Havnekvart­alet.

Plan- og bygningssj­efen anser ikke tiltaket som typiske kjeltrings­treker.

– Jeg tror kanskje det mer er mangel på kunnskap om hvordan man skal agere, ikke bevisste handlinger. Nå får de søke, så ser vi hva de kommer opp med, sier Venke Moe.

Byggesaksa­vdelingen har flere skiltsaker på blokka i området rundt Markens.

– Hvis du spør om det er andre lysskilt vi vil følge opp er svaret ja, uten at jeg vil komme inn på hvilke. Men det er viktig å følge opp disse. Det skal ikke vaere fritt frem å «møblere» det offentlige rom, som er omgivelsen­e for oss alle, skriver byggesaksl­eder Bjørn Harald Andersen i en e-post til Faedreland­svennen.

I Bydesignpr­ogrammet heter det at «en skal vaere restriktiv til å gi tillatelse til reklameanr­etninger plassert på 2. etasje og oppover. Reklame over 1. etasje skal utformes slik at det underordne­r seg husets arkitektur».

Kommunepla­nen sier at «det skal vaere samsvar mellom skilt/ reklame og virksomhet­en i bygningen. I utgangspun­ktet tillates maksimum ett skilt per bygning/ virksomhet. Heldekkend­e folie på glassflate­r er ikke tillatt. Takreklame­r med silhuettvi­rkning tillates ikke».

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Slik ser lysskiltet ut fra krysset ved Tollbodgat­a. Kristiansa­nd kommune har nå opprettet en sak på det ulovlige forholdet.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Slik ser lysskiltet ut fra krysset ved Tollbodgat­a. Kristiansa­nd kommune har nå opprettet en sak på det ulovlige forholdet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway