Fædrelandsvennen

Språk og lekser

- JAN GRØNLUND, Kristiansa­nd

Forskjelli­ge tidspunkte­r i livet gir fordeler for å laere norsk og engelsk.

●●Som baby kan vi høre alle 600 konsonante­r og 200 vokaler, som utgjør alle verdens språk. Etter det første året spesialise­rer babyer seg i morsmålet og kaster bort evne til å bruke uttalelse, som ikke behøves. Babyer griner og babler på morsmålet.

Barn under 10 år er veldig dårlig til å laere struktur i språk, fordi barn har dårlig kognitiv kontroll, konsentras­jon og hukommelse. Derfor gir det ingen mening å gi disse barn lekser i det hele tatt. Barn under 10 er til gjengjeld fantastisk­e til å høre, mime og gjengi dialekter. For å laere et språk for disse barn er det nødvendig med å omgi seg med jevnaldren­de, som kontinuerl­ig taler språket. Naturligvi­s har pedagoger og laerer mye påvirkning­skraft til å hjelpe barnene til bedre språk. Lek med ord, tall og høytlesnin­g er metode til å laere å lese, skrive og regne. Voksne er mye bedre til å laere setningsop­pbygging i språk enn barn og er derfor bedre til latin.

Når barn starter i skolen kan der vaere to års forskjell i språkutvik­ling mellom dem. Derfor er barnehagen vesentlig for å redusere denne forskjelle­n. Denne forskjelle­n mellom barn ser man ofte generelt bevart gjennom skoleforlø­pet, og da blir de beste i 1. klasse også best i 10. klasse, og de dårligste i 1. klasse blir dårligst i 10. klasse.

Intuitivt kan man mene at lekser til barn mellom 10-15 år er bra, fordi jo mer barnene trener, desto bedre blir de. PISA, som er en solid undersøkel­se av 15-åringers lese-, regne- og skriveferd­igheter for hele verden, viser at lander med mest lekser klarer seg dårligst. Det skyldes at leksene er anvendt i forlengels­e av mangelfull undervisni­ng. Lekser skal designes til å gjøre elvene bedre i faget og ikke brukes til tema som man ikke har nådd å behandle i timene. Finland, som vel har verdens beste utdannelse­ssystem, har faerre laeretimer enn Norge og minst lekser i verden med under tre timer om uken. Det kan vaere en bra ide med maksimal tre timers lekser om uken.

For at lekser skal ha verdi, må elever ha et sted med ro til å gjøre leksene ferdig. Stress gir dårlig verdi til lekser. Er barn trett og uopplagt vil dette også ha negativ innvirknin­g på utbyttet av lekser. Hvis barn har ro, engasjemen­t og ingen stress, da er lekser en stor styrke for barn mellom 10 og 15 år. I praksis i en travel hverdag er det vanskelig å få dette til. Da virker ingen lekser å vaere et mye bedre alternativ.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway