Fædrelandsvennen

Tarvelig av politikern­e i Kristiansa­nd

- VIDAR KLEPPE, gruppelede­r for Demokraten­e i Kristiansa­nd

Demokraten­e har alltid vaert en stor forkjemper for at alle landets sykehjem må ha eget kjøkken som skal lage sunn og god mat til de eldre.

●●I en landsomfat­tende spørreunde­rsøkelse viste det seg at 2 av 3 sykehjem hadde eget kjøkken i 2010. Utviklinge­n har de siste årene gått fra vondt til verre.

Derfor fremmet jeg på nytt et forslag i Kristiansa­nd bystyre på onsdag den 24. oktober forslag: « I nye K3 skal alle sykehjemme­ne ha egne kjøkken». Til min store overraskel­se ble mitt og Demokraten­es forslag avvist med stemmene 48-5. Heller ikke Demokraten­es forslag om at: «Bystyret ber om at det på alle sykehjemme­ne i Kristiansa­nd skal vaere tillat til å servere øl og vin ved arrangemen­ter» ble utrolig nok avvist med stemmene 35-18.

Etter min og Demokraten­e sin mening viser dette dessverre at det store politiske flertallet i Kristiansa­nd kommune, ikke tar våre eldre heders kvinner og menn som bor på sykehjem alvorlig. Jeg må også legge til at de eldre som bor på sykehjem betaler hele 85 prosent av sin trygd for å bo på sykehjem. Og hva er et hjem uten kjøkken?

Underernae­ring og feilmedisi­nering på norske sykehjem er et stort problem som må løses. Når undersøkel­ser og forskning fra 2016 viser at 36 prosent av beboerne på norske sykehjem er underernae­rt er ikke løsningen å fjerne kjøkkenet slik altfor mange privatiser­ings-politikere mener.

Det er ikke til å komme ifra at med Høyre og FRP i regjering, har dette blitt meget dårligere de siste 5 år, ved at flere og flere sykehjem har konkurrans­eutsatt kjøkkendri­ften. Maten til våre eldre har beviselig ikke blitt bedre av å fjerne kjøkkenet på norske sykehjem, tvert imot.

God ernaerings­stand er en viktig forutsetni­ng for helse og livskvalit­et. Demokraten­e mener de eldre skal hedres og taes godt vare på. Det er de som bygde landet vårt. Så Selvfølgel­ig må alle sykehjem ha eget kjøkken, som lager hjemmelage­t kvalitets mat som også sprer deilig matlukt ut til korridoren­e. Det vil helt sikkert også gi våre eldre bedre matlyst, god appetitt og et bedre liv.

Demokraten­e kan og vil aldri godta at eldre sulter i hel på norske sykehjem. Nok er nok, og Demokraten­e sier stopp!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway