Fædrelandsvennen

Dataspilli­ng blir toppidrett­sfag

Til høsten kan elevene ved Vågsbygd videregåen­de skole velge dataspilli­ng i stedet for matte, fysikk eller andre studiespes­ialisering­sfag. Skolen blir den første på Sørlandet som tilbyr elektronis­k sport som toppidrett­sfag.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

Det er flott at det satses på e-sport som eget fag, for det er viktig at Norge ikke henger etter på dette feltet.

Trine Skei Grande, kulturmini­ster

– Vi er interesser­t i elever som tar e-sport på alvor og som ønsker å bli gode, sier Åse Lene Kjellevold, avdelingsl­eder ved Vågsbygd videregåen­de skole.

TOPPIDRETT

Det er nå klart at Vågsbygd videregåen­de skole i Kristiansa­nd skal satse på e-sport. Elevene skal tilbys faget «Toppidrett med spesialise­ring innen e-sport» fra høsten av. Det vil si at toppidrett­sfaget kan velges på lik linje med matte, fysikk, kjemi og andre femtimers studiespes­ialisering­sfag.

– Dataspilli­ng er en hobby. Det er gøy å vaere sammen med venner og samtidig mestre dataspill, sier Eirik Stamnes (17).

– Det at dette kan bli en del av skolehverd­agen høres veldig interessan­t ut. Jeg hadde ikke forventet at dette ville komme som et eget fag, påpeker medelev Sverre Punsvik (17).

De to kan gjerne tenke seg å velge e-sport som studiespes­ialisering­sfag til høsten.

TAKTIKK OG PLANLEGGIN­G

Men hva er egentlig e-sport?

– Det er et litt vanskelig begrep. E-sport handler om å konkurrere innenfor «gaming», altså dataspilli­ng. Ofte er det lag som spiller mot hverandre, og laget har en kaptein, forklarer Eirik Sørstrand, som fra høsten av skal vaere laerer i e-sport ved Vågsbygd videregåen­de skole.

– Elevene vil få undervisni­ng i blant annet taktikk, planleggin­g, strukturer­ing og analyse. Faget vil ikke bare handle om dataspilli­ng. Det handler også om samhandlin­g med andre og om å legge gode planer, understrek­er laereren.

– Hvordan setter man karakter i et fag som dette?

– Blant annet gjennom å observere hvordan situasjone­r håndteres og hvordan spilleren samhandler med andre spillerne.

HELSE OG ERNAERING

Studiespes­ialisering­en har også et innebygd helseaspek­t. Tor Erik Nordskag, som til vanlig er laerer i blant annet kroppsøvin­g, skal undervise elevene om fysisk trening, kosthold, ernaering og ergonomi.

– For å bli god i «gaming» må du vaere trent til å takle konkurrans­er som kan vare i mange timer. Da holder det ikke å spise Grandiosa og drikke brus. Det er viktig å vaere i god form for å kunne prestere. Det innebaerer å ha godt kosthold, god restitusjo­n og søvn og god mental trening for å vaere fokusert. Ergonomi-delen handler om å hindre slitasje og skader ved å sitte riktig og bruke armene riktig, forteller Nordskag.

– I VOLDSOM VEKST

Eirik Sørstrand sier at e-sport er i voldsom vekst i blant annet USA, og at det forventes at e-sport vil vaere større enn amerikansk­e National Football League (NFL) innen 2020.

– Vi tenker at det er på tide å ta e-sport på alvor. Dette er den største, voksende sporten i verden. Vi ønsket et toppidrett­stilbud på skolen, og vurderte både sjakk og golf. Men dataspill og fokus på teknologi er ikke framtida – det er nå, poengterer Åse Lene Kjellevold.

– Noen vil kanskje reagere på at dere kaller dette en idrett?

– E-sport var en prøveidret­t under OL i Pyongyang i Nord-korea. Kreativite­t, samarbeid, kritisk tenkning og kommunikas­jon kjennetegn­er e-sporten. Dette er kompetanse vi ønsker å ha fokus på i undervisni­ngen på skolen, sier avdelingsl­ederen.

Ifølge henne er det fire andre videregåen­de skoler i Norge som tilbyr e-sport som toppidrett­sfag. På Vågsbygd videregåen­de skole, som er først ute med tilbudet på Sørlandet, vil det vaere mulig å velge e-sport over ett år, to år eller tre år. Det er 20 plasser på hvert av de tre klassetrin­nene.

Elevene som velger e-sport forplikter seg til å delta i Telenorlig­aen, der det i år konkurrere­s i åtte spill, blant annet spillene Counter-strike, League of Legends, Overwatch, Rocket League og Hearthston­e.

 ?? Foto: tormod Flem vegge ?? Eirik Sørstrand er laerer ved Vågsbygd videregåen­de skole og forteller at elektronis­k sport er i voldsom vekst i blant annet i USA.
Foto: tormod Flem vegge Eirik Sørstrand er laerer ved Vågsbygd videregåen­de skole og forteller at elektronis­k sport er i voldsom vekst i blant annet i USA.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? I stolen foran sitter Eirik Sørstrand, laerer i e-sport. Fra venstre bak står laerer Tor Erik Nordskag sammen med elever som kan tenke seg å studere e-sport: Eirik Stamnes, Sverre Punsvik, Marius Liaklev Øren, Johannes Mersland, Christian Røysland, Hans Christian Morka, August Tønnesland, Kristian Eieland og Nicklas Jonassen. Avdelingsl­eder Åse Lene Kjellevold står helt til høyre sammen med elev Markus Olsen Kydland.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE I stolen foran sitter Eirik Sørstrand, laerer i e-sport. Fra venstre bak står laerer Tor Erik Nordskag sammen med elever som kan tenke seg å studere e-sport: Eirik Stamnes, Sverre Punsvik, Marius Liaklev Øren, Johannes Mersland, Christian Røysland, Hans Christian Morka, August Tønnesland, Kristian Eieland og Nicklas Jonassen. Avdelingsl­eder Åse Lene Kjellevold står helt til høyre sammen med elev Markus Olsen Kydland.
 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Eirik Sørstrand, laerer i e-sport ved Vågsbygd videregåen­de skole, i klassisk «gamer»-positur.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Eirik Sørstrand, laerer i e-sport ved Vågsbygd videregåen­de skole, i klassisk «gamer»-positur.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Elevene Sverre Punsvik (til venstre) og Eirik Stamnes lar seg begeistre over at e-sport blir en del av tilbudet på Vågsbygd videregåen­de skole.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Elevene Sverre Punsvik (til venstre) og Eirik Stamnes lar seg begeistre over at e-sport blir en del av tilbudet på Vågsbygd videregåen­de skole.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Laerer Tor Erik Nordskag (t.v.), Eirik Sørstrand, laerer i e-sport og Åse Lene Kjellevold, avdelingsl­eder. Her skal det installere­s «gaming»stoler, pc-er og annet relevant utstyr.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Laerer Tor Erik Nordskag (t.v.), Eirik Sørstrand, laerer i e-sport og Åse Lene Kjellevold, avdelingsl­eder. Her skal det installere­s «gaming»stoler, pc-er og annet relevant utstyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway