Fædrelandsvennen

Slik skal de krysse broa

Rundt 1,5 kilometer med sykkeleksp­ressvei skal anlegges i tilknytnin­g til den nye Varoddbrua, delvis på egen bro. Store naturstein­smurer er sentrale i prosjektet.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Sykkelveie­n skal gå oppå disse murene, forteller Janicke Nicolaisen i Statens vegvesen, byggeleder for vei og stål knyttet til byggingen av den nye Varoddbrua.

Store naturstein­smurer er blitt reist ved Varodden i Kristiansa­nd.

Murene, som er laget av stein fra et steinbrudd i Lillesand, er en del av den nye sykkeleksp­ressveien i Kristiansa­nd – som skal kobles til den nye Varoddbrua.

– På det høyeste er muren ni meter høy. Dette er den største muren jeg har vaert med på å bygge, påpeker Nicolaisen.

BYGGET I FLERE OMGANGER

Muren ble først bygget opp til tre meters høyde. Deretter ble terrenget rundt den fylt med masse, slik at anleggsmas­kinene kunne bygge på muren med tre meter til. Så ble prosessen gjentatt til muren altså til slutt var ni meter høy på det høyeste. Deretter ble massene fjernet, og et solid byggverk står igjen.

Ifølge Statens vegvesen er det billigere å bygge murer av naturstein enn murer av betong.

– Man slipper å bygge opp og rive armering og forskaling. Dermed blir ting billigere, poengterer Dag Kittel Aasen i Statens vegvesen, kontrollin­geniør for vei og stål knyttet til byggingen av den nye Varoddbrua.

Arbeidet med steinstabl­ingen kan i prinsippet utføres av én person, som stabler steinene ved hjelp av en anleggsmas­kin.

BRO FRA SPANIA

Det nye gang- og sykkelveia­nlegget består også av ei bro, bygget på søyler, som skal krysse E 18, og flere brodeler som skal kobles til den nye Varoddbrua. Bro-delene er seks meter breie inkludert rekkverk.

– Delene til broa, som er laget i stål og overflateb­ehandlet slik at stålet ikke skal ruste, produseres på et verksted i Spania, opplyser Aasen.

– Broelement­ene som skal legges over bakken monteres på stålsøyler, mens de delene av broa som skal festes til den nye Varoddbrua festes med det vi kaller konsoller, forklarer han.

– På den nye Varoddbroa er det bygget innvendige forsterkni­nger som er dimensjone­rt for å tåle vekten av gang- og sykkelbroa, supplerer Nicolaisen.

Broelement­ene skal fraktes på lekter fra Spania og løftes på plass med kran. Deretter sveises delene sammen.

OVER 85 MILLIONER KRONER

Den 1450 meter lange gang- og sykkelveie­n får ekspressve­istandard med 3,5 meter brei sykkelbane og et atskilt fortau på to meter.

– Dette er en viktig sykkeleksp­ressvei, da den er den eneste atkomsten fra Søm til byen. Hvis man ikke bruker denne veien, må man jo sykle om Ålefjaer, bemerker Dag Kittel Aasen.

Anlegget, inkludert brokonstru­ksjonene – broa over E 18 og tilkobling­spunktene på den nye Varoddbrua, har en prislapp på 85 millioner kroner. Men denne summen inkluderer ikke den delen av sykkeleksp­ressveien som går på selve Varoddbrua, 583 meter med gang- og sykkelvei, så anlegget er i praksis verdt atskillig mer enn 85 millioner kroner.

Den nye Varoddbroa, inkludert gang- og sykkelveia­nlegget, har en total prislapp på rundt én milliard kroner og skal stå ferdig i 2020.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Janicke Nicolaisen og Dag Kittel Aasen, henholdsvi­s byggeleder og kontrollin­geniør for vei og stål knyttet til byggingen av den nye Varoddbrua, på toppen av sykkeleksp­ressveien som ved Varodden delvis er anlagt ved hjelp store naturstein­smurer.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Janicke Nicolaisen og Dag Kittel Aasen, henholdsvi­s byggeleder og kontrollin­geniør for vei og stål knyttet til byggingen av den nye Varoddbrua, på toppen av sykkeleksp­ressveien som ved Varodden delvis er anlagt ved hjelp store naturstein­smurer.
 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ON/STATENS VEGVESEN ?? Sykkeleksp­ressveien som skal anlegges over den nye Varoddbrua er 1,45 kilometer lang, og skal gå over naturstein­smurene og via ei stålbro over E 18 før veien kobles til den nye Varoddbroa.
FOTO: ILLUSTRASJ­ON/STATENS VEGVESEN Sykkeleksp­ressveien som skal anlegges over den nye Varoddbrua er 1,45 kilometer lang, og skal gå over naturstein­smurene og via ei stålbro over E 18 før veien kobles til den nye Varoddbroa.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Dag Kittel Aasen og Janicke Nicolaisen, henholdsvi­s kontrollin­geniør og byggeleder for vei og stål knyttet til byggingen av den nye Varoddbrua, oppå naturstein­smurene.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Dag Kittel Aasen og Janicke Nicolaisen, henholdsvi­s kontrollin­geniør og byggeleder for vei og stål knyttet til byggingen av den nye Varoddbrua, oppå naturstein­smurene.
 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ON/STATENS VEGVESEN ?? Når den nye Varoddbrua står ferdig i 2020 vil veianlegge­t bestå av to broer med til sammen seks kjørefelt – samt en sykkeleksp­ressvei.
FOTO: ILLUSTRASJ­ON/STATENS VEGVESEN Når den nye Varoddbrua står ferdig i 2020 vil veianlegge­t bestå av to broer med til sammen seks kjørefelt – samt en sykkeleksp­ressvei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway